Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Nyt saadaan salakuljetus loppumaan” – EU-huippukokous synnytti ristiriitaisen sopimuksen

EU ja Turkki sopivat pakolaisten ja siirtolaisten palauttamisesta Turkkiin. Käytäntö tulee voimaan jo sunnuntaina.

Ulkomaat
 
Jannis Behrakis / Reuters
Pakolaisia saapumassa kalastusveneelllä Lesboksen saarelle Kreikassa.
Pakolaisia saapumassa kalastusveneelllä Lesboksen saarelle Kreikassa. Kuva: Jannis Behrakis / Reuters

Bryssel

Euroopan unionin johtajat ja Turkki saivat perjantaina aikaan ristiriitaisen sopimuksen, joka johtaa tuhansien Eurooppaan pyrkivien ihmisten palauttamiseen Turkkiin.

Kansainvälisen oikeuden näkökulmasta pulmallinen sopu on Suomen pääministerin Juha Sipilän mukaan merkittävä askel Eurooppaa repivän ja EU:n yhtenäisyyttä koetelleen kriisin ratkaisussa.

”Tällä saadaan nyt salakuljetus loppumaan”, hän totesi Brysselissä.

Turkin pääministeri Ahmet Davutoğlu julisti perjantain sovun historialliseksi. Samoin hän teki viime marraskuussa, kun EU ja Turkki sopivat aiemmin pakolaiskriisin ratkaisuista – laihoin tuloksin.

Sopimus sisältää mallin, jonka mukaan sunnuntain jälkeen Kreikkaan saapuvat ihmiset ovat palautusten piirissä. Sitä ennen saapuneet ovat Kreikan kontolla, eivätkä kuulu palautusten piiriin.

Tämä aiheuttaa logistisen painajaisen, sillä Kreikan on tyhjennettävä saarensa pakolaisista ja siirtolaisista käytännössä runsaan vuorokauden aikana, jotta uudet tulijat eivät sotkeennu aiemmin tulleisiin.

Jokaista Turkkiin palautettua syyrialaista kohti EU lupaa ottaa yhden syyrialaisen johonkin EU-jäsenmaahan. Alustavasti EU valmistautuu yhteensä 72 000 syyrialaisen sijoittamiseen.

EU-johtajat ja Turkki vakuuttavat, että järjestely on kaikkien sääntöjen ja lakien mukainen. Toimeenpano tehdään yhteistyössä YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n kanssa.

Sopimus edellyttää lainsäädännöllisiä muutoksia sekä Kreikassa että Turkissa. Sipilä uskoi, että molemmat maat ovat kykeneviä niihin poikkeuksellisen kiireisellä aikataululla.

Kreikkaan pitää myös luoda hopulla vastaanottojärjestelmä, koska jokaiselle tulijalle luvataan kansainväliset normit ja EU-säännöt täyttävä käsittely valitusmahdollisuuksineen.

Kreikka tarvitsee ehkä 2 500 asiantuntijaa muista EU-maista auttamaan tulijoiden monimutkaisen käsittelyprosessin hoitamista. Hollanti on puhunut 300 ihmisen lähettämisestä. Myös Suomi valmistautuu asiantuntijoiden lähettämiseen.

”Ei tämä helppo projekti ole”, Sipilä totesi.

Helppoa ei ollut myöskään sopimuksen synty. Viime marraskuussa tehdystä EU:n ja Turkin sopimuksesta ei tullut käytännöllisesti katsoen mitään, ja ihmisvirta Eurooppaan Turkista Egeanmeren yli Kreikkaan on jatkunut kiivaana.

Turkille luvattiin jo tuolloin kolme miljardia euroa, viisumivapautta ja EU-jäsenyysneuvottelujen jouduttamista. Nyt rahojen antamiseen luvataan panna vauhtia, viisumivapautta luvataan jo kesäkuussa ja jäsenyysneuvotteluissa avataan yksi uusi neuvotteluluku kesäkuun loppuun mennessä.

Turkille luvattiin perjantaina myös kolme miljardia euroa lisätukea. Ne on määrä käyttää pakolaisiin.

Ennen torstaina alkanutta huippukokousta lukuisat jäsenmaat arvostelivat viime viikolla syntynyttä alustavaa sopua Turkin kanssa. Kyproksen pelättiin kaatavan sopimuksen, jos Turkille annetaan liikaa myönnytyksiä jäsenyysneuvotteluissa.

Turkki vaati alunperin viiden neuvotteluluvun avaamista. Kypros vastusti ajatusta voimakkaasti.

Perjantaina päädyttiin sopimaan, että jäsenyysneuvotteluissa avataan EU-maksuja käsittelevä budjetointiluku numero 33, jota mikään jäsenmaa – mukaan lukien Kypros – ei ole vastustanut.

Turkin itsevaltainen presidentti Recep Tayyip Erdoğan yritti perjantaina luoda painetta neuvotteluihin äyskimällä EU-johtajille tv-puheessaan. Hän syytti EU:ta tekopyhyydestä ja eurooppalaismaita kurditerroristien tukemisesta.

”Samaan aikaan kun Turkki on ottanut vastaan kolme miljoonaa [Syyrian] pakolaista, he [eurooppalaiset] eivät löydä tilaa kouralliselle pakolaisia, joita pidetään keskellä Eurooppaa häpeällisissä olosuhteissa. Heidän on katsottava ensin peiliin”, Erdoğan sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Brysseliin myöhään torstaina saapunut Turkin pääministeri Ahmet Davutoğlu puolestaan esitti hyvän poliisin roolia. Hän sanoi olevansa toiveikas, että kokouksessa autetaan syyrialaisia ja syvennetään EU:n ja Turkin suhteita.

”Turkille tämä on humanitaarinen kysymys, ei kaupankäynnin asia. EU:lla ja Turkilla on sama tavoite, syyrialaisten auttaminen”, Davutoğlu totesi perjantaina saapuessaan kokoukseen.

Monen kerroksen väkeä – Kreikassa alkaa tulijoiden armoton lajittelu

Sunnuntain jälkeen Kreikkaan Turkista saapuvien ihmisten elämässä on edessä suurta hämmennystä. Kuka palautetaan Turkkiin, miten kauan se kestää ja kenellä on mahdollisuus jäädä Kreikkaan?

Pääministeri Juha Sipilä piirsi itselleen prosessikaavion monimutkaisesta menettelystä. Se päätettiin lopulta kääntää englanniksi ja jakaa muiden jäsenmaiden johtajille.

Turkin ja EU:n tekemä sopimus on karkeasti ottaen se, että pääosa Kreikkaan saapuvista ihmisistä päädytään palauttamaan Turkkiin. Tällä yritetään lopettaa ihmissalakuljetus.

Jos tulija saapuu Kreikkaan hakematta turvapaikkaa, hänet palautetaan Turkkiin. Jos tulija hakee turvapaikkaa, ensiksi kysytään, onko hän syyrialainen.

Riippuen siitä, onko kyse syyrialaisesta, tulijoihin sovelletaan erilaisia käsitteitä. Mutta yhtä kaikki: jokaisen tulijan tilanne luvataan tutkia yksilöllisesti.

”Summittaisia joukkopalautuksia ei tehdä”, EU-johtajat lupaavat ja sanovat järjestelyä kansainvälisen oikeuden mukaiseksi.

Olipa kyse syyrialaisesta tai ei, Kreikassa selvitetään, kuuluuko tulija haavoittuvassa asemassa oleviin erityistapauksiin. Tällaisia voivat olla esimerkiksi yksinään matkaavat lapset.

Jos vastaus on kyllä, ihminen saa normaalin turvapaikkakäsittelyn. Jos vastaus on ei, tehdään nopeutettuja päätöksiä jättää tutkimatta tulijan tapaus.

Kussakin tilanteessa ihmisillä on oikeus valittaa päätöksestä.

Harvojen tapauksessa prosessi voi johtaa siihen, että tulija saa turvapaikan Kreikasta. Mutta valtaosan kohtalo on päätyä takaisin Turkkiin.

Aina kun Kreikasta palautetaan Turkkiin syyrialainen, EU lupaa ottaa yhden syyrialaisen vastaan.

Ensisijaisesti EU ottaa niitä syyrialaisia, jotka eivät ole aiemmin pyrkineet EU-maihin.

FRANCOIS LENOIR / Reuters
Pääministeri Juha Sipilä ja Turkin pääministeri Ahmet Davutoğlu keskustelivat perjantaina Brysselissä.
Pääministeri Juha Sipilä ja Turkin pääministeri Ahmet Davutoğlu keskustelivat perjantaina Brysselissä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat