Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turkki: Isis vastuussa Istanbulin ostoskadun pommi-iskusta

Sisäministeriö varautunut uusiin iskuihin.

Ulkomaat
 
Useita kuoli räjähdyksessä Istanbulissa
Useita kuoli räjähdyksessä Istanbulissa
Poliisit kiirehtivät sulkemaan vilkasta ostoskatua pommi-iskun jälkeen Istanbulissa 19. maaliskuuta. Leikkaus: Heidi Lämsä, kuva: Reuters

Istanbulin lauantaisesta terrori-iskusta oli vastuussa terroristijärjestö Isis, kertoo Turkin sisäministeriö. Turkin viranomaiset ovat myös pidättäneet ainakin viisi iskusta epäiltyä, joista ainakin osalla on tiettävästi yhteyksiä Isisiin.

Itsemurhapommittaja tappoi lauantaina viisi ja haavoitti kymmeniä muita turistienkin suosimalla İstiklalin ostos- ja ravintolakadulla. Terroristin lisäksi iskussa kuoli kolme israelilaista sekä yksi iranilainen.

Israel tutkii, oliko isku kohdistettu israelilaisia vastaan. Israelin hallitus varoitti sunnuntaina kansalaisiaan matkustamasta Turkkiin, kertoi uutistoimisto AFP.

Saksa on puolestaan sulkenut edustustonsa turvallisuusriskin vuoksi Turkissa ja Suomikin on koventanut matkustustiedotettaan Turkkiin.

Aiemmin Suomen ulkoministeriö opasti, että Turkkiin matkustavien tulee noudattaa ”tavanomaista varovaisuutta”. Torstaina ulkoministeriö päivitti ohjeistustaan yhdellä tasolla. Nyt matkustamisessa Turkkiin on ulkoministeriön mukaan ”noudatettava erityistä varovaisuutta”.

Ulkoministeriön matkustustiedotteissa on kaikkiaan viisi eri astetta. Vakavimman mukaan ”maasta on poistuttava välittömästi”. Muita luokituksia ovat ”vältettävä tarpeetonta matkustamista” sekä ”vältettävä kaikkea matkustamista”.

Tekijä oli Gaziantepista Etelä-Turkista kotoisin ollut mies, joka oli syntynyt vuonna 1992. Sisäministeri Efkan Alan mukaan miehellä oli yhteyksiä Isisiin, kertoi Hürriyet-lehti. Hänen henkilöllisyytensä varmistui dna-testien avulla.

Turkissa on tehty useita terrori-iskuja viime kesän jälkeen. Tuolloin rikkoutui Turkin ja kurdien työväenpuolueen PKK:n yli kaksi vuotta kestänyt tulitauko.

Turkissa iskuja ovat tehneet Isis sekä radikaalit kurdijärjestöt. Turkki, samoin kuin Yhdysvallat ja EU luokittelevat PKK:n terroristijärjestöksi. Turkki on iskenyt voimakkaasti kurdien tukikohtia vastaan.

Turkissa pelätään jälleen uusia iskuja maanantaisen kurdien kevätjuhlan aikaan. Sisäministeri Alan mukaan juhlapyhää on turvaamassa 200 000 turvallisuusviranomaista, kertoi Hürriyet.

Osman Orsal / Reuters
Turistienkin suosimalla İstiklal-kadulla ihmiset jättivät kukkia paikalle, missä tehtiin lauantaina itsemurhaisku.
Turistienkin suosimalla İstiklal-kadulla ihmiset jättivät kukkia paikalle, missä tehtiin lauantaina itsemurhaisku.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat