Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

USA:n presidentti vierailee tänään Kuubassa – ensimmäisen kerran 88 vuoteen

Vierailu on uusi alku USA:n ja Kuuban suhteissa

Ulkomaat
 
ALEXANDRE MENEGHINI / Reuters
Turistit ohittivat torstaina Havannan keskustassa Kuuban presidentti Raul Castron ja Yhdysvaltain presidentti Barack Obaman kuvin varustetun julisteen, jossa lukee ”Tervetuloa Kuubaan”.
Turistit ohittivat torstaina Havannan keskustassa Kuuban presidentti Raul Castron ja Yhdysvaltain presidentti Barack Obaman kuvin varustetun julisteen, jossa lukee ”Tervetuloa Kuubaan”. Kuva: ALEXANDRE MENEGHINI / Reuters

Washington

Pieni askel presidentille, suuri harppaus Yhdysvaltain ja Kuuban suhteille.

Näin voi luonnehtia Yhdysvaltain presidentti Barack Obaman sunnuntaina alkavaa vierailua Havannaan. Kyse on ensimmäisestä kerrasta 88 vuoteen, kun istuva Yhdysvaltain presidentti vierailee Kuubassa. Matkan tarkoitus on lämmitellä Yhdysvaltain ja Kuuban edelleen jännittyneitä välejä sen jälkeen, kun Obama ilmoitti diplomaattisuhteiden palauttamisesta joulukuussa 2014.

”Presidentin vierailu on uusi alku maidemme ja kansojemme välisille suhteille”, kuvaili Yhdysvaltain Havannan-lähettiläs Jeffrey DeLaurentis ulkomaisille toimittajille viime viikolla.

Obama haluaa osoittaa, että hänen yhteistyöhön ja lähentymiseen perustuva politiikkansa tuottaa parempia tuloksia kuin Kuuban 56 vuotta jatkunut eristäminen ja kauppasaarto. Obama haluaa myös viedä Yhdysvaltojen ja Kuuban yhteistyötä niin pitkälle, ettei seuraava presidentti voi enää peruuttaa uudistuksia.

Osa republikaaneista arvostelee jyrkästi sitä, että Obama palautti diplomaattisuhteet kommunistiseen maahan, joka rajoittaa edelleen kansalaistensa vapauksia. Kongressi on kieltäytynyt purkamasta Kuuban kauppasaartoa.

”Totta kai me haluamme normalisoida maiden väliset suhteet niin, ettei kehitystä voi enää peruuttaa”, sanoi Obaman turvallisuuspoliittinen avustaja Ben Rhodes ulkomaisille toimittajille.

Obaman kanssa Kuubaan matkustaa joukko amerikkalaisia liikemiehiä, jotka etsivät Kuubasta sijoituskohteita. Amerikkalaisten matkustusrajoituksia Kuubaan on helpotettu, ja matkustajalennot Yhdysvaltain ja Kuuban välillä pyritään aloittamaan myöhemmin tänä vuonna.

Myös kuubalaisten vierailuja Yhdysvaltoihin helpotetaan. Rhodes kertoi keskiviikkona, että esimerkiksi kuubalaiset baseballpelaajat saavat nyt laillisesti ansaita rahaa Yhdysvalloissa. Obaman vierailun aikana pelataan baseballin ystävyysottelu amerikkalaisten Tampa Bay Raysin ja Kuuban maajoukkueen välillä.

Obama tapaa presidentti Raúl Castron, mutta ei tämän veljeä, pitkäaikaista presidentti Fidel Castroa, 89, jota monet amerikankuubalaiset pitävät Yhdysvaltain vihollisena. Obama keskustelee myös kuubalaisten toisinajattelijoiden kanssa.

Tiistaina Obama pitää Havannassa puheen, joka on suunnattu kuubalaisille ja jossa hän kehottanee Castroa jouduttamaan poliittisia uudistuksia.

Rhodesilta kysyttiin, voiko Obamalta odottaa samanlaista puhetta kuin minkä presidentti Ronald Reagan piti Berliinissä vuonna 1987. Tuolloin Reagan osoitti sanansa neuvostojohtaja Mihail Gorbatšoville ja sanoi ”repikää alas tämä muuri”.

”Aiemmin joko suora tai epäsuora viestimme oli se, että Yhdysvallat haluaa Kuuban johtajien astuvan syrjään. Yhdysvallat ajatteli, että me voimme päättää Kuuban suunnasta”, Rhodes vastasi.

Puheessaan Obama aikoo tehdä selväksi, että Yhdysvallat haluaa tukea kuubalaisia, mutta nämä ovat kykeneväisiä päättämään itse omista asioistaan, Rhodes sanoi.

Tausta: Puolen vuosisadan konflikti

Yhdysvaltain ja Kuuban suhteet ovat olleet hyiset siitä lähtien, kun kommunistijohtaja Fidel Castro otti vallan 1959. Yhdysvallat asetti Kuuban kauppasaartoon vuonna 1960 ja katkaisi diplomaattisuhteet vuonna 1961.

Sadattuhannet kuubalaiset pakenivat Kuubasta Yhdysvaltoihin vallankumouksen jälkeen. Vuonna 2013 Yhdysvalloissa asui 1,1 miljoonaa kuubalaissiirtolaista. Yhdysvaltoihin saapuneet kuubalaiset saavat edelleen oleskeluluvan helpommin kuin muualta Latinalaisesta Amerikasta tulleet.

Joulukuussa 2014 Barack Obama ja presidentti Raúl Castro ilmoittivat diplomaattisuhteiden palauttamisesta. Yhdysvallat poisti Kuuban terrorismia tukevien maiden listalta keväällä 2015. Kuuba avasi lähetystönsä Washingtonissa ja Yhdysvallat Havannassa kesällä 2015.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat