Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kypros tiukkana Turkki-sovussa – huippukokous etsi ratkaisua pakolaiskriisiin

Useilla jäsenmailla on ongelmia EU:n ja Turkin pakolaissovun kanssa. Sipilä on toiveikas, että huippukokous onnistuu.

Ulkomaat
 
Francois Lenoir / Reuters
Hollannin pääministeri Mark Rutte ja Kyproksen presidentti Nikos Anastasiades keskustelivat huippukokouksessa Brysselissä torstaina.
Hollannin pääministeri Mark Rutte ja Kyproksen presidentti Nikos Anastasiades keskustelivat huippukokouksessa Brysselissä torstaina. Kuva: Francois Lenoir / Reuters

Bryssel

Euroopan unionin ja Turkin vääntämä sopimus pakolaiskriisin lievittämiseksi on ajautunut vaikeuksiin, koska pieni jäsenmaa Kypros uhkaa sovun syntymistä – ainakin Turkin toivomassa muodossa.

Kypros vastustaa Turkin EU-jäsenyysneuvotteluiden jouduttamista, mikä on yksi keskeinen Turkin vaatimus sopimukselle. Monilla muillakin jäsenmailla on ongelmia sopimuksen suhteen, mutta Kyproksen asenne on todennäköisesti tiukin kaikista.

Torstaina alkaneeseen EU:n huippukokoukseen saapuneen pääministeri Juha Sipilän mukaan ”Kyproksen kysymys on iso tässä koko paketissa”.

Turkki haluaisi konkreettisia lupauksia viiden neuvotteluluvun avaamisesta, mutta Kypros sanoo, ettei se käy. Kyproksen presidentti Nikos Anastasiades totesi torstaina huippukokoukseen saavuttuaan, että Turkin on esimerkiksi avattava lentokenttänsä ja satamansa kyproslaisille lentokoneille ja aluksille, jos se mielii jouduttaa EU-neuvotteluja.

”Jokaisen jäsenehdokkaan on suoritettava velvollisuutensa ja on selvää, valitettavasti, että Turkki ei niin nyt tee”, Anastasiades totesi uutistoimisto AP:n mukaan.

Joidenkin arvioiden mukaan EU-johtajat aliarvioivat Kyproksen merkityksen Turkki-sovun syntymisen alla viime viikon huippukokouksessa, jossa alustava sopu osapuolten välille syntyi. Kuvaavaa asian tärkeydestä on, että Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk lensi aiemmin tällä viikolla Kyprokselle taivuttelemaan maan johtajia sovun taakse.

Tusk totesi kirjeessään EU-johtajille keskiviikkona, että EU:n ja Turkin suhteissa on keskeistä, että Turkin ja Kyproksen välisiin ongelmiin saadaan ratkaisuja. ”Vain jos tämä onnistuu, voimme päästä eteenpäin.”

Kyproksella on menossa vaikeat mutta jossain määrin lupaavat neuvottelut jaetun saaren kreikkalaisen ja turkkilaisen osan jälleenyhdistämisestä. Sen vuoksi Turkille tehtävien myönnytysten aika on vaikea.

Huippukokouksen päätöslauselmaluonnoksessa Kyproksen huolenaiheet yritetään kuitata laveilla sanamuodoilla, joissa Turkille ei annettaisi liikaa myönnytyksiä.

Luonnoksen mukaan EU ja Turkki ”aikovat valmistautua päätökseen avata uusia neuvottelulukuja niin pian kuin mahdollista”.

Kypros on EU:n jäsen, mutta Turkki on miehittänyt saarivaltion pohjoisosaa vuodesta 1974. Sen jälkeen on nähty monia tuloksettomia neuvotteluja saaren jälleenyhdistämisestä.

Kypros kampittaa EU:n yhteistyötä Turkin kanssa. Nato-maa Turkki puolestaan estää Naton ja EU:n yhteistyötä.

Kypros ei ole suinkaan ainoa EU-maa, joka on nostanut esiin ongelmia Turkin sopimuksen suhteen. Esimerkiksi Ranska on ollut hyvin tiukkana Turkin viisumivapausneuvotteluissa.

Unkari puolestaan vastustaa pakolaisten sijoittamista jäsenmaihin EU-päätöksin.

Bulgaria taas toivoo, että EU-kokouksessa päätettäisiin myös Bulgarian rajojen suojaamisesta. Jos ihmisvirta Turkista Kreikkaan tyrehtyy, Bulgariasta saattaa tulla uusi reitti pakolaisille ja siirtolaisille.

Seuraavaksi pakolaisia voi alkaa matkata esimerkiksi Turkista Mustanmeren yli Bulgariaan.

Espanja puolestaan on kyseenalaistanut ulkoministerinsä suulla sen, onko sopimus kansainvälisen oikeuden mukainen. Sipilän mukaan on tärkeää, että EU-komission antamat vakuutukset sopimuksen laillisuudesta ovat pitäviä.

Turkki myy, Euroopan unioni ostaa

Huippukokous etsi torstaina ja tänään perjantaina sopua siitä, miten Euroopan unionin alueelle pyrkivien turvapaikanhakijoiden ja muiden siirtolaisten määrä saataisiin Turkin avustuksella vähenemään. Tavoitteena on, että Turkista Kreikan saarille tulevat pakolaiset palautetaan takaisin Turkkiin.

Kreikka ottaa kuitenkin vastaan tulijoiden turvapaikkahakemukset. Jos hakemusta ei jätetä, tai se havaitaan heti perusteettomaksi, siirtolainen palautetaan Turkkiin. EU maksaa työn kulut, ja Turkki voi avustaa myös Kreikassa.

Palautuksessa on oma järjestely syyrialaisille: Jos palautettava on kotoisin Syyriasta, EU ottaa yhden syyrialaisen vastaan Turkin pakolaisleireiltä. Etusijalla ovat ne, jotka eivät ole aiemmin pyrkineet unionin alueelle.

Turkki lupaa valvoa tehokkaasti maa- ja merirajojaan estääkseen siirtolaisten matkat unioniin. EU ja Turkki aikovat parantaa Syyriassa asuvien elinolosuhteita.

EU lupaa Turkille vastapalveluksia. Ensimmäinen on se, että Turkin kansalaisilta ei vaadittaisi enää viisumia unionimaihin heinäkuun alusta lähtien. Turkki saa unionilta kolme miljardia euroa syyrialaisten auttamiseen. Jos rahat loppuvat kesken, toiset kolme miljardia voidaan antaa vuoden 2018 loppuun mennessä. Eikä tässä vielä kaikki: EU valmistautuu avaamaan Turkin EU-jäsenyysneuvotteluissa kiinni pidettyjä neuvottelulukuja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat