Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Kuin eläisi helvetissä” – Indonesia kahlitsee edelleen mielenterveysongelmaisia

Mielenterveysongelmista kärsivien ihmisten kahlitseminen on nykyään Indonesian lain vastaista, mutta siihen turvaudutaan Human Rights Watchin mukaan tiedon ja kunnollisen hoidon puutteen vuoksi.

Ulkomaat
 
Andrea Star Reese / Human Rights Watch
Mielenterveysongelmista kärsivä indonesialaismies kahlittuna lavitsaan Bina Lestarin hoitokeskuksessa Jaavan saarella.
Mielenterveysongelmista kärsivä indonesialaismies kahlittuna lavitsaan Bina Lestarin hoitokeskuksessa Jaavan saarella. Kuva: Andrea Star Reese / Human Rights Watch

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin maanantaina julkaistu raportti paljastaa, että Indonesiassa kahlitaan edelleen vaikeista mielenterveysongelmista kärsiviä ihmisiä heidän liikkumisensa estämiseksi.

Mielenterveysongelmista kärsivien ihmisten kahlitseminen on nykyään Indonesian lain vastaista, mutta siihen turvaudutaan tiedon ja kunnollisen hoidon puutteen vuoksi. Indonesiassa on vain 600–800 psykiatria, vaikka maassa asuu 250 miljoonaa ihmistä.

Esimerkiksi 5,5 miljoonan asukkaan Suomessa on Lääkäriliiton mukaan yli tuhat aikuispsykiatriaan erikoistunutta erikoislääkäriä.

Mielenterveysongelmaisten kohtelu on Human Rights Watchin laajan tutkimuksen mukaan Indonesiassa muutenkin epäasianmukaista. Potilaita pidetään pitkiä aikoja eristyksessä, heitä pakotetaan käyttämään ehkäisyä ja heitä hoidetaan tahdonvastaisesti sähköllä. Mielenterveysongelmaisten ihmisoikeuksia loukataan sekä erilaisissa hoitolaitoksissa että heidän kotonaan.

Indonesian hallinnon tekemän arvion mukaan maassa saattaa olla lähes 19 000 ihmistä, joita pidetään kahlittuina mielenterveysongelmien vuoksi. Human Rights Watchin tutkimuksissa paljastui, että kahleet saattoivat olla niin lyhyitä, että mielenterveysongelmaisten oli pakko syödä, virtsata ja nukkua samassa huoneessa.

”Monet ihmiset sanoivat minulle, että ´tämä on kuin eläisi helvetissä´. Se todella on sitä”, raportin kirjoittaja Kriti Sharma sanoo Human Rights Watchin tiedotteessa.

Human Rights Watchin mukaan mielenterveysongelmista kärsivän ihmisen määrääminen pakkohoitoon tapahtuu Indonesiassa suhteellisen kevyin perustein. Monet laitokset ovat liian täynnä, eikä niiden hygieniasta huolehdita.

Indonesian hallitus on yrittänyt estää kahlitsemista kampanjoilla, mutta ainakaan tähän asti niillä ei ole ollut riittävää tehoa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat