Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Brasilian poliittinen syöksykierre syvenee

Tuomarin julkistamat salakuuntelunauhat lisäsivät Brasilian politiikan sekasortoa.

Ulkomaat
 
Adriano Machado / Reuters
Brasilian presidentti Dilma Rousseff (oik.) ja hänen edeltäjänsä Luiz Inácio Lula da Silva torstaina maan presidentinpalatsissa.
Brasilian presidentti Dilma Rousseff (oik.) ja hänen edeltäjänsä Luiz Inácio Lula da Silva torstaina maan presidentinpalatsissa. Kuva: Adriano Machado / Reuters

Korruptiotutkinnan kohteena oleva ex-presidentti Luiz Inácio Lula da Silva nimitettiin torstaina Brasilian hallitukseen, ja samalla kiihtyivät protestit eri puolilla maata.

Se oli uusin käänne syvenevässä poliittisten skandaalien kierteessä. Epäselvää oli, mitä se tarkoittaisi, sillä vain alle tuntia myöhemmin tuomari julisti nimityksen mitättömäksi. Hallitus aikoi valittaa päätöksestä.

Dramaattisia vaiheita näytelmästä ei ole viime päivinä puuttunut. Niihin kuuluu korruptiotutkintaa johtava tuomari, joka julkisti poliisin salaa nauhoittaman presidentti Dilma Rousseffin ja Lulan puhelinkeskustelun.

Ja pidätettynä oleva senaattori, joka kutsuu itseään ”kaaoksen profeetaksi” ja on ilmiantanut raskaita väitteitä presidentistä ja muista kärkipoliitikoista.

Sekä katujen mielenosoitukset ja kattiloiden pauke, jolla ihmiset osoittavat tyytymättömyyttään hallitukseen. Osa vaatii paluuta sotilasdiktatuuriin, koska sekin olisi heidän mukaansa parempi kuin nykymeno.

Uusimmat käänteet tulevat valmiiksi vaikeaan tilanteeseen. Brasilia käy läpi pahinta taantumaa vuosikymmeniin. Terveydenhuolto on vaikeuksissa nopeasti leviävän zikaviruksen keskellä. Rion olympialaisiin on vain alle viisi kuukautta aikaa.

Tilanne on toinen kuin viisi vuotta sitten, kun Lula jätti presidentinviran ja talous porskutti.

Brasiliaa vuosina 2003–2010 johtanut Lula oli aikoinaan huippusuosittu. Hän on yhä lähes ikoninen hahmo maata johtavassa Työväenpuolueessa.

Nyt entinen työväenluokan sankari on tutkittavana korruptiosta. Hänen epäillään saaneen taloudellista hyötyä öljy-yhtiö Petrobrasin korruptioskandaaliin osallistuneilta yhtiöiltä.

Tutkinnan edetessä omasta asemastaan kamppaileva Rousseff tarjosi edeltäjälleen ministerinsalkkua. Lulan oli määrä ottaa vastaan hallituksen sisäisten asioiden koordinoinnista vastaavan ministerin tärkeä tehtävä.

Brasilian lain mukaan liittovaltion ministerien tapaukset voi käsitellä vain korkein oikeus. Se voisi viivyttää tutkintaprosessia.

Se tarkoittaisi periaatteessa myös sitä, että Lulan mahdollisesta pidätyksestä tai tuomiosta ei päättäisi Petrobrasin korruptiotutkintaa johtava tuomari Sérgio Moro. Tämä on tuominnut vyyhdissä kymmeniä poliitikkoja ja liikemiehiä.

Morosta on tullut osalle brasilialaisista kansallissankari. Puhelinnauhojen julkistaminen kuitenkin toi tutkinnan ylle uuden kyseenalaisen sävyn. Nauhoituksia tulkittiin siten, että Rousseff olisi tarjonnut ministerinpestiä Lulalle pidätyksen välttämiseksi.

Monet asiantuntijat kuitenkin kyseenalaistivat nauhoitusten laillisuuden.

Epäsuositun Rousseffin suurin uhka on parlamentissa vireillä oleva prosessi hänen viraltapanemisekseen. Se liittyy budjetin kirjanpidolla keplotteluun ja syytöksiin siitä, että hallitus lainasi laittomasti rahaa valtiollisista pankeista.

Työväenpuolueessa on toivottu, että poliittisesti kokeneen Lulan nimitys auttaisi Rousseffia välttämään viraltapanon.

Se oli epätoivoisen hallituksen riskialtis veto. Nimitys herätti parlamentissa äänekästä vastarintaa. Televisiouutiset näyttivät, kuinka opposition parlamentaarikot lauloivat istuntosalissa yhteen ääneen presidentille ”eroa, eroa”.

Parlamentin alahuoneen puhemies Eduardo Cunha ilmoitti asettavansa torstaina komitean viraltapanon käsittelemiseksi.

Työväenpuolueen tukijat puolestaan syyttivät oppositiota vallankaappausyrityksestä ja kutsuivat kannattajiaan tukiprotesteihin.

Markkinoilla sekasorto otettiin vastaan myönteisesti. São Paulon pörssi avautui torstaina vahvassa nousussa.

”Markkinat juhlivat tämän hallituksen loppua”, sanoi analyytikko André Leite TAG Investimentos- konsulttiyhtiöstä uutistoimisto AFP:lle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat