Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty EU:n ja Turkin pakolaissopimuksesta: ”Sokerikuorrutettu syanidipilleri”

Joukko järjestöjä syyttää EU:ta ”hevoskaupoista” Turkin kanssa, joka ”ei kunnioita ihmisoikeuksia”.

Ulkomaat
 
UMIT BEKTAS / REUTERS
Afgaanipakolaiset odottivat kyytiä Kreikkaan hylätyssä talossa Cesmen rannikkokaupungissa Turkissa maaliskuun alussa.
Afgaanipakolaiset odottivat kyytiä Kreikkaan hylätyssä talossa Cesmen rannikkokaupungissa Turkissa maaliskuun alussa. Kuva: UMIT BEKTAS / REUTERS

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International arvostelee jyrkin sanankääntein EU:n ja Turkin perjantaina tekemää pakolaissopimusta.

Amnestyn mukaan sopimus on historiallinen takaisku ihmisoikeuksille. Sanahelinästään huolimatta sopimus epäonnistuu peittelemään sen, että EU pyrkii ”sinnikkäästi kääntämään selkänsä globaalille pakolaiskriisille”, järjestö moittii.

EU:n mukaan sopimus on linjassa kansainvälisen oikeuden kanssa. Amnesty kuitenkin kyseenalaistaa tämän.

”Sopimus on verhoiltu sanahelinään, joka epäonnistuu peittämään sen, että Euroopan unioni pyrkii sinnikkään määrätietoisesti kääntämään selkänsä globaalille pakolaiskriisille ja tahallisesti jättämään huomiotta kansainväliset velvollisuudet”, järjestön Euroopan ja Keski-Aasian johtaja John Dalhuisen sanoo tiedotteessa.

EU-johtajat ja Turkki löivät perjantaina lukkoon sopimukseen, jolla pyritään saamaan Euroopan pakolaiskriisi hallintaan.

Sopimuksen mukaan EU palauttaa Kreikasta takaisin Turkkiin ne turvapaikanhakijat, jotka eivät ole oikeutettuja turvapaikkaan. Lisäksi Kreikasta voidaan palauttaa Turkkiin myös ne turvapaikan ansaitsevat syyrialaiset, jotka ovat ennen Kreikkaan saapumistaan olleet ”turvallisessa kolmannessa maassa”, jollaiseksi EU Turkin luokittelee.

Jokaista Kreikasta Turkkiin palautettavaa syyrialaista kohden EU lupaa vastaanottaa suoraan Turkista yhden syyrialaisen pakolaisen. Tällä ihmisten siirrolla EU pyrkii lopettamaan ihmisten salakuljetukset Turkista Kreikkaan.

Lisäksi EU tarjoaa Turkille taloudellista apua pakolaiskriisistä selviämiseen.

Dalhuisenin mukaan on kyseenalaista, onko sopimus linjassa kansainvälisen oikeuden kanssa, sillä Turkki ei ole turvallinen maa pakolaisille ja siirtolaisille.

Niinpä lupaukset kunnioittaa kansainvälistä ja eurooppalaista oikeutta ovat ”kuin syanidipillerin sokerikuorruttamista”, Dalhuisen jatkaa.

Järjestöt ja myös esimerkiksi suomalaiset europarlamentaarikot Sirpa Pietikäinen (kok), Miapetra Kumpula-Natri (sd) ja Merja Kyllönen (vas) ovat epäilleet sopimuksen laillisuutta ja käytännön toimivuutta. YK:n pakolaisjärjestö UNHCR on mukana toteuttamassa sopimuksen täytäntöönpanoa, mutta myös UNHCR on esittänyt varauksensa sopimuksesta.

Järjestön Europan-johtaja Vincent Cochetel sanoi brittilehti The Guardianille, että sopimus on laillinen paperilla, mutta toteutus ratkaisee.

”Huolena on se, että suojatoimenpiteet eivät ole käytössä vielä 20. maaliskuuta”.

Sopimus astuu voimaan sunnuntaina 20. maaliskuuta, jolloin ihmisten palauttaminen Kreikasta Turkkiin voi periaatteessa alkaa.

Cochetel muistutti myös, että turvapaikanhakijat tarvitsevat Kreikassa esimerkiksi tulkkiapua. Heillä pitäisi olla myös oikeus valittaa turvapaikkapäätöksistä. Kreikka ei ole tähänkään mennessä kyennyt tarjoamaan tällaisia palveluja.

Sopimuksen toteutus on ”iso kysymysmerkki, iso haaste”, Cochetel sanoi.

Joukko ihmisoikeusjärjestöjä arvosteli sopimusta jo ennen kuin se solmittiin perjantaina.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin, Amnestyn ja eurooppalaisten pakolaisapujärjestöjen kattojärjestön ECRE:n johtajat julkaisivat torstaina yhteisvetoomuksen, jossa he syyttivät EU:ta ”hevoskaupoista” Turkin kanssa, joka ei kunnioita ihmisoikeuksia.

Järjestöjen mukaan EU toimisi viisaammin, jos se parantaisi mahdollisuuksia hakea turvapaikkaa Euroopasta suoraan kriisimaista käsin, investoisi siihen, että pakolaiset voisivat elää ihmisarvoista elämää kotimaissaan ja tekisi enemmän töitä Syyrian sodan ratkaisemiseksi.

Edit. 19.3.2016 klo. 12.05: Tarkennettu pakolaissopimuksen sisältöä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat