Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kreikan sisäministeri vertasi pakolaisten oloja natsien tuhoamisleiriin

”Nykyajan Dachau”, kuvaili ministeri Idomenin pakolaisleiriä. Makedonian suljettua rajansa siellä on noin 10 000 ihmistä enemmän kuin parille tuhannelle tarkoitetulle leirille mahtuisi.

Ulkomaat
 
Tuhannet lapset jumissa telttaleirissä kreikkalaisella pellolla
Tuhannet lapset jumissa telttaleirissä kreikkalaisella pellolla
Euroopan entistä tiukempi rajapolitiikka on sulkenut pakolaisten reitin kohti pohjoisempia Euroopan maita. Kreikan ja Makedonian rajalla on jumissa yli 10 000 ihmistä. Pulaa on ruuasta, pesutiloista ja kunnollisista teltoista. Toimittaja: Suvi Turtiainen, kuvaus ja leikkaus: Kaisa Rautaheimo

Kreikan sisäministeri vertasi Makedonian rajalle muodostunutta tuhansien pakolaisten leiriä natsien keskitys- eli työ- ja tuhoamisleiriin, kertoo uutistoimisto AFP.

Sisäministeri Panagiotis Kouroublis teki vertauksensa tv-puheessaan Idomenin leiriltä Kreikan ja Makedonian rajalta perjantaina, kun EU-johtajat olivat kokoontuneet Brysseliin pohtimaan Turkin kanssa ratkaisuja Eurooppaa riivaavaan pakolaiskriisiin.

”En epäröi sanoa että tämä on on nykyajan Dachau, suljettujen rajojen logiikan lopputulos”, Kouroublis sanoi tv-puheessaan leiriltä.

”Kuka vain tänne saapuva ottaa iskuja vatsaansa”, hän sanoi ja vannoi, että leirin valvontaa ja hygieniaa parannetaan.

Dachaun keskitysleiri sijaitsi eteläisessä Saksassa, ja vuosina 1933–1945 sinne vangittiin yli 200 000 miesvankia. Vuodesta 1941 Dachau toimi myös tuhoamisleirinä, ja leirillä on dokumentoitu kuolleen 32 000 ihmistä.

Kreikan hallituksen arvion mukaan noin 46 000 pakolaista ja siirtolaista on jäänyt Kreikkaan sen jälkeen kun Makedonia on sulkenut Kreikan-vastaisen rajansa viime viikkoina.

Noin kolmannes näistä Kreikkaan jääneistä on pakkautunut Idomenin väliaikaiselle leirille. Noin 2 500 ihmiselle suunnitellulla leirillä on nyt yli 12 000 ihmistä. Leiriläiset ovat enimmäkseen Syyriasta ja Irakista, ja joukossa on AFP:n mukaan paljon lapsia.

Sateet ovat muuttaneet ruuhkaisen leirin varsinaiseksi hetteiköksi, AFP kuvailee. Tuhannet ihmiset nukkuvat pienissä teltoissa kuraisilla kentillä ja ojissa sekä jonottavat tuntikausia ruokaa, jota jakavat avustusjärjestöt.

Flunssasta ja kuumeesta kärsiviä lapsia on tusinoittain. Yksityinen hyväntekeväisyysjärjestö lupasi lahjoittaa pakolaisille 2 000 hepatiittirokotetta sen jälkeen, kun kaksi leireiltä tavattiin kaksi hepatiittitapausta.

Toinen löytyi Idomenista ja toinen Ateenasta Piraeuksen satamasta, jossa noin 4 000 ihmistä on sijoitettu toiselle väliaikaisleirille.

Torstaina sataman leirillä syyrialaisten ja afgaanien välillä puhkesi joukkotappelu kesken ruuan jakelun.

Kreikka pyrkii nyt helpottamaan yliruuhkautuneiden leirien tilannetta kuljettamalla Kreikan saarilta Piraeuksen satamaan saapuneita ihmisiä bussikuljetuksilla maan luoteisosassa sijaitseville leireille.

ALKIS KONSTANTINIDIS / Reuters
Pakolaisia nukkui junaraiteiden välissä Idomenin pakolaisleirin lähellä Kreikassa perjantaina 18. maaliskuuta.
Pakolaisia nukkui junaraiteiden välissä Idomenin pakolaisleirin lähellä Kreikassa perjantaina 18. maaliskuuta.
Kaisa Rautaheimo / HS
Idomenissa on pulaa kaikesta. Ruokajono kestää pahimmillaan tunteja, mikä synnyttää raivoa ja tappeluita.
Idomenissa on pulaa kaikesta. Ruokajono kestää pahimmillaan tunteja, mikä synnyttää raivoa ja tappeluita.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat