Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rajavartiolaitoksen vartiolaivan Merikarhun operaatiota Kreikassa jatkettiin kuukaudella

Suomi ilmoitti myös olevansa valmis lähettämään Kreikkaan muutama kymmentä asiantuntijaa.

Ulkomaat
 
Helsingin Sanomat
Outi Pyhäranta / HS
Rajavartiolaitoksen Merikarhu kuvattuna tammikuussa Katajanokalla.
Rajavartiolaitoksen Merikarhu kuvattuna tammikuussa Katajanokalla. Kuva: Outi Pyhäranta / HS

Rajavartiolaitoksen vartiolaivan Merikarhun operaatiota Kreikassa pidennetään kuukaudella.

Näillä näkymin Merikarhu lähtee paluumatkalle kohti Helsinkiä toukokuun puolivälissä, kertoo sisäministeriön kansainvälisen yksikön ylijohtaja Laura Yli-Vakkuri. Asiasta uutisoi ensimmäisenä STT.

Artikkeliin liittyvät

Alun perin vartiolaivan operaation Kreikassa piti jatkua huhtikuun puoleen väliin. Se lähti tammikuun alussa auttamaan EU:n rajaturvallisuusvirasto Frontexin operaatiossa, jonka tarkoitus on hillitä laitonta ihmissalakuljetusta Turkista Kreikkaan.

Merikarhun mukana Kreikassa liikkuu noin 20 hengen miehistö, joka vaihtuu kuukauden välein. Alus on varustettu tutka- ja lämpökamerakalustolla. Sen mukana on myös kaksi avomerelle sopivaa kumivenettä.

Suomi ilmoitti myös olevansa valmis lähettämään Kreikkaan 10 maahanmuuttoviraston asiantuntijaa, 10 poliisia, 4 rajavartiolaitoksen ja 3–5 pelastuspalvelualan asiantuntijaa.

He ovat osa kaikkiaan noin 2 000 eurooppalaisen asiantuntijan joukkoa, jonka on määrä mennä Kreikkaan auttamaan Turkin kanssa solmitun pakolaissopimuksen toimeenpanossa.

Sopimuksen mukaan Kreikkaan laittomasti pyrkiviä siirtolaisia aletaan järjestelmällisesti kuljettaa takaisin Turkkiin. EU on luvannut sijoittaa saman verran syyrialaispakolaisia jäsenmaihin kuin Turkkiin palautetaan syyrialaisia.

”Sopimuksen toimeenpano on niin suuri operaatio, että Kreikka tai mikään muukaan jäsenmaa ei selviäisi siitä yksin. Kreikassa on tällä hetkellä kymmeniätuhansia ihmisiä motissa”, sanoo Yli-Vakkuri.

Suomen maahanmuuttoviraston asiantuntijoiden ja poliisien on tarkoitus mennä auttamaan muun muassa turvapaikkahakemusten käsittelyssä, poliisien myös siirtolaisten palauttamisessa.

Suomi lähettää myös 200 telttaa sekä huopia, pressuja ja saippuaa Kreikkaan pakolaisleireille. Kreikka on pyytänyt materiaaliapua muilta EU-mailta, koska tulijoiden määrä etenkin Kreikan ja Makedonian välisellä rajalla on noussut ja olot leireillä ovat hankalat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat