Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsin turvallisuuspoliisi: Kolmannes Venäjän diplomaateista on vakoojia

Ulkomaat
 
Säpo
Ruotsin turvallisuuspoliisin tunnus.
Ruotsin turvallisuuspoliisin tunnus. Kuva: Säpo

Jopa kolmannes Venäjän diplomaateista Ruotsissa työskentelee Venäjän sotilas- tai ulkomaantiedustelun laskuun, varoittaa Ruotsin turvallisuuspoliisi Säpo.

Yhtä diplomaattia on käsketty poistumaan, Säpo kertoo torstaina ilmestyneessä vuosikertomuksessaan. Virallinen perustelu on ollut, että diplomaatin toiminta ei ole ollut Wienin diplomaattisuhteita säätelevän kansainvälisen sopimuksen mukaista.

Asiasta kertoo Dagens Nyheter, jonka mukaan uusi tieto saattaa selittää sen, miksi Venäjä julisti yhden ruotsalaisdiplomaatin ei-toivotuksi henkilöksi kesällä 2015.

”Yleensä he työskentelevät sotilastiedustelu GRU:lle tai sen siviilivastine SVR:lle”, Säpon raportissa kirjoitetaan Dagens Nyheterin mukaan. ”Arviolta kolmannes venäläisistä diplomaateista Ruotsissa työskentelee peitetehtävissä.”

Ruotsissa on 37 ihmistä, joille on myönnetty Venäjän diplomaattistatus. Säpon raportin perusteella tämä tarkoittaa, että lähetystöagentteja on noin tusina.

Venäjän sotilastiedustelu tunnetaan nimellä GRU, mutta on nykyisin viralliselta nimeltään GU (Päädirektoraatti). SVR (Služba vnešnei razvedki) on ulkomaantiedustelun yksikkö, jonka juuret ovat Neuvostoaikoina perustetussa NKVD:n ulkomaanosastossa.

Säpon raportin lisäksi myös Ruotsin sotilastiedustelun Mustin raportin mukaan Venäjän tiedusteluväen toiminta muodostaa uhan sekä sotilaallisesti että siviiliyhteiskunnalle.

Vuosi sitten Säpo kertoi vuosiraportissaan vuodelta 2014, että Venäjä tekee sotilaallisia valmisteluja Ruotsia vastaan. Tähän liittyi esimerkiksi se, että Venäjälle ostettiin huomattava määrä Ruotsin karttoja.

Uudessa, vuoden 2015 raportissa on DN:n mukaan oma kohtansa, jossa kuvaillaan, miten Venäjä pyrkii vaikuttamaan ruotsalaiseen yhteiskuntaan perinteisen vakoilun lisäksi psykologisen ”sodankäynnin” menetelmin. Tähän kuuluu erityisesti informaatiosodankäynti.

Loppusyksystä 2015 Ruotsissa perustettiin Suomen huoltovarmuuskeskuksen kaltaisen MSB-viraston alaisuuteen psykologisen ja informaatiovaikuttamisen monitorointiin keskittynyt yksikkö. Asiasta kertoi tuolloin Dagens Nyheter.

Myös Suomessa suojelupoliisi julkaisee vuosittain katsauksen edellisen vuoden tapahtumiin. Suojelupoliisin raportti vuodesta 2015 julkaistaan huhtikuussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat