Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Historiallinen hetki tallentui kuvaan Kuubassa: Obaman Air Force One Havannan yllä

Edellisestä Yhdysvaltain presidentin vierailusta arkkivihollisen maaperälle ehti kulua 88 vuotta. Presidentti Barack Obama korjaa suhteita saarivaltioon, jonka ohjuskriisi oli lähellä laukaista kolmannen maailmansodan.

Ulkomaat
 
Obama saapui sateiseen Kuubaan
Obama saapui sateiseen Kuubaan
Yhdysvaltain presidentti Barack Obama aloitti sunnuntaina historiallisen vierailun Kuubaan. Edellisen kerran Yhdysvaltain istuva presidentti vieraili maassa 88 vuotta sitten. Kuva: Reuters.

Kuubaan sunnuntaina saapunut Yhdysvaltain presidentti Barack Obama kutsui vierailuaan ”historialliseksi mahdollisuudeksi”. Hän sanoi sen olevan kuitenkin vain ensimmäinen askel.

”On ihanaa olla täällä”, Obama sanoi sunnuntaina tavatessaan Yhdysvaltain suurlähetystön henkilökuntaa Havannassa.

”Vuonna 1928 presidentti (Calvin) Coolidge tuli tänne sotalaivalla, ja hänellä kesti kolme päivää päästä tänne. Minulla kesti vain kolme tuntia. Tämä on ensimmäinen kerta, kun Air Force One laskeutuu Kuubaan”, hän sanoi.

Obama laskeutui Havannan kansainväliselle José Martín lentokentälle kello 22.18 Suomen aikaa sunnuntai-iltana.

Reutersin kuvaaja ikuisti historiallisen hetken kamerallaan.

Reuters
Yhdysvaltain presidenttiä kuljettava Air Force One laskeutui Havannaan sunnuntaina.
Yhdysvaltain presidenttiä kuljettava Air Force One laskeutui Havannaan sunnuntaina.

Obama lähetti kuubalaisille tervehdyksen Twitterin välityksellä heti presidentin Air Force One -lentokoneen laskeuduttua. ”Que bolá Cuba?” eli ”Miten menee Kuuba?” Obama tviittasi paikallisella slangilla.

Presidentti toivoi pääsevänsä keskustelemaan vierailunsa aikana tavallisten kuubalaisten kanssa.

Obaman kolmipäiväinen vierailu Kuubaan on ensimmäinen kerta, kun Yhdysvaltain presidentti astuu jalallaan saarivaltioon 88 vuoteen.

Hänen oli määrä tavata Yhdysvaltain suurlähetystön henkilökuntaa lähetystön tiloissa ulkoilmassa, mutta huonon sään vuoksi tapaaminen oli siirretty hotelli Meliá Habanan salonkiin.

Obama käveli illalla hetken aikaa Havannan vanhassa kaupungissa vesisateessa ja piteli sateenvarjoa vaimolleen Michellelle. Mukana matkustivat myös Michellen äiti sekä presidenttiparin tyttäret Sasha ja Malia.

Virallinen tervetuliaisseremonia järjestetään maanantaina, jolloin Obama tapaa Kuuban presidentin Raúl Castron presidentinpalatsissa. Hän ei tapaa tämän veljeä, vallankumousjohtaja Fidel Castroa.

Obama tapasi sunnuntaina myös katolisen kirkon kardinaalin Jaime Ortegan, joka on paavi Franciscuksen ohella auttanut välien normalisoimisessa kahden maan välillä.

Samaan aikaan kun Obama oli matkalla Kuubaan, poliittisten vankien vaimot osoittivat Havannassa mieltään maan kommunistijohtoa vastaan. Poliisi pidätti kymmeniä mielenosoittajia, kertoi uutistoimisto AFP. Obaman on tarkoitus keskustella Kuuban johdon kanssa myös maan ihmisoikeustilanteesta.

Sunnuntaina pidätettyjen mielenosoittajien joukossa oli myös toisinajattelija Berta Soler, joka on kutsuttu tiistaiseen toisinajattelijoiden tapaamiseen Obaman kanssa.

Maiden suhteet kariutuivat 1959 sen jälkeen, kun sissikomentaja Fidel Castron johtamat kapinalliset syrjäyttivät maan amerikkalaismielisen yksinvaltiaan Fulgencio Batistan hallinnon. Kolmea vuotta myöhemmin maailma pelkäsi kolmannen maailmansodan alkua niin sanotun Kuuban ohjuskriisin aikaan. Sosialistisen vallankumouksen jälkeen Kuuba kansallisti amerikkalaisten omaisuudet saarivaltiossa.

Yhdysvallat on ylläpitänyt Kuuban kauppasaartoa yli puoli vuosisataa. Maiden välisiä diplomaattisia suhteita alettiin palauttaa vasta loppuvuodesta 2014 Obaman ja Kuuban presidentin Raúl Castron toimesta.

Samaan aikaan kun Castrot ovat johtaneet Kuubaa, on Yhdysvalloissa vaihtunut presidentti 11 kertaa.

Yhdysvallat yritti maihinnousua Sikojenlahdella vuonna 1961, mutta epäonnistui. Kuuba oli liittynyt sosialistiseen leiriin, ja Neuvostoliitosta tuli sen suurin tukija. Vastareaktiona Yhdysvallat katkaisi diplomaattiset suhteet ja asetti Kuuban kauppasaartoon, joka on yhä voimassa.

Kolmatta maailmansotaa pelättiin, kun Yhdysvallat huomasi loppuvuodesta 1962 Neuvostoliiton sijoittaneen ydinaseita Kuubaan, Yhdysvaltojen takapihalle. Ohjuskriisi saatiin kuitenkin ratkaistua täpärästi, ja Neuvostoliitto veti ohjuksensa Kuubasta.

Yhdysvaltojen ja Kuuban diplomaattisten suhteiden palauttaminen tullaankin muistamaan Obaman presidenttiyden yhtenä merkittävimmistä perinnöistä.

”Yhdysvaltojen presidentti saapuu Havannaan Air Force One -lentokoneella. En olisi voinut koskaan nähdä unta tai painajaista tästä”, totesi kuubalaiskirjailija Leonardo Padura blogissaan.

Edellisen kerran Kuubassa vieraili Yhdysvaltojen istuva presidentti Calvin Coolidge lähes 90 vuotta sitten.

”Kymmenettuhannet Havannan kaduilla – presidentti liikuttui syvästi”, kirjoitti The New York Times -sanomalehti edellisestä valtiovierailusta tammikuun 16. päivä vuonna 1928.

CARLOS BARRIA / REUTERS
Barack ja Michelle Obama saapuivat Havannaan sateisessa säässä sunnuntaina.
Barack ja Michelle Obama saapuivat Havannaan sateisessa säässä sunnuntaina.
CARLOS BARRIA / Reuters
Ihmiset ottivat kuvia Barack Obamasta Havannassa sunnuntaina.
Ihmiset ottivat kuvia Barack Obamasta Havannassa sunnuntaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat