Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viime hetken leima Eurooppaan – ”Oletko ihan varma, että sopimus astuu voimaan vasta huomenna, ei tänään?”

Syyrialainen Jihad Bithar sai maahantuloleiman lauantaina Kreikan Lesboksella. Sunnuntaista alkaen tulevia käännytetään takaisin Turkkiin, kun EU:n ja Turkin pakolaissopimus tulee voimaan.

Ulkomaat
 
Rio Gandara / HS
Jihad Bithar (oik.) pakeni Syyrian Idlibistä setänsä perheen kanssa, johon kuuluu nelivuotias Jusuf, 13-vuotias Muhammed ja 16-vuotias Sana sekä sedän vaimo Ramia Armanazi.
Jihad Bithar (oik.) pakeni Syyrian Idlibistä setänsä perheen kanssa, johon kuuluu nelivuotias Jusuf, 13-vuotias Muhammed ja 16-vuotias Sana sekä sedän vaimo Ramia Armanazi. Kuva: Rio Gandara / HS

Mytilene

Syyrialaisen Jihad Bitharin kädessä heiluvaan paperiin on leimattu Euroopan pakolaispolitiikan vedenjakaja.

Bithar on kirjattu saapuneeksi Kreikalle kuuluvalle Lesboksen saarelle lauantaina. Sunnuntaista lähtien Eurooppaan pääsy vaikeutuu.

Turkista Kreikan saarille Egeanmeren yli laittomasti tulevat ihmiset voidaan palauttaa Turkkiin, kun EU:n ja Turkin perjantaina tekemä sopimus astuu voimaan.

Bitharin mukana matkustaa sedän perhe. Nelivuotias Jusuf, 13-vuotias Muhammed ja 16-vuotias Sana sekä sedän vaimo Ramia Armanazi.

”Mieheni asuu Ruotsissa, Norrköpingissä. Haluamme sinne”, Armanazi sanoo.

Tarina on tyypillinen pakolaisvuodelle 2016. Viime vuonna valtaosa tulijoista oli miehiä, nyt enemmistönä on YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n mukaan naiset ja lapset.

Perheen takana kohoaa ruotsinlaivan kokoinen ja näköinen matkustajalautta, johon pakolaisia lauantaina koottiin Lesboksen rekisteröintikeskuksesta. Määränpää oli Kavalan satamakaupunki Pohjois-Kreikassa.

Kreikka tyhjensi lauantaina saariaan maan pohjoisosan leireille, sillä tilaa haluttiin uusille tulijoille, joihin aletaan soveltaa uuden pakolaissopimuksen käytäntöjä. Jatkossa tulijat ohjataan säilöönottokeskuksiin, jotta palautuksia voidaan valvoa, Kreikan televisiokanava ERT kertoo verkkosivuillaan.

Jos Armanazin perhe ja Bithar olisivat saapuneet Lesbokselle sunnuntaina, heidän pääsynsä Norrköpingiin olisi entistä hankalampaa.

Osana pakolaissopimusta EU on luvannut sijoittaa saman verran syyrialaispakolaisia jäsenmaihin kuin Turkkiin palautetaan syyrialaisia. Etusijalla ovat ne, jotka eivät ole yrittäneet laitonta merireittiä pitkin Eurooppaan.

Perhe on kotoisin Syyrian Idlibistä, josta he lähtivät pakomatkalle maaliskuun alussa. Turkin ja Syyrian raja on ollut suljettuna, mutta perhe pääsi ulos Syyriasta samalla tavalla kuin he tulivat Turkista Kreikkaan – salakuljettajien kyydissä.

EU-sopimuksen yksi päätavoitteista on viedä salakuljettajilta elinkeino laittamalla Egeanmeren ylitykset kuriin. Mytilenen satamassa tulijat kertovat maksaneensa paikasta kumiveneen kyydissä 500–1 000 euroa. Hinta vaihtelee vuodenajan ja sään mukaan. Mitä vaarallisempi sää, sitä halvempi hinta.

Kreikan saarille on tullut tämän vuoden aikana UNHCR:n mukaan yli 140 000 ihmistä, joista iso osa Lesbokselle. Perjantaina saarelle tuli kumiveneillä 900 ihmistä.

17-vuotias afgaanipoika Ramesh Malekiah on lyöttäytynyt afgaaniperheen seuraan, jonka hän tapasi kumiveneessä.

Malekiah on yksi Eurooppaan yksin saapuvista alaikäisistä. Hän kertoo talebantaistelijoiden tappaneen hänen isänsä. Äiti ja kaksi siskoa katosivat pakomatkan aikana Iraniin.

”Ei kai tämä laiva mene Turkkiin?”, Kavalan-lautan lähtöä odottava Malekiah varmistelee kuultuaan EU:n ja Turkin sopimuksesta. ”Oletko ihan varma, että sopimus astuu voimaan vasta huomenna, ei tänään?”

Rio Gandara / HS
Afganistanilainen Amayun Rahimi saapui poikansa kanssa Lesbokselle lauantaina.
Afganistanilainen Amayun Rahimi saapui poikansa kanssa Lesbokselle lauantaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat