Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Limonadit verolle ja lapset liikkeelle

Britannian teineistä joka viides on liikalihava. Lasten lihomiseen on nyt tartuttu valtiovarainministeriön tasolla, kirjoittaa HS:n Lontoon-kirjeenvaihtaja Annamari Sipilä.

Ulkomaat
 
Annamari Sipilä Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Lontoon-kirjeenvaihtaja.

Britit ovat pulskaa kansaa ja uhkaavat käydä entistä pulskemmiksi. Aikuisista jo peräti 61,7 prosenttia on ylipainoisia. Liikalihavia aikuisista on joka neljäs.

Erityisen huolestuttavaa on lasten lihominen. Maaliskuussa julkistettujen Englannin terveysviranomaisten tietojen mukaan 2–10-vuotiaista pojista ylipainoisia on 26,9 prosenttia ja tytöistä 25,2 prosenttia. Ikäluokassa 11–15-vuotiaat useampi kuin joka kolmas tyttö ja poika on ylipainoinen. Varhaisteineistä ja teineistä noin joka viides on liikalihava.

Lasten lihomiseen on nyt tartuttu Britanniassa valtiovarainministeriön tasolla. Valtiovarainministeri George Osborne ilmoitti keskiviikkona laittavansa limonadit ja muut sokeriset virvoitusjuomat verolle vuodesta 2018 lähtien. Veron maksaa juomayhtiö, joka voi siirtää maksun asiakkaille.

Jos juomassa on sokeria yli kahdeksan grammaa desilitraa kohden, on vero 24 pennyä eli noin 30 senttiä litralta. Jos taas sokeripitoisuus on 5–8 grammaa desiltä, on vero 18 pennyä eli noin 23 senttiä litralta. Verotuksen piiriin eivät kuulu maitopohjaiset juomat eivätkä täysmehut, joihin ei ole lisätty sokeria.

Kyynikoiden mielestä sokerijuomavero oli vain Osbornen ja konservatiivihallituksen juoni kääntää huomio pois Britannia talouden huonosta tilasta. Jos tämä oli tavoite, siinä onnistuttiin.

Sokeriset sanaleikit hallitsivat torstaina brittilehtien etusivuja. Britannian iso alijäämä ja velkavuori sekä ennustettua heikompi talouskasvu ja tuottavuus painuivat ainakin hetkeksi taka-alalle.

Mutta aina ei kannata olla kyynikko. Brittihallitus uskoo keräävänsä sokeriverolla jopa 520 miljoonaa puntaa eli noin 660 miljoonaa euroa vuodessa. Verotulot korvamerkitään liikunnan ja urheilun edistämiseen kouluissa, mitä ei voi pitää huonona asiana olivatpa poliittiset motiivit sitten mitkä tahansa.

Suomessa taas hallitus on päättänyt poistaa kiistellyn makeisten ja jäätelön veron ensi vuonna. Perusteluna on, että vero vääristää kilpailua erilaisten sokeristen tuotteiden välillä. Valtion ravitsemusneuvottelukunta (VRN) sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ovat sen sijaan katsoneet, että veropohjaa pitäisi laajentaa, jotta lihomisen terveyshaittoja vähennettäisiin.

Virvoitusjuomavero Suomessa on ollut jo vuosikymmenien ajan. Kivennäisvesien verotukselle Suomessakaan ei ole perusteita, mutta sokerisen limonadin verotuksessa Suomi on osoittautunut – puolivahingossa – yhdeksi maailman edelläkävijöistä. Britit tulevat vasta kaukaa perässä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat