Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiistelty Utøyan uhrien muistomerkki sai siunauksen Norjan hallitukselta

Muistomerkin on nyt määrä valmistua vuonna 2017, kaksi vuotta myöhässä alkuperäisestä aikataulusta.

Ulkomaat
 
Jonas Dahlberg Studio
Ruotsalaisen taiteilijan Jonas Dahlbergin suunnittelemassa muistomerkissä Utøyan saaren kapea niemi katkaistaisiin. Niemen kärki jäisi kolme ja puoli metriä leveän kuilun päähän ulottumattomiin saaren vierailijoilta. Seinämään kaiverrettaisiin uhrien nimet. Muistomerkistä järjestettiin kutsukilpailu, jonka voittajaksi norjalainen tuomaristo valitsi yksimielisesti ruotsalaistaiteilija Dahlbergin ehdotuksen. Nyt muistomerkin rakentaminen on varmistunut, mutta Dahlberg joutuu tekemään suunnitelmaansa joitakin muutoksia.
Ruotsalaisen taiteilijan Jonas Dahlbergin suunnittelemassa muistomerkissä Utøyan saaren kapea niemi katkaistaisiin. Niemen kärki jäisi kolme ja puoli metriä leveän kuilun päähän ulottumattomiin saaren vierailijoilta. Seinämään kaiverrettaisiin uhrien nimet. Muistomerkistä järjestettiin kutsukilpailu, jonka voittajaksi norjalainen tuomaristo valitsi yksimielisesti ruotsalaistaiteilija Dahlbergin ehdotuksen. Nyt muistomerkin rakentaminen on varmistunut, mutta Dahlberg joutuu tekemään suunnitelmaansa joitakin muutoksia. Kuva: Jonas Dahlberg Studio

Tukholma Norjan hallitus on antanut siunauksensa kovaa kiistaa aiheuttaneelle Utøyan uhrien muistomerkille.

Sorbåtenin niemelle, Utøyan lähistölle, suunnitellun ruotsalaistaiteilija Jonas Dahlbergin teoksen on nyt määrä valmistua vuonna 2017, kaksi vuotta myöhässä alkuperäisestä aikataulusta.

Hallitus lykkäsi päätöstään muistomerkin rakentamisesta kiivaan vastarinnan takia. Muun muassa alueen asukkaat ovat valittaneet suunnitelmasta. Osa heistä on kokenut, etteivät he halua tulla muistutetuksi järkyttävistä teoista jatkuvasti.

Dahlbergin Memory Wound -nimisessä teoksessa kapea niemi on määrä katkaista siten, että niemen kärkeen jää palanen, joka on ulottumattomissa muistomerkillä vierailevilta.

Seinämään kaiverrettaisiin uhrien nimet. Teoksen on määrä symboloida haavaa, jonka joukkomurhaaja Anders Behring Breivik jätti, kun hän surmasi 69 nuorta saarella heinäkuun 22. päivänä vuonna 2011.

Hallituksen mukaan se pyrkii nyt minimoimaan haitat ympäristölle. Se käy muun muassa keskusteluja taiteilijan kanssa pienistä muutoksista muistomerkissä.

”Taiteilija on täysin tietoinen, että hän saattaa joutua tekemään muutoksia suunnitelmaan”, sanoo kulttuuriministeri Linda Hofstad Helleland tiedotteessa.

Omaisia edustavan yhdistyksen edustaja pitää myönteisenä, että asiaan on nyt saatu ratkaisu.

”On hyvä, että tästä on saatu viimeinkin päätös. Tämä on hyvä uutinen kaikille meille, jotka olivat osallisina tapahtumissa viisi vuotta sitten”, sanoo yhdistyksen johtaja Lisbeth Kristine Røyneland Norjan yleisradiolle NRK:lle.

Paikallisia asukkaita edustavan yhdistyksen edustaja Maria Holtane-Berge puolestaan toteaa, että yhdistys harkitsee vielä oikeustoimia, jotta muistomerkki saataisiin pysäytettyä.

”Tämä päätös vahingoittaa paikallisten terveyttä. Mielestämme on käsittämätöntä, että he valitsevat asettaa etusijalle ne, jotka eivät asu täällä sen sijaan, että he priorisoisivat asukkaita, jotka taistelevat heinäkuun 22. päivää koskevien muistojen kanssa”, hän sanoo NRK:lle.

Norjan terrori-iskut vaativat yhteensä 77 uhria Utøyalla ja Oslon hallituskortteleissa. Tapahtumista tulee ensi kesänä kuluneeksi viisi vuotta. Iskujen muistoksi on jo avattu muistokeskus Oslon hallituskortteleissa. Siellä kävijä saa muun muassa tutustua uhrien kokemuksiin ja seurata tarkkaa dokumentaatiota tapahtumista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat