Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Brasilian poliittinen syöksykierre syvenee – protestit kiihtyvät

Ex-presidentti Luiz Inácio Lula da Silva nimitettiin ministeriksi, mutta tuomari kumosi nimityksen.

Ulkomaat
 
Helsingin Sanomat
PAULO WHITAKER / reuters
Mielenosoittajat protestoivat torstaina Sao Paulossa Lulan valintaa ministeriksi.
Mielenosoittajat protestoivat torstaina Sao Paulossa Lulan valintaa ministeriksi. Kuva: PAULO WHITAKER / reuters

Maria Manner HS

Korruptiotutkinnan kohteena oleva ex-presidentti Luiz Inácio Lula da Silva nimitettiin torstaina Brasilian hallituksen ministeriksi, ja samalla kiihtyivät protestit eri puolilla maata.

Se oli uusin käänne Brasilian syvenevässä poliittisten skandaalien kierteessä. Epäselvää oli, mitä se lopulta tarkoittaisi, sillä vain alle tuntia myöhemmin tuomari hylkäsi nimityksen. Hallitus aikoi valittaa päätöksestä.

Lisäksi kävi ilmi, että nimityksen kumonnut tuomari oli osallistunut äskettäin hallituksen vastaiseen mielenosoitukseen.

Brasilian politiikasta ei ole viime päivinä puuttunut dramaattisia vaiheita. Niihin kuuluu korruptiotutkintaa johtava tuomari, joka julkisti poliisin salaa nauhoittaman presidentti Dilma Rousseffin ja Lulan puhelinkeskustelun.

Ja pidätettynä oleva senaattori, joka kutsuu itseään ”kaaoksen profeetaksi” ja on ilmiantanut raskaita väitteitä presidentistä ja muista kärkipoliitikoista.

Katujen mielenosoituksissa kuuluu kattiloiden pauke, jolla ihmiset osoittavat tyytymättömyyttään hallitukseen. Osa vaatii paluuta sotilasdiktatuuriin, koska sekin olisi heidän mukaansa parempi kuin nykymeno.

Uusimmat käänteet tulevat valmiiksi vaikeaan tilanteeseen. Brasilia käy läpi pahinta taantumaa vuosikymmeniin. Terveydenhuolto on vaikeuksissa nopeasti leviävän zikaviruksen keskellä. Rion olympialaisiin on vain alle viisi kuukautta aikaa.

Tilanne on varsin toisenlainen kuin viisi vuotta sitten, kun Lula jätti presidentinviran ja talous porskutti.

Brasiliaa vuosina 2003–2010 johtanut Lula oli aikoinaan huippusuosittu. Hän on yhä lähes ikoninen hahmo maata johtavassa Työväenpuolueessa.

Nyt entinen työväenluokan sankari on tutkittavana korruptiosta. Hänen epäillään saaneen taloudellista hyötyä öljy-yhtiö Petrobrasin korruptioskandaalissa osallisena olevilta yhtiöiltä.

Tutkinnan edetessä omasta asemastaan kamppaileva Rousseff tarjosi edeltäjälleen ministerinpestiä. Lulan oli määrä ottaa vastaan hallituksen sisäisten asioiden koordinoinnista vastaavan ministerin tärkeä tehtävä.

Brasilian lain mukaan liittovaltion ministerien tapaukset voi käsitellä vain korkein oikeus. Se ei tarjoaisi Lulalle koskemattomuutta, mutta voisi viivyttää tutkintaprosessia.

Se tarkoittaisi periaatteessa myös sitä, että Lulan mahdollisesta pidätyksestä tai tuomiosta ei päättäisi Petrobrasin laajaa korruptiotutkintaa johtava tuomari Sérgio Moro. Tämä on tuominnut vyyhdissä kymmeniä poliitikkoja ja liikemiehiä.

Morosta on tullut osalle brasilialaisista kansallissankari. Lulan nauhoitettujen puhelinkeskustelujen julkistaminen kuitenkin loi tutkintaprosessin ylle kyseenalaisen sävyn.

Nauhoituksia tulkittiin siten, että Rousseff olisi tarjonnut ministerinpestiä Lulalle pidätyksen välttämiseksi. Niillä Rousseff sanoo lähettävänsä virallisen tiedonannon nimityksestä, ja että sitä käytettäisiin vain, ”jos se on tarpeellista”.

Monet oikeustieteilijät kuitenkin kyseenalaistivat nauhoitusten ja niiden julkistamisen laillisuuden. Presidentinkanslia syyttää tuomaria perustuslain rikkomisesta.

Epäsuositun Rousseffin suurin uhka on parlamentissa vireillä oleva prosessi hänen viraltapanemisekseen. Se liittyy budjetin kirjanpidolla keplotteluun ja syytöksiin, että hallitus lainasi laittomasti rahaa valtiollisista pankeista.

Työväenpuolueessa on toivottu, että poliittisesti kokeneen kehäketun Lulan nimitys auttaisi Rousseffia välttämään viraltapanon.

Se oli epätoivoisen hallituksen riskialtis veto. Nimitys herätti parlamentissa äänekästä vastarintaa. Televisiouutiset näyttivät, kuinka opposition parlamentaarikot lauloivat istuntosalissa yhteen ääneen presidentille ”eroa, eroa”.

Parlamentin alahuoneen puhemies Eduardo Cunha ilmoitti asettavansa välittömästi komitean viraltapanon käsittelemiseksi.

Työväenpuolueen tukijat syyttivät oppositiota vallankaappausyrityksestä ja kutsuivat kannattajiaan tukiprotesteihin.

Markkinoilla sekasorto otettiin vastaan myönteisesti. São Paulon pörssi avautui torstaina vahvassa nousussa.

”Markkinat juhlivat tämän hallituksen loppua”, sanoi analyytikko André Leite TAG Investimentos- konsulttiyhtiöstä uutistoimisto AFP:lle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat