Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Norjan pääministeri EU-eroa harkitseville: Ei kannata – Norja noudattaa suurta osaa EU-laeista ilman vaikutusvaltaa

Norjan pääministeri Erna Solberg HS:n haastattelussa

Ulkomaat
 
GORM K GAARE
Norjan pääministeri Erna Solberg otti HS:n toimittajan vastaan hirsihotellissa Holmenkollenin hiihtokeskuksessa. Laajempi haastattelu ilmestyy perjantain Helsingin Sanomissa.
Norjan pääministeri Erna Solberg otti HS:n toimittajan vastaan hirsihotellissa Holmenkollenin hiihtokeskuksessa. Laajempi haastattelu ilmestyy perjantain Helsingin Sanomissa. Kuva: GORM K GAARE

Olso. Norjan pääministeri Erna Solberg katsoo, ettei EU-eroaan punnitsevan Britannian tulisi ottaa oppia Norjan mallista.

Britanniassa valmistaudutaan äänestämään maan EU-jäsenyydestä, ja Norjan malli on noussut saarivaltiossa toistuvasti esiin yhtenä mahdollisuutena, mikäli Britannia päättäisi erota unionista.

”Sanoisin, että on parempi olla unionin jäsen. Uskon myös, että suuren maan kuten Britannian olisi vaikeaa hyväksyä sen tyyppistä sopimusta kuin meillä on”, Solberg sanoo HS:n haastattelussa.

Norjan mallissa Norja soveltaa suurta osaa EU-lainsäädännöstä ja maksaa verraten suuria maksuja. Sillä ei kuitenkaan ole ääntä unionin päätöksenteossa.

”Norja on erittäin hyvä paikka asua ja olemme yksi rikkaimmista maista Euroopassa. Mutta ei syy ole se, että olemme EU:n ulkopuolella”, Solberg sanoo.

”Syy on, että meillä on öljyä ja kaasua.”

Solberg korostaa, että EU:n ulkopuolella olemisesta on ollut myös taloudellista haittaa. Norja on kärsinyt menetyksiä joillakin öljyalojen ulkopuolisilla aloilla, koska markkinoille pääseminen on ollut tavallista vaikeampaa. Osasyynä on ollut myös öljyalojen mukanaan tuoma korkea kustannustaso.

”Meillä on esimerkiksi kukoistava kalatalous, mutta sen kehittäminen on jälkijunassa Euroopan markkinoihin liittyvien esteiden takia.”

Norja on torjunut EU-jäsenyyden kahdesti, vuosina 1972 ja 1994. Molemmissa kansanäänestyksissä ei-linja voitti täpärästi pitkälti, koska norjalaiset halusivat pysytellä unionin yhteisen kalastuspolitiikan ulkopuolella.

Nyt Norja on EU-jäsenyyden sijaan jäsen Euroopan talousalue EEA:ssa, jonka kautta sillä on pääsy unionin sisämarkkinoille EU-maiden tavoin. Se on myös jäsen Schengen-alueessa.

Norjan kustannukset nykyisestä mallista ovat pienemmät kuin ne olisivat EU-jäsenenä, mutta hintaa tulee silti vuosittain satoja miljoonia. Hinta EEA-yhteistyöstä on vuosittain vajaat 400 miljoonaa euroa. Lisäksi Norja maksaa vuosittain noin 450 miljoonaa euroa erilaisiin EU-ohjelmiin kuten Erasmus-vaihto-ohjelmaan osallistumisesta.

Hallituksen tilaama taannoinen selvitys arvioi, että Norja on ottanut käyttöön noin kolme neljännestä EU-lainsäädännöstä.

”Se, mitä britit eivät ymmärrä on, että me olemme ottaneet käyttöön kaikki sisämarkkinoita koskevat säännöt”, Solberg sanoo.

”Emme ole ottaneet käyttöön kaikkea EU-lainsäädäntöä, sillä niin suuri osa EU:ssa koskee maataloutta. Mutta esimerkiksi kaiken teollisuuteen ja pankkialoihin liittyvän. EEA-sopimuksemme lisäksi meillä on noin 70 muuta sopimusta, joilla osallistumme EU:hun. ”

Norjan konservatiivipuoluetta Høyre edustava Solberg on itse EU-jäsenyyden kannattaja, mutta ei tällä hetkellä pidä todennäköisenä, että asia nousisi uudelleen esiin Norjassa.

”Minulle aina on toivoa, sillä mielestäni meidän pitäisi olla osa eurooppalaista solidaarisuutta, ja meillä pitäisi olla ääni. Mutta tällä hetkellä alle 20 prosenttia norjalaisista haluaa EU:hun. Silloin on vain sanottava, että se asia on ratkaistu joksikin aikaa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat