Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Norja haluaa helpottaa juridisen sukupuolen korjaamista – diagnoosia tai lääketieteellisiä toimia ei enää tarvittaisi

Uuden lain mukaan kaikki 16 vuotta täyttäneet saisivat korjata sukupuoltaan omalla päätöksellään.

Ulkomaat
 

Tukholma

Norjan hallitus ehdottaa merkittävää muutosta transihmisiä koskevaan lainsäädäntöönsä. Hallituksen perjantaina esittelemän lakiehdotuksen mukaan laillisen sukupuolen korjaamiseen ei enää tarvittaisi erityistä diagnoosia tai lääketieteellisiä toimenpiteitä, kuten tähän saakka.

”Olemme päässeet pitkälle, mitä tulee lesbojen, homojen ja transsukupuolisten oikeuksiin Norjassa. Mutta nykyinen juridisen sukupuolen vaihtamista koskeva lainsäädäntö ei ole hyväksyttävää, ja se juontaa juurensa liki 60 vuoden takaa”, sanoi terveysministeri Bent Høie hallituksen tiedotteessa.

Uuden lain mukaan kaikki 16 vuotta täyttäneet saisivat korjata sukupuoltaan omalla päätöksellään. 6–16-vuotiailta lapsilta ja nuorilta edellytettäisiin vanhempien suostumus. Mikäli vanhemmat ovat erimielisiä keskenään, asian ratkaisisi ulkopuolinen taho sen perusteella, minkä se katsoisi olevan lapsen parhaaksi.

Hallitus ehdottaa samalla, että nimenmuutos tehtäisiin mahdolliseksi jo 16-vuotiaana 18 vuoden ikärajan sijaan. Tällöin nimen voisi muuttaa helpommin sukupuolen korjaamisen yhteydessä.

Esimerkiksi ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on arvostellut Norjan nykyistä transsukupuolisia koskevaa lainsäädäntöä jo pitkään. Laki on edellyttänyt muun muassa psykiatrista arviota ja diagnoosia, hormonihoitoa sekä pysyvää sterilointia sukupuolen korjaamisen ehtona.

”Tämä on saavutus meille kaikille, jotka olemme taistelleet sen puolesta, että meillä olisi oikeus olla sitä, mitä olemme”, sanoi Amnestyn poliittinen neuvonantaja Patricia M. Katee tiedotteessa.

Norjassa laajaa huomiota on herättänyt viime aikoina muun muassa John Jeanette Remø Solstadin tapaus. Remø Solstad on juridisesti mies, mutta kokee itsensä naiseksi. Hän ei saanut viranomaisilta lupaa korjata sukupuoltaan, koska hän kieltäytyi muun muassa steriloinnista ja leikkauksesta, jossa hänen peniksensä ja kiveksensä olisi poistettu.

”On uskomattoman hienoa lopultakin seisoa tässä lakiehdotus käsissäni. Tämä tarkoittaa, että minun kaltaiseni ihmiset tunnustetaan vihdoinkin sellaisina, kuin me olemme”, hän sanoo nyt Aftenpostenille.

Suomessa juridisen sukupuolen korjaamisen edellytyksenä on edelleen muun muassa, että henkilö on steriloitu tai muuten lisääntymiskyvytön. Lisäksi hänen on esitettävä lääketieteellinen selvitys vastakkaisessa sukupuoliroolissa elämisestä.

Amnesty ja muut ihmisoikeusjärjestöt ovat arvostelleet myös Suomea käytännöistä, joiden se katsoo loukkaavan ihmisoikeuksia.

Korjaus klo18.05: Jutussa kerrottiin aiemmin, että ulkopuolinen taho voi myöntää luvan sukupuolen korjaamiseen, vaikka alle 16-vuotiaan lapsen vanhemmat eivät olisi siihen suostuvaisia. Ulkopuolinen taho voisi myöntää luvan, mikäli vanhemmat ovat keskenään erimielisiä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat