Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Twitter täyttää kymmenen vuotta – ensimmäisen twiitin sisältö ei ollut kummoinen

Viihdetaivaan tähdet ovat Twitterin kuningattaria ja kuninkaita. Presidentti Barack Obaman Twitter-suosio on myös omaa luokkaansa.

Ulkomaat
 
Dado Ruvic / Reuters
Twitter on sosiaalisen median viestittelyohjelma.
Twitter on sosiaalisen median viestittelyohjelma. Kuva: Dado Ruvic / Reuters

Tasan kymmenen vuotta sitten, 21. maaliskuuta 2006, amerikkalainen ohjelmistosuunnittelija Jack Dorsey naputti viestipalvelu Twitteriin lyhyen viestin.

Viesti on tässä:

(Vapaa käännös: ”asentelen tässä twttriäni”.)

Viestin sisältö ei ollut kummoinen, mutta twiitti oli silti käänteentekevä.

Kyseessä oli nimittäin kaikkien aikojen ensimmäinen Twitter-viesti.

Dorseyn ja hänen työkavereidensa perustama mikroviestipalvelu Twitter täyttää tänään pyöreät kymmenen vuotta.

Twitter on sosiaalisen median viestittelyohjelma, jonka käyttäjät voivat lähettää 140 merkin mittaisia viestejä seuraajilleen.

Kymmenessä vuodessa Twitteristä on paisunut sosiaalisen median palvelu, jolla on yli 300 miljoonaa käyttäjää eri puolilla maailmaa.

Vaikka Twitterin kasvu on viime aikoina hidastunut ja sen suosio on jäänyt kauaksi toisesta sosiaalisen median jättiläisestä Facebookista, palvelun kautta lähetetään tälläkin hetkellä keskimäärin 6 000 viestiä sekunnissa.

Alle on koottu joitakin kiinnostavia tilastotietoja Twitteristä ja sen käyttäjistä.

Kun katsoo sadan seuratuimman Twitter-tilin listaa, huipulla killuu lähinnä pohjoisamerikkalaisia viihdetaivaan tähtiä.

Twittercounter-sivuston mukaan maailman seuratuin tili Twitterissä kuuluu amerikkalaiselle laulaja-lauluntekijä Katy Perrylle. Tilillä on lähes 85 miljoonaa seuraajaa.

Toisena on jo aikuistunut kanadalainen teinitähti Justin Bieber noin 77 miljoonalla seuraajalla ja kolmantena amerikkalainen laulaja-lauluntekijä Taylor Swift.

Tämän jälkeen siirrytäänkin politiikan puolelle. Neljänneksi seuratuin Twitter-tili on Yhdysvaltain presidentillä Barack Obamalla. Hänellä on runsaat 71 miljoonaa seuraajaa.

Seuraavaa poliitikkoa listalta saakin etsiä pitkään. Sijalta 60. löytyy Intian pääministeri Narendra Modi lähes 19 miljoonalla seuraajalla.

Luvut tosin eivät välttämättä kerro todellisten seuraajien määrää. Osa Twitteriin luoduista tileistä ei ole lainkaan aitoja. Valeseuraajia voi myös ostaa.

Socialbakers-sivuston mukaan eniten Twitterissä seurattu suomalainen henkilö on taidemaalari Rauli Mård (404 000 seuraajaa).

Seuraavaksi tulee kilpa-autoilija Heikki Kovalainen (342 000) ja tämän jälkeen valtiovarainministeri Alexander Stubb (264 000).

Valeseuraajia tunnistavan Twitteraudit-ohjelmiston mukaan tosin Stubbin seuraajista vain 35 prosenttia eli noin 91 000 on aitoja, loput väärennöksiä.

Stubbin tilin ohjelma sen sijaan arvioi hyvinkin aidoksi.

Yhdysvallat on maa, jossa twiitataan eniten. Mutta Twitter on suosittu myös muualla maailmassa.

Useimmin viitattu tutkimus liittyen Twitterin maantieteeseen on jo muutaman vuoden vanha. Oxfordin yliopiston Internet Instituten selvitys vuodelta 2012 listasi kuusi Twitterin käytön suurinta maata seuraavasti:

1. Yhdysvallat 2. Brasilia 3. Indonesia 4. Britannia 5. Meksiko 6. Malesia.

Epäilemättä Kiina olisi listalla ensimmäisenä, mikäli Twitterin käyttö olisi siellä sallittua.

Entä sitten eniten twiitatut aihealueet?

Vaikuttaa siltä, että viihde ja populaarikulttuuri jylläävät.

Lauantaina 3. elokuuta Twitterin twiittejä per sekunti -käyrä nousi hetkelliseen piikkiin. Kun tavallisesti twiittejä lähetettiin maailmanlaajuisesti noin 6 000 sekunnissa, hetken ajan niitä lähetettiin yli 143 000 sekunnissa.

Syy löytyi Japanista. Japanilaiset olivat innostuneet twiittaamaan, kun tv:ssä näytettiin suosittu japanilainen anime-elokuva Laputa – linna taivaalla vuodelta 1986.

Viime vuoden eniten uudelleenlähetyt twiitit liittyvät nekin lähinnä populaarikulttuuriin.

Time-lehden mukaan vuonna 2015 eniten uudelleentwiitattu viesti oli brittiläisen poikabändin One Directionin Harry Stylesin viesti ”All the love as always. H”.

Lähes 800 000 uudelleentwiittausta saanut viesti liittyi samaan yhtyeeseen kuuluneen Zayn Malikin ilmoitukseen lähteä soolouralle.

Mutta kyllä myös poliittiset viestit aiheuttavat Twitterissä säpinää.

Sen todistaa tämä presidentti Obaman tililtä 26. kesäkuuta 2015 lähetetty viesti, joka lähetettiin uudelleen lähes 442 000 kertaa:

Vapaa käännös:

”Tämä päivä on suuri askel marssillamme kohta tasa-arvoa. Homo- ja lesbopareilla on nyt oikeus mennä naimisiin, aivan kuten kaikilla muillakin. #RakkausVoittaa”

Kirjoittajan Twitter-tili on @juhuus. Se on maailman seuratuimpien Twitter-tilien listalla sijalla 4 734 037.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat