Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tällainen oli Pariisin terrori-iskujen 10 miehen ydinryhmä ja näin heille lopulta kävi

Ulkomaat
 
REUTERS
Poliisin julkaisema etsintäkuulutus Salah Abdeslamista. Hänet pidätettiin Belgiassa perjantaina.
Poliisin julkaisema etsintäkuulutus Salah Abdeslamista. Hänet pidätettiin Belgiassa perjantaina. Kuva: REUTERS

HS kokosi yhteen tiedot henkilöistä, joiden uskotaan tämän hetkisten tietojen perusteella olleen Pariisin terrori-iskujen ydinryhmä. Heistä yhdeksän on kuollut.

Poliisi on pidättänyt useita muitakin henkilöitä epäiltynä kytköksistä tai avunannosta terrori-iskuihin. Heidän osuudestaan iskujen toteuttamiseen ei ole kuitenkaan vielä täyttä selvyyttä.

Belgiassa tehtiin perjantaina 8. huhtikuuta useita pidätyksiä liittyen Brysselin maaliskuisiin terrori-iskuihin. Aiemmin perjantaina kerrottiin, että kaksi miestä on pidätetty ja että toinen heistä olisi Pariisin-iskuista etsintäkuulutettu ”hattupäinen mies”

1. Salah Abdeslam, 26

Perjantaina vangittu Abdeslam on ainoa iskuista epäilty, joka on elossa. Molembeekissa Brysselissa asunut marokkolaistaustainen Abdeslam vuokrasi viranomaisten mukaan Pariisista huoneita, joita hyökkääjät käyttivät. Hän myös vuokrasi auton, jolla hän kuljetti kolme itsemurhapommittajaa Stade de Francen jalkapallostadionille.

Ilmeisesti Abdeslamin oli tarkoitus räjäyttää myös itsensä, mutta jostakin syystä hän jätti sen tekemättä. Poliisi löysi hylätyn räjähdevyön Pariisissa alueelta, missä Abdeslam kännykkätietojen perusteella oli ollut. Poliisi uskoo, että Abdeslam pakeni Pariisista Belgiaan terrori-iskun jälkeisenä päivänä. Useita ihmisiä on pidätetty Abdeslamin avustamisesta ja kätkemisestä Brysselissä.

Poliisi pääsi Abdeslamin jäljille tiistaina tehtyään rynnäkön Brysselissä asuntoon, josta löytyi löytyi Abdeslamin sormenjälki. Tiistain rynnäkössä kuoli Algerian kansalainen Mohamed Belkai, 35, joka asui Belgiassa laittomasti. Uutistoimisto AFP:n mukaan hänen nimensä oli vuodetussa Isisin asiakirjassa, johon oli listattu vapaaehtoisia itsemurhapommittajia.

 

2. Brahim Abdeslam, 31

Perjantaina vangitun Salah Abdeslamin isoveli. Brahim Abdeslam piti Brysselin Molenbeekissa baaria, jossa poliisin mukaan pyöritettiin huumekauppaa. Isoveli räjäytti itsensä Comptoir Voltaire -kahvilassa tehdyn terrori-iskun päätteeksi Pariisissa marraskuun 13. päivä. Iskuun osallistui Brahimin lisäksi kaksi muuta terroristia. Brahim oli Ranskan kansalainen, vaikka asuikin Molembeekissa.

 

3. Abdelhamid Abaaoud, 27

Tunnettu ääri-islamisti, jota Ranskan viranomaiset seurasivat pitkään. Abdelhamid Abaaoud liittyi Syyriassa Isisiin ja ryhtyi johtamaan yksikköä, joka suunnittelee terrori-iskuja Eurooppaan. Pariisissa hän osallistui ravintolaiskuihin yhdessä Brahim Abdeslamin ja Chakib Akrouhin kanssa. Abaaoud kuoli 18. marraskuuta, kun poliisi teki ratsian hänen serkkunsa huoneistoon St. Denisissä. Abaaoud oli poliisin mukaan suunnitellut itsemurhaiskua La Défensen bisneskortteliin Pariisissa.

Reuters
Abdelhamid Abaaoud
Abdelhamid Abaaoud

4. Chakib Akrouh, 25

Belgialais-marokkolainen Chakib Akrouh kuoli samassa poliisirynnäkössä, jossa myös Abdelhamid Abaaoud kuoli. Akrouh oli laukaissut räjähdeliivin. Hänen uskotaan olleen kolmas asemies, joka teki iskuja ravintoloihin. Hänet tunnistettiin vasta 14. tammikuuta.

 

5. Omar Ismaïl Mostefai, 29

Algerialaistaustainen Omar Ismaïl Mostefai oli ensimmäinen Pariisin terroristi, jonka Ranskan viranomaiset tunnistivat. Hän räjäytti itsensä joukkomurhan päätteeksi Bataclan-konserttisalissa. Mostefai oli matkustanut Syyriaan 2013–2014, mutta hänen radikalisoitumisestaan oli tietoja jo vuonna 2010.

6. Samy Amimour, 28

Algerialaistaustainen Samy Amour kuoli niin ikään Bataclanissa osallistuttuaan joukkomurhaan. Hänet pidätettiin ensimmäisen kerran jo 2012 epäiltynä terroristikytköksistä. Hän rikkoi ehdonalaistaan lähtemällä Syyriaan taistelemaan 2013.

 

7. Foued Mohamed Aggad, 23

Foued Mohamed Aggad osallistui Bataclanin joukkomurhaan ja räjäytti lopuksi itsensä. Aggad lähti Syyriaan 2013 ryhmässä, jossa oli mukana myös hänen veljensä. Muut ryhmän jäsenet pidätettiin ryhmän palattua Syyriasta Ranskaan, mutta Aggad oli tiettävästi jäänyt Syyriaan. Aggadin henkilöys varmistettiin DNA-näytteellä joulukuussa vertaamalla sitä perheenjäsenien näytteisiin.

 

8. Bilal Hadfi, 20

Marokkolaistaustainen Bilal Hadfi räjäytti itsensä Stade de France -stadionin edessä. Hänet oli käännytetty ovelta, koska hänellä ei ollut lippua. Tämän jälkeen Hadfi laukaisi räjähdeliivin lähistöllä sijaitsevalla lähes autiolla kadulla. Oli käynyt taistelemassa Syyriassa ja onnistunut palaamaan Eurooppaan herättämättä viranomaisten huomiota.

 

9. ”Ahmad Almohammad” , 25

Yhden stadionilla itsensä räjäyttäneen hyökkääjän läheltä löydettiin väärennetty syyrialainen passi, jossa oli nimi Ahmad Almohammad. Sormenjälkitietojen mukaan miehen tiedetään saapuneen Eurooppaan Kreikan kautta lokakuussa.

 

10. Tuntematon mies

Kolmannen stadionille iskeneen miehen ruumis on löydetty, mutta hänen henkilöyttään ei ole vieläkään tunnistettu. Ranskan poliisi on levittänyt julkisuudessa valokuvaa miehestä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat