Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Trumpia kannattavat amerikansuomalaiset uskovat liikemiehen tuovan muutoksen: ”Tuskin asenteet ’oikeita’ siirtolaisia kohtaan kovenevat”

Kahta amerikansuomalaista viehättävät Trumpin lahjomattomuus ja bisnestausta. Risto Ylipelkonen vastustaa myös muslimisiirtolaisia.

Ulkomaat
 

Washington

Amerikansuomalainen Hanna Forbes, 48, ajatteli jo vuosia sitten, että miljardööri Donald Trumpin pitäisi pyrkiä presidentiksi.

”Hän on kova bisnesmies, jota kukaan ei pysty tönimään mihinkään suuntaan”, Virginiassa asuva Forbes kertoo puhelimitse.

”Poliitikot ovat raharikkaiden taskussa. Trump ei lankea kenenkään käsikassaraksi.”

Myös floridalaista Risto Ylipelkosta, 66, viehättää Trumpissa se, että omaisuus tekee tästä lahjomattoman.

”Trump on politiikan yläpuolella tarvitsematta lahjuksia keneltäkään”, hän kirjoittaa sähköpostitse.

Trumpin nousu republikaanien johtavaksi ehdokkaaksi yllätti puoluejohdon pahasti. Se ei voinut ymmärtää, miten politiikan ulkopuolelta tullut, kolmatta kertaa naimisissa oleva newyorkilainen miljardööri voi vedota republikaanien kenttäväkeen, josta suuri osa on uskovaisia konservatiiveja maalta.

Trumpin viehätys perustuu kuitenkin siihen, että tämän toivotaan ravistelevan poliittista eliittiä, joka ei välitä tarpeeksi tavallisen kansan toimeentulosta.

Nämä asiat vetoavat myös amerikansuomalaisiin Trumpin kannattajiin. Vuoden 2000 väestölaskennassa suomalaisjuuria oli 650 000 amerikkalaisella. Forbes ja Ylipelkonen ilmoittautuivat Trumpin tukijoiksi amerikansuomalaisten Facebook-ryhmän kautta.

Dermot Tatlow
Amerikansuomalainen Hanna Forbes äänesti viimeksi Barack Obamaa, nyt Donald Trumpia. Hän tapasi amerikkalaisen miehensä, kun tämä palveli 1990-luvulla Yhdysvaltain Suomen-lähetystössä. Perhe asuu lähellä Quanticon sotilastukikohtaa Virginiassa.
Amerikansuomalainen Hanna Forbes äänesti viimeksi Barack Obamaa, nyt Donald Trumpia. Hän tapasi amerikkalaisen miehensä, kun tämä palveli 1990-luvulla Yhdysvaltain Suomen-lähetystössä. Perhe asuu lähellä Quanticon sotilastukikohtaa Virginiassa.

Forbes, tyttönimeltään Räsänen, on alun perin kotoisin Espoossa, jossa hänen perheellään oli kauneushoitola. Hän muutti Yhdysvaltoihin vuonna 1997 naituaan amerikkalaisen merijalkaväen sotilaan ja työskentelee nykyisin markkinointijohtajana rikoskirjojen kustantamossa.

Forbes sanoo yrittäjätaustan vaikuttavan niin, että talous on hänelle presidentinvaaleissa tärkein asia.

”Yhdysvallat on niin huonossa kunnossa, että jotain on tehtävä. Tärkeintä on saada holtiton tuhlaus loppumaan”, Forbes sanoo.

Hänestä Trump vaikuttaa mieheltä, joka saisi asioita aikaiseksi: lopettaisi valtionvelan kasvattamisen, tukisi yritystoimintaa ja loisi uusia työpaikkoja.

Myös tauluja myyvä Risto Ylipelkonen, 66, on yrittäjä. Suomessa hän laski itsensä vennamolaiseksi ja lähti Yhdysvaltoihin veroja pakoon. Ylipelkonen tukee Trumpia paitsi talouden, myös tämän siirtolaisia koskevien mielipiteiden takia.

”Jokin raja täytyy tulijoiden määrässä olla. Muslimeja Yhdysvallat ei tarvitse yhtäkään lisää”, hän kirjoittaa.

”En voi hyväksyä sitä turvattomuuden lisääntymistä, minkä laiton muslimien muuttoliike [Eurooppaan] on aiheuttanut.”

Trump on onnistunut luomaan Yhdysvalloissa uudenlaisen poliittisen koalition: hän puhuu eläkeläisten sosiaalitukien puolesta ja vapaakauppaa vastaan, toisin kuin republikaanit yleensä. Näin hän vetoaa myös ihmisiin, jotka ovat ennen äänestäneet demokraatteja.

Sellainen on Forbeskin. Viimeksi hän äänesti demokraatti Barack Obamaa, ja tällä kertaa hän harkitsi Hillary Clintonia.

”Obama oli ulkopolitiikassa ihan pihalla”, Forbes sanoo viitaten kaaokseen Lähi-idässä.

Trumpin ulkopolitiikassa Forbesia miellyttää se, että tämä ajattelee kotimaata ensin. ”Yhdysvallat on ollut liikaakin maailmanpoliisi. Ensin pannaan oma koti kuntoon ennen kuin mennään vierailulle.”

Forbes on myös siinä mielessä tyypillinen Trumpin kannattaja, ettei hän ole uskonnollinen ja haluaa huolehtia myös köyhimmistä. Nämä piirteet erottavat kyselytutkimusten mukaan Trumpin kannattajat perinteisistä republikaaneista.

”On kaksi asiaa, josta en voi mieheni kanssa edes keskustella: uskonto ja politiikka. Hän on harras kristitty ja äänestää sen takia republikaaneja. Minä en suostu sellaiseen laatikkoon. Pitää katsoa ehdokasta, ei puoluetta”, Forbes sanoo.

Demokraateista trumpilaiset erottaa ennen kaikkea se, että nämä suhtautuvat kriittisesti maahanmuuttoon. Osa, kuten pienyrittäjä Ylipelkonen, kavahtaa myös kaikenlaista sosialismia, jossa ollaan ”kädet aina toisten taskuilla”.

Ylipelkonen on itsekin siirtolainen. Häntä ei silti huoleta se, että asenteet siirtolaisia kohtaan kovenisivat Trumpin aikana.

”Tuskin asenteet ’oikeita’ siirtolaisia kohtaan kovenevat”, hän kirjoittaa viitaten muihin kuin muslimeihin.

Forbesia sen sijaan häiritsevät Trumpin mielipiteet meksikolaisista ja muslimeista. Hän kutsuu niitä asiattomiksi. Hän ajattelee kuitenkin, että Trump haluaa vain kalastella ääniä ”kansan syvistä riveistä”.

Ne hyvätuloiset ja koulutetut, jotka äänestävät Trumpia esimerkiksi talouden takia, ymmärtävät kyllä, että kyse on vain show’sta, hän sanoo.

Forbes muistuttaa, että Trumpilla on ollut jo kaksi vaimoa Itä-Euroopasta; siksi hän ei voi olla täysin ulkomaalaisvastainen.

”Ja jos kaikki menee poskelleen, presidentti voidaan aina panna syytteeseen”, Forbes sanoo.

Tällainen mies on presidentiksi haluava Donald Trump
Tällainen mies on presidentiksi haluava Donald Trump
Yhdysvaltojen presidentiksi haluava miljardööri Donald Trump on möläyttelijä, joka on suututtanut monet. Suorapuheisuudestaan huolimatta noin neljäsosa republikaanisen puolueen kannattajista haluaa hänet presidenttiehdokkaakseen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat