Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Raiskaukset tuomittiin sotarikoksena – kansainvälinen rikostuomioistuin teki historiallisen päätöksen

ICC tuomitsi kongolaisjohtajan alaistensa tekemistä sotarikoksista oikeusjutussa, joka ensi kertaa keskittyi raiskauksiin sodassa.

Ulkomaat
 
Jerry Lampen / Reuters
Jean-Pierre Bemba (oik.) tuomittiin maanantaina Kansainvälisessä rikostuomioistuimessa alaistensa tekemistä raiskauksista ja surmista.
Jean-Pierre Bemba (oik.) tuomittiin maanantaina Kansainvälisessä rikostuomioistuimessa alaistensa tekemistä raiskauksista ja surmista. Kuva: Jerry Lampen / Reuters

ICC käsittelee vakavimpia rikoksia

Fakta

 Kansainvälinen rikostuomioistuin (International Criminal Court, ICC) toimii Haagissa Hollannissa.

 Käsittelee vakavia rikoksia, kuten sotarikoksia, joita kansalliset tuomioistuimet eivät kykene käsittelemään.

 Aloitti toimintansa vuonna 2002. Toimivalta ei ulotu tätä edeltäviin rikoksiin.

 ICC:n perustana olevan Rooman sopimuksen on ratifioinut 123 valtiota, joukossa Suomi. Muiden muassa Kiina, Venäjä ja Yhdysvallat eivät ole ratifioineet.

 ICC:n näkyvin hahmo on pääsyyttäjä, vuodesta 2012 lähtien gambialainen Fatou Bensouda.

 Ensimmäinen ratkaisu tuli vuonna 2012. Kongolainen Thomas Lubanga tuomittiin 14 vuoden vankeuteen lapsisotilaiden käytöstä Kongon sisällissodassa.

 ICC:tä on arvosteltu siitä, että kaikki tähänastiset tapaukset ovat kohdistuneet afrikkalaisiin.

Kansainvälinen rikostuomioistuin ICC teki maanantaina ratkaisun, jota pidetään merkkipaaluna raiskausten ja muiden seksuaalirikosten tuomitsemisessa sotarikoksina.

ICC tuomitsi kongolaispoliitikko Jean-Pierre Bemban syylliseksi sotarikoksiin ja rikoksiin ihmisyyttä vastaan. Raiskaukset ja surmat tehtiin Keski-Afrikan tasavallassa vuosina 2002–2003.

Huomattavaa tuomiossa oli, että Bemba tuomittiin alaistensa tekemistä rikoksista, vaikka hänen ei todettu antaneen käskyä niiden toteuttamiseen. Tuomion mukaan kapinallisarmeija Kongon vapautusliike (Movement for the Liberation of Congo, eli MLC) kuitenkin toimi Bemban alaisuudessa, hän tiesi alaistensa rikoksista, eikä estänyt niitä.

Bemba toimi tuolloin myös Kongon demokraattisen tasavallan varapresidenttinä.

Toinen erityispiirre oikeusjutussa oli, että ensi kertaa ICC:n keskittyi käsittelemään raiskauksia ja muita seksuaalirikoksia sotarikoksina ja rikoksina ihmisyttä vastaan.

Tuomari Sylvia Steiner luetteli oikeudessa pitkän listan karmivia rikoksia. MLC:n sotilaat raiskasivat naisia, miehiä ja lapsia. Monet joutuivat uhriksi useaan kertaan. Välillä perheenjäseniä pakotettiin aseella uhaten katsomaan väkivaltaa.

”Tämän tuomion merkitystä ei voi kyllin korostaa. Tämä on merkkipaalu seksuaalirikosten uhrien tiellä oikeuteen”, sanoi Keski-Afrikan ihmisoikeusrikkeisiin erikoistuvan LCDH-verkoston johtaja André Olivier Manguereka tiedotteessa.

Myös ihmisoikeusjärjestö Amnesty kuvasi tuomiota ”historialliseksi”.

”Tämä on ensimmäinen kerta, kun ICC tuomitsee jonkun raiskauksesta sotarikoksena. Ja ensimmäinen kerta, kun ICC perustaa tuomion siihen, että komentaja on vastuussa”, järjestö sanoi tiedotteessaan.

Keski-Afrikan tasavallan sisällisodan uusin vaihe on kestänyt kolme vuotta ja ajanut ainakin miljoona ihmistä kodeistaan. Helmikuussa valittu uusi presidentti Faustin Archange Touadéra pyrkii nyt vakauttamaan maan tilanteen. Sissiarmeijat hallitsevat kuitenkin yhä merkittäviä osia maasta.

Raiskaukset ovat yleinen sodankäynnin ase myös Kongon demokraattisen tasavallan itäosassa yli 20 vuotta jatkuneessa sissisodassa.

HS vieraili Itä-Kongossa viime vuonna. Sissiliikkeen seksiorjaksi joutunut Monique Mbombo kertoi haastattelussa, että hän ei edes muista, kuinka monta kertaa joutui raiskatuksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat