Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi veti Kyprosta ja Turkkia yhteen

Ulkomaat
 

EU-huippukokousta hallitsi Kyproksen ja Turkin keskinäinen vihoittelu. Kiista on vanha, ja sen ratkaisuyrityksissä Suomella on ollut kokoonsa nähden iso rooli: siinä, miten EU on yrittänyt ratkaista kiistaa Kyproksen saaren jaosta. Samoin siinä, että Turkkia yritetään vetää kohti unionin jäsenyyttä. Nämä kaksi teemaa ovat vahvasti kytköksissä toisiinsa. Myös Suomen kytkeminä.

Suomi teki työtä EU-puheenjohtajakaudellaan 1999, jotta 1960-luvulta unionin portteja kolkuttaneen Turkin ovia raotettaisiin. Turkki sai Helsingissä järjestetyssä huippukokouksessa kutsun niiden maiden joukkoon, jotka voidaan päästää unionin jäseniksi.

Neuvottelujen edistymisen ehdoksi asetettiin se, että maa parantaa demokratian ja ihmisoikeuksien tilaa. Suomen kaudella sovittiin, että Kyproksesta tulee EU-maa, vaikka saaren kahtiajakoa ei saataisi purettua. Toive oli, että YK:n suunnitelma saaren jaon purkamisesta ja Kyproksen kreikkalaisen puolen EU-jäsenyys etenisivät rinnan.

Näin ei käynyt. Kypros päätyi jäseneksi, vaikka hylkäsi kansanäänestyksessä YK:n suunnitelman. Kyproksen turkkilaisille suunnitelma olisi käynyt, kreikkalaiselle osalle ei. Unioniin tuli mukaan jakautunut maa.

Vuonna 1999 Suomen puheenjohtajakaudella sovittiin myös siitä, että ”on luotava yhteinen turvapaikkamenettely ja koko unionissa yhtenäinen asema turvapaikan saaneille”. Tavoitteena oli, että mekanismi toimisi 2010. Näin ei siis ole tapahtunut.

Suomen toisella puheenjohtajakaudella 2006 Suomen silloinen, laajentumisesta vastannut komissaari Olli Rehn sukkuloi saadakseen kaikki osapuolet mukaan sopuun.

Suomi teki ehdotuksia, joilla olisi muun muassa avattu turkkilaisten satamia ja lentokenttiä kyproslaisille aluksille. Erityisesti Kyproksen kreikkalainen puoli oli haluton uusiin avauksiin ja palasi vain itse hylkäämäänsä YK:n suunnitelmaan.

Aivan viime aikoina neuvottelut Kyproksen tilanteesta ovat taas käynnistyneet. Nyt niitä käydään Turkin ja EU:n neuvottelujen rinnalla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat