Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Isisin pääkaupungissa Raqqassa on venäläinen ala-aste – järjestö varoittaa Venäjältä Syyriaan lähteneiden jihadistien uhasta

Asiantuntijat ovat erimielisiä Syyriaan ja Irakiin lähteneiden Venäjän kansalaisten määrästä, mutta raportin mukaan äärijärjestöt Isis ja al-Nusran rintama sekä muut ryhmät ovat houkutelleet heitä jopa yli 5 000. Näistä valtaosa on levottomasta Pohjois-Kaukasiasta.

Ulkomaat
 
Abdula Magomedov / NewsTeam
Viranomaiset tutkivat kaksi ihmistä surmanneen autopommin jäänteitä Dagestanin pääkaupungissa Mahatškalassa vuoden 2013 toukokuussa. Väkivalta on vähentynyt Pohjois-Kaukasiassa selvästi vuosina 2014 ja 2015.
Viranomaiset tutkivat kaksi ihmistä surmanneen autopommin jäänteitä Dagestanin pääkaupungissa Mahatškalassa vuoden 2013 toukokuussa. Väkivalta on vähentynyt Pohjois-Kaukasiassa selvästi vuosina 2014 ja 2015. Kuva: Abdula Magomedov / NewsTeam

Venäjän Pohjois-Kaukasiasta Syyrian jihadistien riveihin lähteneet taistelijat saattavat aiheuttaa vielä vakavia ongelmia Venäjän johdolle, ajatushautomo International Crisis Group (ICG) varoitti keskiviikkona julkaistussa raportissaan.

Asiantuntijat ovat erimielisiä Syyriaan ja Irakiin lähteneiden Venäjän kansalaisten määrästä, mutta raportin mukaan äärijärjestöt Isis ja al-Nusran rintama sekä muut ryhmät ovat houkutelleet heitä jopa yli 5 000. Raportin mukaan Isisin päätukikohdassa Raqqassa on venäläinen ruokakauppa ja venäjänkielinen ala-aste.

ICG:n mukaan tämä aiheuttaa vakavan turvallisuusuhan Venäjälle. Käytännössä se varoittaa Venäjään kohdistuvan samanlaisen uhan kuin moneen länsieurooppalaiseen maahan: ääriliikkeisiin liittyneet saattavat jossain vaiheessa palata.

Lähtijöistä valtaosa on levottomasta Pohjois-Kaukasiasta.

Venäjä on toistuvasti sanonut, että terroristien riveihin lähteneet Venäjän kansalaiset ovat yksi keskeinen syy Venäjän sotaoperaatioon Syyriassa. Puolustusministeri Sergei Šoigu nosti asian esiin maanantai-iltana tilaisuudessa, jossa presidentti Vladimir Putin ilmoitti Venäjän aloittavan joukkojensa vetäytymisen Syyriasta.

Osa ICG:n haastattelemista lähteistä kuitenkin sanoo, että Venäjän turvallisuusviranomaiset käytännössä hiljaisesti rohkaisivat Pohjois-Kaukasian islamistikapinallisia lähtemään Syyriaan ennen Sotšin olympialaisia alkuvuodesta 2014.

”Tietenkin teimme niin. Avasimme rajan, autoimme heidät kaikki ulos ja suljimme rajan heidän jälkeensä jälkeensä tekemällä tällaisesta taistelemisesta laitonta. Jos he haluavat nyt palata, odotamme heitä rajalla. Kaikki ovat onnellisia. He saavat kuolla Allahin nimissä, me täällä vältymme terrori-iskuilta ja pommitamme heitä nyt Latakiassa ja Idlibissä. Valtion politiikan pitää olla pragmaattista, tämä oli hyvin tehokasta”, ICG:n haastattelema lähde Pohjois-Kaukasian turvallisuusviranomaisissa sanoo raportissa.

Linja on sittemmin muuttunut, ja viranomaiset tarkkailevat sekä mahdollisia lähtijöitä että palaajia.

Raportti huomauttaa, että Syyrian sota on nostanut Pohjois-Kaukasian islamistikapinalliset kansainvälisiksi toimijoiksi.

Pohjois-Kaukasian kapinalliset olivat vielä 1990-luvulla pitkälti itsenäisyysmielisiä tšetšeenejä. Vuosituhannen vaihteen jälkeen kapina on muuttunut islamistiseksi ja levinnyt Tšetšeniasta muualle Pohjois-Kaukasiaan. Terroristijärjestö al-Qaidaan löyhässä liitoksessa ollut Kaukasian emiraatti -järjestö tavoitteli koko Pohjois-Kaukasian kattavaa islamistista valtiota.

Sotšin olympialaisten alla Venäjä tiukensi otettaan kapinallisista, jotka olivat uhanneet kisoja. Käytännössä Venäjän turvaelimet onnistuivat kukistamaan Kaukasian emiraatin. Väkivalta Pohjois-Kaukasiassa on vähentynyt kahden viime vuoden aikana selvästi, eivätkä pohjoiskaukasialaiset terroristit ole tehneet yhtään iskua muualla Venäjällä sitten joulukuun 2013.

Raportin mukaan turvallisuuselinten kovien otteiden lisäksi toinen tärkeä syy on Pohjois-Kaukasian ”tyhjentyminen” islamistitaistelijoista niin monen lähdettyä Isisin riveihin.

Varsinkin Isisin riveissä joidenkin tšetšeenitaistelijoiden tiedetään olevan keskeisissä asemissa. Kun monet Isisin riveihin länsimaista matkustaneet ovat olleet vailla minkäänlaista taistelukokemusta, Venäjää vastaisessa taistelussa kokemusta keränneet tšetšeenit ovat olleet Isisille tärkeitä.

ICG:n mukaan Pohjois-Kaukasian islamistien kapinaliike onkin parissa vuodessa käynyt läpi merkittävän ideologisen muutoksen ja näkee nyt itsensä Isisin osana.

Isisin uudella videolla viisivuotias pikkupoika vaatii "vääräuskoisten surmaamista"
Isisin uudella videolla viisivuotias pikkupoika vaatii "vääräuskoisten surmaamista"
Isisin uudella teloitusvideolla esiintyy viisivuotias pikkupoika. Lontoossa asuva brittimies kertoo tunnistaneensa pojan omaksi lapsenlapsekseen. Videolla jihadistijärjestö myös teloittaa viisi ”vakoojaa” ja uhkaa hyökätä ”jonakin päivänä” Britanniaan.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat