Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaksi uutta ebolatartuntaa löytyi Guineassa – uuden epidemian riski kuitenkin pienenee

WHO:n mukaan tilanne Länsi-Afrikassa on vakaa, mutta uusia tartuntapesäkkeitä voi ilmetä.

Ulkomaat
 
Misha Hussain / Reuters
Lapset ojensivat jalkojaan desinfioitaviksi ebolavirusta vastaan Forecariahin kaupungissa Guineassa vuoden 2015 tammikuussa. Maassa on ilmennyt kaksi uutta tartuntatapausta.
Lapset ojensivat jalkojaan desinfioitaviksi ebolavirusta vastaan Forecariahin kaupungissa Guineassa vuoden 2015 tammikuussa. Maassa on ilmennyt kaksi uutta tartuntatapausta. Kuva: Misha Hussain / Reuters

Länsi-Afrikan kamppailussa ebolavirusta vastaan koettiin uusi takaisku, kun Guineassa tuli ilmi kaksi uutta tartuntatapausta.

Kaksi samassa kylässä asunutta guinelaista todettiin testeissä viruksen kantajiksi, kertoi uutistoimisto AFP myöhään torstaina. Guinean viranomaisten mukaan sairastuneet on viety hoitoon.

Yleistilanne ebolakriisin jälkihoidossa on kuitenkin vakaa, arvioi Maailman terveysjärjestö WHO.

WHO:n mukaan viruksen alkuperäiset tartuntaketjut on saatu katkaistua. Uusia tartuntaryppäitä voi kuitenkin yhä tulla ilmi, sillä virus voi säilyä ebolasta selviytyneiden ihmisten elimistössä. Riski pienenee koko ajan, kun virus katoaa selviytyneiden elimistöstä.

Historian pahin ebolaepidemia koetteli kolmea pientä ja köyhää Länsi-Afrikan maata Guineaa, Liberiaa ja Sierra Leonea lähes kahden vuoden ajan. Tähän mennessä viruksesta tartunnan on saanut 28 639 ihmistä, WHO kertoo. Sairastuneista 11 316 on kuollut.

Ebolan leviämisestä nousi suuri huoli eri puolilla maailmaa. Epidemia saatiin kuitenkin melko nopeasti rajattua kolmeen Länsi-Afrikan maahan.

HS vieraili Sierra Leonessa lokakuussa hieman ennen kuin maa julistettiin vapaaksi ebolasta. Silloin elämä alkoi hiljalleen palata normaaliksi. Ihmiset uskalsivat taas liikkua kaupungilla ja koskettaa toisiaan.

Ebolakriisi ajoi Sierra Leonen, Liberian ja Guinean taloudet romahduksen partaalle. Yhteiskunnan olivat pitkään lamaantuneita, koska ihmisten piti vältellä kanssakäymistä toistensa kanssa. Pelko tartunnoista karkotti myös monia ulkomaisia yrityksiä, investoijia ja matkailijoita.

WHO tekee ebolantorjunnassa yhteydessä paikallisten viranomaisten kanssa. Asiantuntijoiden mukaan tärkeintä uuden epidemian estämisessä on nopeasti tunnistaa ja eristää mahdolliset uudet tartunnan saaneet.

Ebolavirus aiheuttaa verenvuotokuumetta, jota vastaan ei ole tehokkaaksi todistettua rokotetta. Virus voi tarttua sairastuneesta ihmisestä toiseen ihmiseen ruumiinnesteiden välityksellä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat