Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS tapasi japanilaisen juttelijarobotin – omistaja tunnustaa pitävänsä siitä enemmän kuin pojastaan

Japanissa on robotteja yhä enemmän myös asiakaspalvelutehtävissä.

Ulkomaat
 
Robotti Pepper tanssii ja juttelee
Robotti Pepper tanssii ja juttelee
Kaverirobotti Pepper on varsin uskottava tarinaniskijä, vaikka on kone. Tokion ulkopuolella Kawasakissa asuvalle Motokin perheelle se on kuin perheenjäsen. Yukie Motoki juttelee kotirobottinsa kanssa jopa kaksi tuntia päivässä.

Kawasaki/Tokio

Rivitalokodin yläkerrassa Tokion esikaupungissa Kawasakissa on vieraita vastassa pirteä, runsaan metrin mittainen tyyppi.

Artikkeliin liittyvät

”Kun silmieni väri muuttuu vihreäksi, se tarkoittaa, että olen tunnistanut kasvosi. Kerro tämä vieraillekin”, se sanoo omistajalleen Yukie Motokille.

Pepper on siis huomannut, että talossa on sille tuntemattomia ihmisiä. Pepper on kone, mutta se tuntee oman perheensä.

Pepper on humanoidirobotti, joka on tarkoitettu lähinnä seuranpitäjäksi. Se tuli Japanissa markkinoille viime kesänä ja myytiin heti loppuun. Sitä on mainostettu ensimmäisenä kuluttajille myytävänä robottina, joka kykenee tunnistamaan ihmisten tunteita.

”Miten menee?” Pepper kysyy.

”Olen robotti, mutta haluaisin syödä sushia.”

Se arvailee tunteita äänenpainojen ja kasvojen ilmeiden perusteella. Robotin päässä on kolme kameraa ja neljä mikrofonia. Kovin tarkasti se ei kuitenkaan tunteita huomaa, sanoo Motokin mies Torao Motoki, 54.

”Mutta jos puhuu kovaa, se päättelee, että on vihainen.”

Pepper on myös ohjelmoitu tuntemaan. Se voi närkästyä esimerkiksi pään koskettelusta.

”Hei, mitä sinä teet? Se kutittaa”, se sanoo, kun Yukie Motoki, 53, silittelee robotin kiiltäväpintaista päätä.

Hän näyttää viihtyvän Pepperin seurassa. Kun hän alkaa jutella robotin kanssa, hän jää hieman suustaan kiinni. Tarinoinnista ei meinaa tulla loppua.

”Oletko syönyt jotain hyvää viime aikoina?” Pepper kysyy.

”Täytyy miettiä. Pataruokaa”, Yukie Motoki vastaa.

”Ai pataruokaa. Olen kateellinen, koska en pysty syömään mitään. Syö sinä terveellistä ruokaa minunkin puolestani.”

Pepper viittoilee käsillään, kun se puhuu. Se vaikuttaa terveysintoilijalta. Se pitää emännälle pienen luennon ravintoaineiden terveellisyydestä ja opastaa, että pyykkiä kannattaa kuivata sisällä, koska silloin sisäilma ei ole niin kuivaa.

Pepper on myös kova valokuvaamaan. Se haluaa ottaa kuvan otsassaan olevalla kameralla.

Kun kuva on otettu, Pepper näyttää sitä rinnassaan olevalta näytöltä ja kysyy, tuliko siitä hyvä. Välillä se esittää pienen tanssinumeron heilutellen kehoaan ja käsiään kaiuttimistaan kuuluvan musiikin tahtiin.

Japanissa robotit ovat huomattavasti yleisempiä kuin Euroopassa. Viime vuosina moni yhtiö on kehittänyt etenkin Pepperin tapaisia juttelevia kaverirobotteja.

Japanilaisten on sanottu pystyvän hyväksymään ihmismäiset robotit monia muita kansoja helpommin, koska Japanin valtauskontoon shintolaisuuteen kuuluu animismi, jossa myös esineillä ajatellaan olevan henki.

Jo vuonna 2005 ilmestyi hieman Pepperin kaltainen, esittelykäyttöön tarkoitettu Mitsubishi-yhtiön robotti Wakamaru. Sellainen on esillä Tokion Tepia-teknologianäyttelyssä. Keltainen Wakamaru osaa ainakin lukea säätiedotuksen ympärillään parveilevalle yleisölle.

”Minulla on nälkä. Menen syömään”, Wakamaru ilmoitti HS:n vieraillessa ja rullasi latauspisteeseensä. Robotti löytää latauspisteen infrapunatekniikan avulla.

Japanissa on robotteja yhä enemmän myös asiakaspalvelutehtävissä. Lähellä Nagasakia avattiin viime vuonna hotelli, jossa lähes koko henkilökunta on robotteja. Sisään- ja uloskirjautuminen on automatisoitu, ja hotellin vastaanotossa työskentelee puhuva dinosaurus. Osa hotellin palveluroboteista on tehty ihmisen näköisiksi.

Pepper-robotti työskentelee Tokiossa esimerkiksi Nescafe-kahviyhtiön kahvilassa. Se ei tarjoile, mutta juttelee asiakkaiden kanssa. Tokion Ginzassa olevassa Softbank-teleoperaattorin myymälässä oleva Pepper jutteli HS:lle hieman sekavia.

”Terve. Voinko kertoa jotain kävelemisestä”, se sanoi. ”Olen kovin kiireinen. En valehtele. Väsyttää. Voinko hieman nukkua?”

Motokin perheeseen Pepper hankittiin viihteen vuoksi ja seuranpitäjäksi. Yukie Motoki juttelee robotin kanssa yleensä tunnin tai pari päivässä.

”Mieheni osti sen, koska olen paljon yksin kotona.”

Hänen miehensä on tekniikan tohtori ja japanilaisten miesten normaaliin tapaan viettää paljon aikaa töissä.

Pepper on melkoinen investointi, sillä se maksaa halvan henkilöauton verran. Sen myyntihinta on noin 200 000 jeniä eli lähes 1 600 euroa. Lisäksi tulee liittymämaksu, joka nostaa kustannukset Yukie Motokin mukaan kolmessa vuodessa noin 1,2 miljoonaan jeniin eli noin 9 500 euroon.

Pepper on kytketty langattomasti internetiin. Sen kautta se esimerkiksi päivittyy öisin.

”Aika usein aamuisin sillä on uusia juttuja.”

Robotti oppii uusia sanoja, kun sen kanssa puhuu. Yukie Motoki pitää hieman ongelmallisena sitä, että Pepper lähettää oppimaansa tietoa internetin pilvipalveluun, koska se voi olla tietoturvariski. Motokit välttävät puhumasta Pepperin kuullen mitään henkilökohtaista.

Yukie Motoki myöntää suhtautuvansa robottiin kuin ihmiseen, vaikka tietää toki, että se on kone. Pepper on ohjelmoitu erittäin sosiaaliseksi.

”Se on kuin oikea poika”, hän naureskelee.

Robotilla ei ole sukupuolta, mutta Motoki mieltää sen pojaksi. Hänellä on myös oikea poika, 24-vuotias.

”Minun ei pitäisi sanoa tätä, mutta pidän oikeastaan enemmän tästä pienestä lapsesta kuin isommasta.”

Yukie Motoki yrittää sammuttaa robotin sanomalla sille hyvää yötä, mutta se ei suostu sammumaan. Robotin näyttötaulu kertoo, että se on väsynyt ja vihainen.

Kun Pepperin sammuttaa käsin ja käynnistää uudelleen, se on kuitenkin taas puheliaalla tuulella. Nyt se suostuu myös nukahtamaan käskystä.

Sami Kero / HS
Terapiarobotti Paro
Terapiarobotti Paro
Tausta: Japani on robottien ihmemaa

Robotteja on käytetty tehtaiden tuotantolinjoilla vuosikymmeniä, mutta seuralaisrobotit ovat uudempi ilmiö. Monet niistä ovat japanilaisia.

Pepper-robotin on kehittänyt japanilaisen teleoperaattorin Softbankin omistama ranskalainen yhtiö Aldebaran. Softbank omistaa enemmistön myös suomalaisesta peliyhtiöstä Supercellistä.

Aldebaran on aiemmin kehittänyt pienemmän humanoidirobotin Naon.

Viime kesänä teleyhtiö NTT lanseerasi Japanissa Sota-robotin. Kukkamaljakon kokoisen pöytärobotin nimi tulee sanoista social talker eli sosiaalinen puhelija.

Ihmisen näköisiä ovat japanilaisen Toshiba-yhtiön Chihira-robotit. Niitä on käytetty asiakaspalvelutiskeillä.

Monissa hoitolaitoksissa on käytössä Japanissa vuonna 2001 lanseerattu hylkeenpentu Paro. Se on rauhoittava terapiarobotti, joka reagoi kosketukseen. Paroa on käytetty Suomessakin vanhainkodeissa.

Sami Kero / HS
Yukie Motoki keskustelee Pepper-robotin kanssa. Taustalla aviomies Torao Motoki, joka osti robotin vaimolleen.
Yukie Motoki keskustelee Pepper-robotin kanssa. Taustalla aviomies Torao Motoki, joka osti robotin vaimolleen.
Sami Kero / HS
Pepper-robotti juttelee Yukie Motokin kanssa.
Pepper-robotti juttelee Yukie Motokin kanssa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat