Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi oikeistopuolue ravistelee äänestäjiä

Vaihtoehto Saksalle -puolueen hyvä vaalitulos on viesti saksalaisten pettymyksestä keskustassa uinuviin puolueisiin.

Ulkomaat
 
WOLFGANG RATTAY / REUTERS
Vaihtoehto Saksalle -puolueen johtaja Frauke Petry.
Vaihtoehto Saksalle -puolueen johtaja Frauke Petry. Kuva: WOLFGANG RATTAY / REUTERS
Fakta

Vaihtoehto Saksalle on haastaja

 AfD-puolue eli Vaihtoehto Saksalle vei osavaltiovaaleissa äänestäjiä niin konservatiiveilta kuin vasemmistolta.

 Puolue tähtää vuoden 2017 vaaleissa Saksan parlamenttiin.

 Tällä hetkellä sen pääsy viiden prosentin äänikynnyksen yli liittopäiville näyttää varmalta.

Berliini

Vaihtoehto Saksalle -puolue jyräsi vahvasti Saksan poliittiselle kartalle viime sunnuntain osavaltiovaaleissa.

Se saavutti Saksi-Anhaltin osavaltiossa joka neljännen äänen. Kahdessa muussa, Baden-Württembergissä ja Rheinland-Pfalzissa puolue sai 15 ja 12 prosenttia äänistä. Nämä kaikki ovat kovia tuloksia puolueelle, joka nousi osavaltioparlamentteihin ensimmäistä kertaa.

Millainen Vaihtoehto Saksalle -puolue eli Alternative für Deutschland (AfD) sitten on? Millaisella määritelmällä sen politiikkaa voi kuvata? Tämä on asia, josta puolueen johto ja muiden puolueiden edustajat ovat varsin eri mieltä. Saksalaisviestimissä puolue määritellään usein muukalaisvastaiseksi, islamkriittiseksi, oikeistopopulistiseksi ja joskus jopa äärioikeistoksi.

Puolue itse määrittelee itsensä sanalla kansalliskonservatiivinen. Kuinka oikealla ja kuinka muukalaiskriittinen puolue on – vastaukset näihin kysymyksiin vaihtelevat sen mukaan, keneltä puolueessa kysyy.

Kuten muissakin puolueissa, myös AfD:n jäsenistössä on oikea laita, keskusta ja vasen laita. Kelataan puolueen lyhyttä historiaa hieman taaksepäin. Sen perustivat keväällä 2013 taloustieteilijät ja professorit, joiden sanoman keihäänkärki oli euron vastustaminen. Tämä ei aivan riittänyt syksyn 2013 liittopäivävaaleissa viiden prosentin äänikynnyksen ylittämiseen, joten puolue ei istu ainakaan vielä koko Saksan liittovaltion parlamentissa.

Europarlamenttivaalit keväällä 2014 menivät loistavasti taloustieteilijäsiipeen kuuluneen puheenjohtajan Bernd Lucken johdolla. AfD sai seitsemän prosenttia äänistä ja europarlamentissa seitsemän Saksan 96 paikasta.

Sitten alkoi puolueen sisäinen riitely. Talousprofessorien ja yrittäjien lisäksi puolueeseen hakeutui yhä enemmän maahanmuuttoon kriittisesti suhtautuvia ihmisiä. Osa heistä on esittänyt myös rasistisia mielipiteitä.

Vuosi sitten keväällä näytti jo siltä, että koko Vaihtoehto Saksalle hajoaa sisäisiin kamppailuihinsa. Taistelua käytiin nimenomaan puolueen linjasta: jatketaanko talouteen keskittyvää politiikkaa vai nousevatko puolueen uuden siiven maahanmuuttokriitikot valtaan. Jälkimmäinen vaihtoehto toteutui, sillä heinäkuun 2015 puoluekokouksessa Bernd Lucke hävisi rajusti puoluejohtajavaalin kilpakumppanilleen Frauke Petrylle.

Lucke ja hänen taustajoukkonsa erosivat puolueesta saman tien. Vaihtoehto Saksalle oli varsin sekaisin, mutta jo elokuussa alkoi käydä selväksi, että Euroopan pakolaiskriisistä muodostuu sen politiikkaa ruokkiva runsaudensarvi.

Syksyllä alkoi tapahtua. Puolue järjesti useita mielenosoituksia otsikolla ”Loppu turvapaikkakaaokselle ja eurokriisille”. Puolue on liittokansleri Angela Merkelin politiikan tiukin arvostelija.

Tammikuussa syntyi kohu puoluejohtaja Frauke Petryn lausunnosta, jonka mukaan aseidenkäyttö Saksan rajalla on mahdollista viimeisenä keinona pakolaisten maahantulon estämiseksi. Petry itse korosti, ettei hän vaatinut lausunnossa poliiseja ampumaan ketään, vaan muistutti Saksan laeista.

AfD-puolueen kaksi europarlamentaarikkoa on saanut ECR-parlamenttiryhmältä kehotuksen erota heidän pakolaisia koskevien lausuntojensa takia. Prosessi on kesken, sillä ECR päättää mahdollisesta erotuksesta 12. huhtikuuta.

Puoluejohtaja Frauke Petrykin on irtisanoutunut muutamien puolueen ääriajatuksia viljelleiden poliitikkojen puheista. Yksi tällaisista on Thüringenin osavaltion puolueen suosittu paikallisjohtaja Björn Höcke.

Höcken yksi lausunnoista on: ”Tänne tulevilla syyrialaisilla on yhä jäljellä Syyria. Mutta jos menetämme syyrialaisten takia Saksan, meillä ei ole enää kotimaata.” Höcke myös vastustaa vammaisten lasten tarpeiden mukaan suunniteltuja kouluja ja seksuaalikasvatusta.

Jos puolueen aktiivipoliitikkoja on hyvin erilaisissa leireissä, mitä sen äänestäjistä viime sunnuntain osavaltiovaalien jälkeen tiedetään?

Pettymys Saksan muihin puolueisiin oli 64 prosentin syy äänestää AfD:tä. 27 prosenttia kannattajista kertoo valintansa syyksi AfD:n ajamat asiat, käy ilmi Die Zeit -lehden kaikissa osavaltioissa tekemästä kyselystä.

Lehti tutki myös äänestäjien taustoja yhdessä osavaltiossa, Saksi-Anhaltissa. Päätulos on, että puoluetta äänestivät melko tasaisesti kaikki ikäluokat ja eri tasoisen koulutuksen saaneet. Työläiset ja työttömät äänestivät puoluetta useammin kuin virkamiehet tai toimihenkilöt.

Nyt Vaihtoehto Saksalle käy sisäisiä keskusteluja politiikkansa tärkeimmistä kärjistä, sillä ensi vuonna on parlamenttivaalit.

Der Spiegel -lehden viime viikolla paljastamien puoluejohdon sisäisten sähköpostikeskustelujen mukaan se pohtii seuraavaksi keihäänkärjekseen islamkritiikkiä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat