Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syyttäjä: Pariisin iskujen pääepäiltyä piilotelleen perheen jäseniä pidätettiin

Pariisin terrori-iskujen pääepäilty Saleh Abdeslam pidätettiin perjantaina Brysselissä neljä tuntia kestäneessä poliisioperaatiossa. ”Kaikki tietävät, että tänne on tullut kasvavassa määrin jihadisteja”, kertoi Molenbeekin asukas HS:lle.

Ulkomaat
 
FRANCOIS LENOIR / Reuters
Poliisi eristi perjantaina laajan alueen Molenbeekin kaupunginosassa Brysselissä.
Poliisi eristi perjantaina laajan alueen Molenbeekin kaupunginosassa Brysselissä. Kuva: FRANCOIS LENOIR / Reuters

Bryssel/Helsinki

Yksi Euroopan etsityimmistä terroriepäillyistä jäi kiinni perjantaina Brysselissä, kun Salah Abdeslam, 26, pidätettiin poliisin erikoisoperaatiossa Molenbeekin kaupunginosassa.

”Saimme hänet”, Belgian siirtolaisasioista vastaava ministeri Theo Francken viestitti Twitterissä.

Belgian liittovaltion syyttäjä kertoi illalla pidetyssä tiedotustilaisuudessa, että Abdeslamin lisäksi perjantaina oli pidätetty neljä ihmistä. Kolme heistä oli Abdeslamia piilotelleen perheen jäseniä. Yksi pidätetyistä oli poliisin etsittyjen henkilöiden listalla.

Ranska ilmoitti odottavansa Abdeslamin luovutusta Ranskaan mahdollisimman pikaisesti. Ranskan mukaan iskujen tekijöillä on yhteyksiä terroristijärjestö Isisiin sekä Syyriaan.

Syyttäjänviraston tiedottaja kertoi tiedotustilaisuudessa illalla, että Abdeslam ja toinen pidätetty haavoittuivat lievästi ennen pidätystä käydyssä ammuskelussa. Molemmat vietiin sairaalahoitoon.

Abdeslamia on epäilty yhdeksi Pariisin marraskuisten terrori-iskujen suunnittelijoiksi. Eri puolilla Pariisia 13. marraskuuta tehdyissä iskuissa kuoli 130 ihmistä.

Poliisi pääsi Abdeslamin jäljille aiemmin tällä viikolla Brysselissä tehdyn kotiratsian yhteydessä. Ratsia kärjistyi ammuskeluksi, jonka päätteeksi poliisin tarkka-ampuja ampui rynnäkkökiväärillä aseistautuneen miehen.

Asunnosta löytyi lasista Abdeslamin sormenjälkiä, ja hänen onnistui mahdollisesti paeta poliiseilta. Asunnossa oli myös muun muassa terroristijärjestö Isisin lippu sekä runsaasti ammuksia.

Perjantaina Belgian poliisi teki uuden etsinnän Brysselin Molenbeekin kaupunginosassa. Aiemmin Belgian sisäministeri Jan Jambon on luvannut ”siivota Molenbeekin”, jonne on pesiytynyt jihadisteja, aseiden ja huumeiden kauppiaita sekä pikkurikollisia, joita on hyödynnetty terrorismin rahoittamisessa.

Operaatio tehtiin Molenbeekissa rauhalliselta vaikuttavalla alueella. Poliisi eristi alueen laajalti ja operaatioon osallistui myös useita helikoptereita.

Osa alueen asukkaista kuvaili HS:lle paikkaa rauhalliseksi, kun toiset taas kertoivat jihadistien muuttamisesta kaupunginosaan. Vielä illallakaan asukkaat eivät päässeet koteihinsa tai ulos eristetyltä alueelta.

”Kaikki tietävät, että tänne on tullut kasvavassa määrin jihadisteja. En ole kuitenkaan ollut huolissani omasta turvallisuudestani”, Molenbeekissa asuva Eljas Hanna kertoi.

Operaatio tehtiin matalalla profiililla, ja siihen osallistui paljon siviilipukuisia poliiseja.

Perjantainen operaatio alkoi iltapäivällä. Terroristijahdin käynnistyttyä Belgian pääministeri Michel poistui kaupungissa järjestetystä Euroopan unionin ja Turkin huippukokouksesta.

Vielä illalla kahdeksalta Suomen aikaa eristetyltä alueelta kuului kaksi räjähdystä.

Abdeslam on syntynyt Belgiassa ja hän on Ranskan kansalainen.

Hänen veljensä Ibrahim räjäytti itsensä pariisilaisessa kahvilassa osana marraskuisia iskuja.

Ibrahim haudattiin perjantaina kaikessa hiljaisuudessa Brysselissä.

Abdeslam pysäytettiin Belgian rajalla Pariisin iskujen jälkeen, mutta tuolloin häntä ei vielä ollut yhdistetty iskuun. Niinpä hänet päästettiin jatkamaan matkaa.

Pariisin terrori-iskujen jälkeen on selvinnyt, että iskut suunniteltiin ja koordinoitiin pitkälti Brysselissä.

Hyökkäysten pääsuunnittelija Abdelhamid Abaaoud oli myös Brysselistä. Hän kuoli poliisioperaatiossa Pariisissa marraskuussa.

Belgian turvallisuusjoukot ovat tehneet useita pidätyksiä ja kotietsintöjä Molenbeekin kaupunginosassa ja muualla Brysselissä marraskuun 13. päivän Pariisin iskujen jälkeen.

Tausta: Baarinpitäjästä terroristiepäillyksi

Virve Kähkönen HS

Vielä viime syksyn alussa Salah Abdeslam, 26, oli monille tutuilleen vain normaali nuori mies Molenbeekista.

Abdeslam piti isoveljensä Ibrahimin, 31, omistamaa Les Béguines -nimistä baaria maahanmuuttajataustaisten asukkaiden kansoittamassa Molenbeekissa Brysselin laidalla. Baarissa tuoksahti usein marihuana, joka maistui tuttavien mukaan myös veljeksille. Poliisit tekivät baariin ratsian kesällä 2015 ja määräsivät sen suljettavaksi, koska baarissa käytettiin ja välitettiin huumeita.

Veljekset eivät valittaneet päätöksestä vaan sulkivat ja myivät baarin syksyllä, vain vähän ennen Pariisissa 13. marraskuuta 2015 tehtyjä terrori-iskuja.

Kaverit ja Les Béguines -baarin asiakkaat eivät osanneet aavistaa, että näennäisesti normaalin oloiset Abdeslamit hautoivat terrori-iskua ja vaalivat ääri-islamilaisia ajatuksia.

”He polttivat pilveä. He eivät käyneet moskeijassa tai mitään vastaavaa. Näimme heidät joka päivä kahvilassa”, kertoi Molenbeekin asukas Hicham, 25, viime marraskuussa Reutersille.

”Pelasimme korttia. Puhuimme jalkapallosta. Ei mitään jihadismista, eikä islamista.”

Toiset ystävät kertoivat veljesten kuunnelleen mielellään hiphop-musiikkia ja pelanneen joka päivä PlayStationilla. Belgialaiset ja kansainväliset medialähteet kertoivat Salah Abdeslamin viihtyneen myös Brysselin homobaareissa.

Salah Abdeslam syntyi marokkolaisille vanhemmille Brysselissä 15. syyskuuta 1989. Hänellä on Ibrahimin lisäksi toinen veli, joka on Molenbeekin kunnan palkkalistoilla.

Salah työskenteli pari vuotta mekaanikkona Brysselin liikennelaitoksella, mutta hänet erotettiin 2011 ilmeisesti poissaolojen takia. Hän syyllistyi samoihin aikoihin myös ryöstöön.

Salahin ja Ibrahimin epäillään molempien osallistuneen 130 ihmisen hengen vaatineisiin Pariisin terrori-iskuihin viime marraskuussa. Ibrahim räjäytti itsensä hyökkäyksessä, mutta Salah pakeni paikalta.

Hän oli vuokrannut autot, joilla terroristit saapuivat Pariisiin, sekä varannut heille huoneistot yöpymistä varten.

Myöhemmin kävi ilmi, että Belgian poliisi oli epäillyt Abdeslamin veljeksiä jo jonkin aikaa terrorikytköksistä. Salahin nimi oli ollut terrorismiyhteyksistä epäiltyjen nimilistalla, joka toimitettiin Molenbeekin pormestarille kaksi ja puoli viikkoa ennen Pariisin iskuja.

Salah Abdeslam
Salah Abdeslam
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat