Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pelko natseista palasi slovakialaiskylään – ”Nuoret ihmiset eivät enää ymmärrä, millaista silloin oli, mitä sota on”

Anna Matzenakerova näki lapsena, kun natsit veivät hänen äitinsä ja siskonsa teloitettavaksi slovakialaisessa kylässä. Sama kylä on nyt uusnatsitaustaisen puolueen yksi vahvimmista tukialueista Slovakiassa.

Ulkomaat
 
Martin Fejer
Anna Matzenakerova puhkeaa itkuun, kun hän kertoo, miten puolet hänen perheestään teloitettiin vuoden 1945 joukkomurhassa. Häntä pelottaa uusnatsitaustaisen puolueen nousu Slovakian parlamenttiin. ”On erittäin vaarallista, jos ihmiset eivät enää muista [mitä toisessa maailmansodassa tapahtui].”
Anna Matzenakerova puhkeaa itkuun, kun hän kertoo, miten puolet hänen perheestään teloitettiin vuoden 1945 joukkomurhassa. Häntä pelottaa uusnatsitaustaisen puolueen nousu Slovakian parlamenttiin. ”On erittäin vaarallista, jos ihmiset eivät enää muista [mitä toisessa maailmansodassa tapahtui].” Kuva: Martin Fejer

Ostrý Grúň/Žarnovica

Slovakialainen Anna Matzenakerova, 82, ei voi käsittää, miten tässä ollaan taas.

Maaliskuun alun vaaleissa uusnatsitaustainen puolue sai Matzenakerovan synnyinkylässä Ostrý Grúňissa 17 prosenttia äänistä, mikä on enemmän kuin muualla Slovakiassa. Kylä on sama, jonka natsien Edelweiss-iskuryhmä poltti toisen maailmansodan loppuvaiheessa 71 vuotta sitten.

Kylän polttoa edelsi siviilien joukkomurha, jossa puolet Matzenakerovan perheestä teloitettiin. Tammikuinen päivä tunnetaan Slovakiassa nimellä verisunnuntai.

Matzenakerova pudistelee epäuskoisena päätään keittiössä Žarnovicassa, noin vartin ajomatkan päässä Ostrý Grúňista.

”Nuoret ihmiset eivät enää ymmärrä, millaista silloin oli, mitä sota on. Ehkä sen vuoksi tällainen tulos on mahdollinen”, Matzenakerova sanoo.

Matzenakerova oli 11-vuotias, kun saksalaissotilaat hakivat äidin, isän ja 20-vuotiaan siskon kotoa ja veivät keskellä kylää sijainneeseen taloon. Syynä oli epäily, että kylässä piiloteltiin natseja vastaan taistelevia partisaaneja. Slovakian kansanousu oli alkanut vuotta aiemmin.

”Olisin halunnut mennä äitini mukana. Olin aina äitini kanssa.”

Häntä ei päästetty. Hän jäi kahdestaan kotiin kuusivuotiaan siskonsa kanssa. Pian lähitalosta alkoi kuulua tulitusta.

Matzenakerova kuuli laukaukset, jotka tappoivat 68 siviiliä. Naapuritaloista oli tuotu teloitettavaksi lapsiakin: nuorin uhreista oli yksivuotias. Kuolleiden joukossa olivat hänen äitinsä ja isosiskonsa.

Isä pelastui täpärästi. Hän oli väistänyt päähän kohdistettua luotia, ja haavoittui solisluuhun. Tulituksessa päälle kaatui kookas mies, jonka ruumis suojeli isää tappajilta.

”Sotilaiden lähdettyä isä ilmestyi kotiin ja sanoi, ettei meillä enää ole äitiä tai siskoa.”

Historia iskee vastaan heti, kun kyltti tien vieressä kertoo saapumisesta Ostrý Grúňiin. Heti kylän porttien jälkeen vasemmalla kohoaa muistomerkki paikalla, jossa vielä 1945 seisoi talo. Tällä paikalla kyläläiset tapettiin.

Taloa ei koskaan rakennettu uudestaan. Rakennettiin sen sijaan muistomerkki muistuttamaan tapahtumista. Ettei sama tapahtuisi uudestaan.

Silti muisti näyttää katkenneen vain kaksi sukupolvea sodan jälkeen. Marian Kotleban johtamaa, natsien liittolaishallintoa ihailevaa puoluetta äänestivät erityisesti nuoret, ensi kertaa uurnilla käyneet slovakialaiset.

”Olen varma, ettei yksikään vanhoista kyläläisistä tukenut Kotleban puoluetta. He muistavat vielä, mitä täällä tapahtui”, varapormestari Miroslav Seget sanoo toimistollaan Ostrý Grúňissa.

Liberaaleja edustava Seget pitää vaalitulosta ennen kaikkea protestina Slovakian johtoa ja perinteisiä puolueita vastaan. Rasismi ei voi yksin selittää menestystä: Kylässä ei asu yhtäkään ulkomaalaista. Pakolaisia ei ole. Kotleban hampaisiinsa ottamia romaneita on yksi perhe.

Varapormestarin mukaan Ostrý Grúňin vaalitulos kertoo samoista ongelmista, jotka piirtävät puoluekarttoja uusiksi ympäri Eurooppaa. Yleistä on näköalattomuus, työttömyys ja tunne siitä, että muilla menee paremmin kuin itsellä.

”Tämä on Slovakialle tyypillinen hladová dolinka, nälkälaakso. Palkat ovat pieniä, ja työttömiä on yli 20 prosenttia.”

Yleinen kuukausipalkka on 400–500 euroa. Silti kylätietä ajavat vähän väliä hienot saksalaisautot: monilla varakkailla slovakialaisilla on viikonloppuasunto Ostrý Grúňissa. Laaksoa ympäröivillä mäillä voi lasketella, ja ilma on puhdasta.

Kuilu paikkakuntalaisten ja mökkiläisten välillä on syvä.

Martin Fejer
Keskislovakialainen Ostrý Grúň on kylän varapormestarin mukaan tyyppillinen ”nälkälaakso”, jossa palkat ovat pieniä ja työttömyys yleistä.
Keskislovakialainen Ostrý Grúň on kylän varapormestarin mukaan tyyppillinen ”nälkälaakso”, jossa palkat ovat pieniä ja työttömyys yleistä.

Ostrý Grúňissa asuu 510 ihmistä. Heistä 43 äänesti Kotleban puoluetta, mutta vaalituloksesta nousseen kohun jälkeen heitä on vaikea löytää.

Vähän sivussa päätieltä, alarinteessä kohoaa kaunis omakotitalo. Pihalla vastaan juoksee iso valkoinen koira ja perässä kaahaa taapero muoviautolla.

Täällä asuva Mario Dnebnár tukee Kotlebaa. Hän suostuu puhumaan, mutta ei halua kuviin.

”Kotleballa on paljon hyviä ideoita. Ja me tarvitsemme muutosta”, 23-vuotias Dnebnár sanoo kesken kotitalon rakennustöiden. Kotiraksalle riittää nyt aikaa, sillä työt autokorjaamossa loppuivat viikkoa aiemmin.

Hän uskoo, että Kotleba puuttuu korruptioon, uudistaa valtion ja laittaa yhteiskunnan vapaamatkustajat kuriin. Vapaamatkustajilla Dnebnár tarkoittaa ihmisiä, jotka elävät yhteiskunnan kustannuksella eivätkä tee töitä. Ilmeisesti hän ei lue itseään tähän joukkoon, vaikka on nyt työtön.

Kotleban puolueohjelmassa näistä ihmisistä puhutaan ”loisina”, viitaten erityisesti romaneihin. Natsi-Saksassa samaa termiä käytettiin juutalaisista.

Eikö ole ristiriitaista tukea uusnatsistisena pidettyä puoluetta juuri täällä Ostrý Grúňissa, jossa natsit tappoivat kymmeniä siviilejä?

”Ei Kotleba ole fasisti, vaikka niin sanotaan. Häntä sanotaan natsiksi, koska hänellä on vahvoja näkemyksiä esimerkiksi ihmisistä, jotka eivät halua integroitua yhteiskuntaan.”

Kotleban natsisympatiat ovat kuitenkin selviä. Kansanpuolue –  meidän Slovakiamme -niminen puolue kertoo puolueohjelmassa ihailevansa toisen maailmansodan aikaista johtajaa Jozef Tisoa, joka teki yhteistyötä natsien kanssa ja salli kymmenientuhansien juutalaisten lähettämisen kuolemaan.

Aiemmin Kotleba esiintyi univormussa, joka oli muunnelma natseja tukeneen puolisotilaallisen järjestön univormusta. Hänen aiempi puolueensa kiellettiin romaneihin kohdistuneen vihanlietsonnan vuoksi.

Dnebnár kuittaa univormuajat ”vanhoina virheinä”, joita sattuu kaikille.

Kotleba vastustaa EU:ta ja Natoa. Puolue ilmoittaa ohjelmassa muodostavansa puolisotilaallisia ryhmiä ja ajavansa nykyistä laajempaa aseenkanto-oikeutta. Avointa romanivihaa ei peitellä. Vaalikampanjan suurin vastustus kohdistettiin pakolaisiin. Valtaosa slovakialaisista vastustaa maahanmuuttoa, ja eri puolueet, sosiaalidemokraattinen pääministeri mukaan lukuien, ratsastivat kilpaa siirtolaisuusvastaisuudella.

Martin Fejer
Ivan Maslen oli kaksivuotias, kun natsit tappoivat hänen vanhempansa tällä paikalla sijainneessa talossa tammikuussa 1945. Nyt talon tilalla on muistomerkki. Patsas muistuttaa siitä, että verilöylyn uhreiksi joutuivat myös naisia ja lapsia.
Ivan Maslen oli kaksivuotias, kun natsit tappoivat hänen vanhempansa tällä paikalla sijainneessa talossa tammikuussa 1945. Nyt talon tilalla on muistomerkki. Patsas muistuttaa siitä, että verilöylyn uhreiksi joutuivat myös naisia ja lapsia.

”Hallituksen retoriikka auttoi Kotleban nousua”, Ivan Maslen, 73, sanoo Ostrý Grúňin muistomerkillä. Maslen oli kaksivuotias, kun hänen vanhempansa tapettiin tällä paikalla sijainneessa talossa yhdessä Matzenakerovan äidin ja siskon kanssa.

Maslen pitää uusnatsien suosiota ja nationalismin nousua kaikkialla Euroopassa vastenmielisenä ilmiönä. Hänestä on pelottavaa, että yhteys historiaan on katkennut. ”Nuoret eivät enää ajattele, että vuoden 1945 tapahtumilla on yhteyttä nykypäivään.”

Varapormestarin tavoin hän arvioi, että uusnatsien paikalliset tukijat eivät ole syntyperäisiä kyläläisiä. Kotosyntyiseen pahuuteen ei haluta uskoa.

Kyläläisten puheessa joukkomurhan tehneitä Edelweiss-iskuryhmän sotilaita kutsutaan ”saksalaisiksi”, vaikka mukana oli myös slovakialaisia.

”Ei täällä ajatella, että syylliset tulivat omien joukosta. Ihmisille ainoita syyllisiä ovat saksalaiset”, varapormestari Seget sanoo.

Matzenakerova on huomannut ilmapiirin koventuneen 1940-luvulta. Hänen mukaansa ihmiset ovat haluttomampia auttamaan hädänalaisia.

Verisunnuntai teki hänestä maan sisäisen pakolaisen. Sotaa pakenevat syyrialaiset ovat nyt samassa tilanteessa, hän ajattelee, vaikka ihmetteleekin, miten kauas kotoaan pakolaiset ovat tulleet.

Verisunnuntain jälkeen puoleen kutistunut perhe piileskeli laaksoa ympäröivillä huipuilla ja nukkui öitä hangessa. Oli päiviä, jolloin ei syöty mitään. Kotiin ei voinut mennä, sillä Ostrý Grúň poltettiin neljä päivää verisunnuntain jälkeen.

Mutta he saivat apua ihmisiltä. ”En usko, että nykyaikana saisimme enää samanlaista apua. Nyt on turha odottaa mitään ilmaiseksi.”

Radovan Stoklasa / Reuters
Marian Kotleba esiintyi aiemmin univormussa, joka jäljitteli natsien liittolaishallintoa avustaneen puolisotilaallisen ryhmittymän asua. Kuva on slovakialaiskenraalin muistotilaisuudesta 2006.
Marian Kotleba esiintyi aiemmin univormussa, joka jäljitteli natsien liittolaishallintoa avustaneen puolisotilaallisen ryhmittymän asua. Kuva on slovakialaiskenraalin muistotilaisuudesta 2006.
Marian Kotleba kutsuu ihmisiä ”loisiksi” ja ihailee fasistihallintoa

Keskislovakialaisen Nitran kaupungin laitamille on jäänyt kuun alun vaaleista Marian Kotleban mainos, jonka slovakinkielisestä iskulauseesta on helppo ymmärtää yksi sana. Parazit, loinen.

Sillä viitataan erityisesti romaneihin, mutta vaalikampanjassa retorisen hyökkäyksen kohteiksi joutuivat myös maahanmuuttajat.

Tutkijoiden mukaan Slovakian vaalit piirsivät uusia rajoja sille, mitä pidetään hyväksyttävänä puheena poliittisessa keskustelussa ja mitä ei.

Sosiaalidemokraattinen pääministeri Robert Fico lietsoi vaalikampanjan aikana pelkoa Eurooppaan saapuvia pakolaisia vastaan. Hän vannoi, ettei maahan päästettäisi yhtään muslimia EU:n pakolaiskiintiön vuoksi ja että jo maassa olevia muslimeita tulisi tarkkailla.

”Fico retoriikkaa esitti maahanmuuttajat ilman ihmisarvoa. Hän muutti käsitystä siitä, mikä on hyväksyttävää”, slovakialainen sosiologi Olga Gyarfasova kertoo sähköpostitse.

”Kotleban puolue hyötyi tästä ilmapiiristä.”

Itäisessä Keski-Euroopassa etenkin muslimeihin kohdistuva maahanmuuttovastaisuus on yleistä. Slovakian tavoin naapurimaa Unkari on haluton toteuttamaan EU:n suunnitelmaa jakaa pakolaistaakkaa jäsenmaiden kesken.

Unkarin pääministeri Viktor Orbán sanoi viimeksi tiistaina pitävänsä maahanmuuttoa uhkana Euroopalle. Hänen mielestään maahanmuutto tuo mukanaan rikollisuutta ja jengejä, jotka ”metsästävät naisiamme ja tyttäriämme”.

Mutta Slovakiassa äärioikeiston retoriikalla rastastaminen kostautui maaliskuun 5. päivä pidetyissä vaaleissa: Ficon sosiaalidemokraatit menettivät kannatustaan, mutta uusnatsitaustainen ryhmä nousi parlamenttiin.

Kotleban puolue ”Kansanpuolue – meidän Slovakiamme” sai kahdeksan prosentin kannatuksen.

Vaikka äärioikeistopuolueet ja maahanmuuttoa vastustavat oikeistopopulistit ovat vahvistuneet ympäri Eurooppaa, uusnatsitaustainen puolue parlamentissa on harvinaisuus.

Kotleban puolue jäljittelee Slovakian toisen maailmansodan aikaisen totalitaristisen fasistihallinnon symboleita ja retoriikkaa. Jozef Tison johtama Slovakia oli näennäisesti itsenäinen, mutta Natsi-Saksan ohjauksessa.

”Tämän vuoksi puoluetta voi kutsua uusnatsistiseksi ääripuolueeksi tai uusfasistiseksi oikeistopuolueeksi”, Gyarfasova sanoo.

Kotleba on toiminut vuodesta 2013 lähtien keskislovakialaisen Banská Bystrican alueen kuvernöörinä.

Martin Fejer
Ostrý Grúňin varapormestari Miroslav Seget esittelee vuoden 1945 joukkomurhasta kertovaa museota.
Ostrý Grúňin varapormestari Miroslav Seget esittelee vuoden 1945 joukkomurhasta kertovaa museota.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat