Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Timo Soinia on kosiskeltu sekä Britannian EU-eroa ajavien että vastustavien puhetorveksi – kieltäytynyt kaikista pyynnöistä

Ulkoministeri Timo Soinin mielestä EU:n on katsottava pakolaisasioissa Turkki-kortti ihmisoikeuspuutteista huolimatta, tai rajat menevät kiinni.

Ulkomaat
 
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Ulkoministeri Timo Soini.
Ulkoministeri Timo Soini. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Lontoo

Ulkoministeri Timo Soinia (ps) on pyydetty niin Britannian EU-eroa ajavien kuin sitä vastustavienkin puhetorveksi. Soini on kuitenkin vastannut kaikkiin pyyntöihin kieltävästi.

”Minulla ei ole henkilökohtaista mielipidettä Brexitistä, koska en halua sekaantua itsenäisen maan suvereeneihin asioihin. Olen ollut yllättynyt, kuinka paljon on pyydetty molemmille puolille. Olen kuitenkin tehnyt sen päätöksen, että en lähde tästä puhumaan julkisesti”, Soini kertoi sunnuntaina HS:lle Lontoossa.

Soini tapaa maanantaina Britannian-kollegansa ulkoministeri Philip Hammondin. Sunnuntaina Soini puhui The Anglo-Finnish Society -järjestön jäsenille.

”En pidä sopivana, että toisen maan ulkoministeri menee kertomaan itsenäisen maan ihmisille, mitä näiden tulee olla mieltä”, Soini sanoi.

Soini on aiemmin vieraillut puhumassa niin EU-kielteisen Britannian itsenäisyyspuolueen eli Ukipin kuin konservatiivipuolueenkin tilaisuuksissa.

Viime syksynä Soini vieraili puhujana pääministeripuolue konservatiivien puoluekokouksessa. Pääministeri David Cameronin konservatiivit ovat pahasti jakaantuneita Britannian EU-jäsenyyden tulevaisuuden suhteen.

”Sen voin sanoa, että jos Britannia lähtee [EU:sta], ei ole jäljellä kuin Lumikki ja 26 kääpiötä.”

Soini ja Hammond keskutelevat maanantaina muun muassa Britannian EU-eron eli Brexitin uhasta sekä EU:n ja Turkin tuoreesta sopimuksesta, jolla pakolaisten tulo EU:hun yritetään pysäyttää.

Keuhkoputkentulehduksen takia kuluvalla viikolla sairauslomalla olleen Soinin mukaan Britannian EU-jäsenyyden tulevaisuus on ”erittäin delikaatti kysymys”.

”Haluan valita omat tappeluni, ja tämä ei ole sellainen. Tämä on vakava asia.”

Jos Britannia lähtee, on sillä kuulemma valtava kielteinen vaikutus Euroopan unionille.

”Se on katastrofi unionille. Mutta Britanniaa ei kohtaa katastrofi, päätyy se kumpaan tahansa. Tämä maa on osoittanut vuosisatojen ajan, mihin se pystyy.”

Soinin mukaan Britannian kansanäänestyksen voi ratkaista kaksi isoa asiaa. Ensinnäkin jos pakolaiskriisi pahenee voimaasti, lisää se brittien lähtöhaluja.

Toinen merkittävä tekijä on äänestysprosentti.

”Jos äänestysprosentti on 30, Britannia lähtee. Jos se on 40, se todennäköisesti jää. Ja jos se on yli 45, se jää varmasti.”

Turkin ja EU:n perjantainen sopu muuttovirran hallitsemiseksi on Soinista välttämätön askel ihmisoikeushuolista ja Turkin sisäisestä tilanteesta huolimatta.

Hänestä ”Turkki-kortti on katsottava” Turkin ihmisoikeuspuutteista huolimatta.

”Sillä jos sitä ei katsota, Euroopassa menevät rajat kiinni. Kukaan ei sano, että Schengen tapetaan, mutta siitä tulee kuollut kirjain. Maat ottavat käyttöön passitarkastukset.”

Hän uskoo, että Eurooppa ei ota enää vastaan toista hallitsematonta pakolaisaaltoa. Sisäpoliittinen paine ei sallisi sitä.

Turkki saa vastalahjaksi muun muassa kiirehdityn viisumivapauden. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että viisumitta EU:hun pääsy olisi jo oven takana. Kriteerit on täytettävä, vaikka maahanmuuttajien palautukset sujuisivatkin sovitusti.

”Turkille ei anneta viisumivapautta ennen kuin ne asiat, joita he eivät täytä, ovat kunnossa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat