Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Huono sisältö piinaa kymmenvuotiasta Twitteriä – viisi ikimuistoista viestiä somepalvelun historiasta

Viestipalvelu pitää käyttäjien tuottamaa huonoa sisältöä riskinä liiketoiminnalleen, joka on pahasti tappiolla.

Ulkomaat
 
Akintunde Akinleye / Reuters
Mielenosoittajat vaativat terroristijärjestö Boko Haramin sieppaamien tyttöjen vapauttamista Lagosissa Nigeriassa viime vuoden elokuussa. Tyttöjen vapauttamista vaativa #bringbackourgirls on levinneimpiä Twitter-kampanjoita.
Mielenosoittajat vaativat terroristijärjestö Boko Haramin sieppaamien tyttöjen vapauttamista Lagosissa Nigeriassa viime vuoden elokuussa. Tyttöjen vapauttamista vaativa #bringbackourgirls on levinneimpiä Twitter-kampanjoita. Kuva: Akintunde Akinleye / Reuters

Kun huonosti tunnettu senaattori Barack Obama helmikuussa 2007 ilmoitti pyrkivänsä Yhdysvaltain presidentiksi, edessä oli pulmia. Vastassa oli poliittinen eliitti ja Obamalla oli paljon vähemmän rahaa, jolla mainostaa mediassa.

Obaman kampanjan suuri oivallus oli palkata ryhmä, joka alkoi hyödyntää uutta ilmiötä, sosiaalista mediaa. Vuotta aiemmin keväällä 2006 Yhdysvalloissa oli perustettu viestipalvelu Twitter. Se haastoi hieman aiemmin aloittaneen Facebookin.

Sosiaalisen median avulla Obama sai viestinsä suoraan äänestäjille ohi perinteisen median. Twitterissä Obama keräsi nopeasti ainakin 240 kertaa enemmän seuraajia kuin vastaehdokas John McCain.

Obamasta tuli ensimmäinen some-presidentti. Vuonna 2012 hänet valittiin uudelleen. Obaman viralliselta Twitter-tililtä lähetettiin viesti, jossa presidentti halaa vaimoaan. ”Neljä vuotta lisää”, luki viestissä.

Twitter
Barack Obama julkaisi Twitterissä kuvan, jossa hän halaa vaimoaan Michelle Obamaa voitettuaan presidentinvaalit 2012.
Barack Obama julkaisi Twitterissä kuvan, jossa hän halaa vaimoaan Michelle Obamaa voitettuaan presidentinvaalit 2012.

Siitä tuli siihenastisen Twitter-historian eniten uudelleenlähetetty viesti.

Twitter täyttää kymmenen vuotta tänään maanantaina. Maailma on huomannut, että 140 merkin viesteissä – twiiteissä – voi olla voimaa. Nyt Twitter on vakiintunut politiikan, aktivismin, viihteen ja liiketoiminnan työväline. Se on rikkonut tiedonvälityksen rakenteita. Syntymäpäiviään yhtiö viettää silti vaikeuksien keskellä.

Twitter, kuten muukin sosiaalinen media, tekee kenestä tahansa tiedonvälittäjän. Se on mahdollistanut autoritaarisissa maissa vaiennettujen mielipiteiden julkistamisen.

Ensimmäinen Twitter-kumous oli Moldovan kansannousu vuonna 2009. Pari vuotta myöhemmin Twitter-viesteillä oli iso merkitys, kun kansa nousi Tunisiassa, Egyptissä, Libyassa ja Syyriassa kapinaan niin sanotussa arabikeväässä. Tavallisten ihmisten viestit rohkaisivat muita mukaan ja nostattivat toiveita menestyksestä, arvioi Washingtonin yliopistossa tehty tutkimus.

YANNIS BEHRAKIS / Reuters
Mielenosoittaja suojautui Egyptin lipulla vesitykkejä vastaan arabikevään kansannousussa Kairossa tammikuussa 2011.
Mielenosoittaja suojautui Egyptin lipulla vesitykkejä vastaan arabikevään kansannousussa Kairossa tammikuussa 2011.

Ammattimaiselle tiedonvälitykselle Twitteristä tuli myös tiedonhankintakanava. Esimerkiksi arabikevään aikana toimittajat kaukana tapahtumapaikoilta saivat nopeasti tietoa, silminnäkijähavaintoja ja kontakteja Twitterin kautta. Kääntöpuoli oli hälyn ja väärän tiedon lisääntyminen.

Aktivisteille Twitterissä on sopivia ominaisuuksia, kuten se, että #-merkillä ilmaistava asiasana, hashtag, kerää aiheen viestit yhteen listaan. Levinneimpiä kampanjoita on yhä jatkuva #bringbackourgirls, joka nosti maailmalla tietoisuuteen Nigeriassa Boko Haram -terroristiryhmän sieppaamat tytöt.

Klikkausaktivismi harvemmin kuitenkaan johtaa mihinkään. Siepatut tytöt ovat yhä Boko Haramin hallussa – kuten joukko muita ihmisiä, joista ei paljon ole twiittailtu.

Perinteisessä mediassa ammattitoimittaja on vastuussa sanomastaan, myös lain edessä. Osa Twitterin ongelmista liittyykin sen vahvuuden kääntöpuoleen. Kun kuka tahansa voi twiitata, viestijä voi olla myös sellainen, jolla on pahat mielessä.

Terroristijärjestö Isis on hyödyntänyt Twitteriä voimakkaasti. Isis ei ole rakentanut propagandaansa yhden tiedottajan varaan, vaan se on joukkoistanut sen useille sosiaalisen median käyttäjille. Sen vuoksi viestejä on myös ollut vaikea pysäyttää.

Lontoon King’s Collegessa tehdyssä tutkimuksessa selvisi, että Syyriaan lähteneiden länsimaisten jihadistien Twitter-viestit vauhdittivat uusien jäsenten värväämistä. Muutama sata aktiivista käyttäjää on pystynyt levittämään terroristipropagandaa valtavalle joukolle joka puolelle maailmaa.

Twitter alkoi viime vuonna kiristää linjaa siinä, mitä sen palveluksessa saa välittää. Yhtiön mukaan se on sulkenut jo 125 000 Isisiin liittyvää tiliä.

Yhtiö on havainnut ongelman myös siinä, että tavalliset ihmiset kokevat viestivirran sisällön usein ikäväksi. On sirpaleista hälyä, vihapuhetta, solvauksia, epäolennaisuuksia ja jopa ihmisten vainoa.

Uusimmassa osavuotiskatsauksessaan Twitter arvioi käyttäjien tuottaman huonon sisällön olevan riski sen liiketoiminnalle. Esimerkiksi kunnianloukkaukset, tekijänoikeusrikkeet, yksityisyyden loukkaukset tai laiton materiaali voivat johtaa oikeusjuttuihin yhtiötä kohtaan.

Huono sisältö myös karsii käyttäjiä. Samaa ongelmaa on muilla sosiaalisen median palveluilla. Twitterille huolestuttavaa kuitenkin on, että viime syksynä sen käyttäjämäärän kasvu pysähtyi. Twitterillä on nyt noin 320 miljoonaa käyttäjää. Kilpailija Facebookin määrä on viisinkertainen.

Suomessa Twitter on lisännyt suosiotaan. Viime vuonna DNA:n kyselyssä kuitenkin vain 16 prosenttia vastaajista sanoi käyttävänsä sitä. Facebookin osuus oli 68 prosenttia.

Ongelmat näkyvät Twitterin taloudessa. Monia sijoittajia arveluttaa nyt yhtiön tulevaisuus. Twitter ei kymmenen vuoden aikana ole onnistunut kääntämään liiketoimintaansa voitolliseksi. Viime vuonna tappiota tuli yli puoli miljardia dollaria.

Twitter on mullistanut maailmaa, mutta nyt sen pitäisi mullistaa itsensä.

Sanottua: Kuuluisia twiittejä kymmenen vuoden varrelta

”Helikopteri pyörii Abbottabadin yllä yhdeltä aamuyöstä (harvinainen tapahtuma).”

It-konsultti Sohair Athar twiittasi tietämättään Yhdysvaltain salaisesta operaatiosta, jossa tapettiin terroristijohtaja Osama bin Laden.

”Valtava miekkari menossa tahrirille #jan25 touhu muuttui juuri todeksi.”

Egyptiläinen bloggari Sandmonkey 25. tammikuuta 2011, jolloin hallituksen kaatanut kansannousu alkoi.

”Menossa Afrikkaan. Toivottavasti en saa aidsia. Vitsi vaan. Minä olen valkoinen!”

Amerikkalainen PR-päällikkö Justine Sacco 20. joulukuuta 2013. Viesti johti maailmanlaajuiseen vihakampanjaan ja Saccon potkuihin.

”Hello, Twitter. Barack tässä. Todellakin. Kuuden vuoden jälkeen, he viimeinkin antoivat minulle oman tilin.”

Barack Obama Yhdysvaltain presidentin virallisen tilin ensimmäisessä twiitissä 18. toukokuuta 2015.

”Emme voi vahvistaa emmekä kieltää, että tämä on ensimmäinen twiittimme.”

Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA 6. kesäkuuta 2014.

Petteri Tuohinen / HS
Pekingiläinen Zhang Shihe auttoi sorrettuja Twitterin avulla vuonna 2010. Hän on avustanut muun muassa Pekingin kodittomia.
Pekingiläinen Zhang Shihe auttoi sorrettuja Twitterin avulla vuonna 2010. Hän on avustanut muun muassa Pekingin kodittomia.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat