Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Joukkomurhaaja Breivikin oikeuskäsittely päättyi – tuomiota odotetaan kuukauden kuluessa

Kaikki oikeudenkäynnissä kuullut asiantuntijat ovat todistaneet, etteivät he ole havainneet Breivikin fyysisessä tai henkisessä tilassa suuria muutoksia vankeuden aikana.

Ulkomaat
 
Lise Asreud / NTB
Anders Behring Breivik Skienin vankilassa pidetyssä oikeudenkäynnissä perjantaina.
Anders Behring Breivik Skienin vankilassa pidetyssä oikeudenkäynnissä perjantaina. Kuva: Lise Asreud / NTB

Tukholma

Joukkomurhaaja Anders Behring Breivikin oikeuskäsittelyssä oli perjantaina viimeinen päivä. Breivik vaatii, että valtio tuomitaan ”epäinhimillisestä kohtelusta”. Vaatimuksen perusteluna on muun muassa, että Breivikiä on pidetty koko vankeusajan pitkälti eristettynä muista ihmisistä.

”Rikokset, joista päämiestäni syytettiin, ovat epärelevantteja”, sanoi Breivikin asianajaja Oystein Storrvik oikeudessa uutistoimisto AFP:n mukaan.

”Ihmiselle, jota kaikki vihaavat, laki on viimeinen mahdollisuus taata, että hänen perusoikeuksiaan noudatetaan”, hän sanoi.

Breivik tappoi 22. heinäkuuta vuonna 2011 yhteensä 77 ihmistä Oslon keskustan pommi-iskussa ja myöhemmin Utøyan saarella, missä oli käynnissä Norjan työväenpuolueen nuorisojärjestön kesäleiri. Taustalla oli äärioikeistolainen ideologia. Breivik ei ole medialähteiden mukaan osoittanut oikeudenkäynnin aikana katumusta teoistaan.

Breivik sai teoistaan 21-vuoden vankeusrangaistuksen, joka on pisin mahdollinen Norjassa. Hän istuu tuomiotaan Skienin vankilassa, missä myös tiistaista alkaen jatkunut oikeudenkäynti on pidetty turvallisuussyistä.

Breivik on haastanut Norjan valtion oikeuteen, koska hän katsoo, että hänen ihmisoikeuksiaan on loukattu. Breivikin mahdollisuudet tavata muita ihmisiä vankilassa ovat hyvin rajalliset, minkä hän katsoo olevan Euroopan ihmisoikeussopimuksen vastaista. Kyse on kahdesta Euroopan ihmisoikeussopimuksen kohdasta. Toinen lausekkeista kieltää ”epäinhimillisen tai nöyryyttävän kohtelun tai rangaistuksen”. Toinen lauseke takaa oikeuden ”yksityis- ja perhe-elämään” sekä ”yhteydenpitoon”.

Oikeudenkäynnin aikana valtion asianajajat ovat perustelleet Breivikin eristämistä sillä, että hän on edelleen erittäin vaarallinen. Asianajajat katsovat hänen olosuhteidensa olevan selvästi Euroopan ihmisoikeussopimuksen sallimien rajojen sisäpuolella.

”Valtion näkemyksen voi summata seuraavasti: Häntä ei kohdella tai ole kohdeltu epäinhimillisesti. Hänen oikeuttaan yhteydenpitoon ja yksityisyyteen on kunnioitettu”, sanoi asianajaja Adele Mestad Norjan yleisradion NRK:n mukaan.

”Hän osoittaa selvästi olevansa huomionkipeä. Emme kohtaa täällä rikkinäistä miestä, kyseessä on sama sairas narsisti, jonka kohtasimme neljä vuotta sitten”, hän sanoi.

Breivik on erotettu muista vangeista. Hänellä on vankilassa käytössään kolme selliä. Yksi asumiseen, yksi opiskeluun ja yksi kuntoiluun. Hänellä on myös televisio, dvd-soitin ja tietokone ilman verkkoyhteyttä sekä lehtiä ja kirjoja, AFP kertoo.

Eristyksen lisäksi Breivik on valittanut muun muassa huonosta ruoasta, siitä, että hänen postiaan luetaan ja siitä, että hän on joutunut riisuutumaan satoja kertoja alasti vankilahenkilökunnan tekemien tutkimusten vuoksi.

Kaikki oikeudenkäynnissä kuullut asiantuntijat – muun muassa lääkärit, psykiatrit ja vankeinhoitohenkilökunta – ovat todistaneet, etteivät he ole havainneet Breivikin fyysisessä tai henkisessä tilassa suuria muutoksia vankeuden aikana, AFP kirjoittaa.

Tuomiota tapauksesta odotetaan kuukauden kuluessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat