Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Karkotukseen asti lukkojen takana – Kreikka siirtää pakolaisia suljettuun vastaan­ottokeskukseen

Aiemmin Lesboksen saarelle tulleet pääsivät rekisteröitymisen jälkeen liikkumaan eteenpäin Ateenaan ja muualle Kreikkaan.

Ulkomaat
 
Rio Gandara / HS
Morian pakolaisleiristä Lesboksen saarella on tullut suljettu säilöönottokeskus, josta ei pääse ulos ilman lupaa. Leirin yhteydessä on toiminut järjestelykeskus.
Morian pakolaisleiristä Lesboksen saarella on tullut suljettu säilöönottokeskus, josta ei pääse ulos ilman lupaa. Leirin yhteydessä on toiminut järjestelykeskus. Kuva: Rio Gandara / HS

Moria

Kreikassa Lesboksen saarelle sunnuntaista lähtien saapuneet pakolaiset ja siirtolaiset on suljettu keskukseen, josta he eivät saa poistua ilman lupaa.

Ihmisten sulkeminen säilöönottokeskukseen odottamaan käännytystä on osa EU:n ja Turkin viime viikolla tehtyä sopimusta, jolla meriteitse Eurooppaan tulleet pakolaiset ja siirtolaiset halutaan käännyttää pikavauhtia Turkkiin. Sopimus tuli voimaan sunnuntaina.

Muutos on suuri verrattuna aiempaan käytäntöön. Tähän saakka Lesboksen saarelle tulleet pääsivät rekisteröitymisen jälkeen liikkumaan eteenpäin Ateenaan ja muualle Kreikkaan.

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR lopetti maanantaina pakolaisten kuljettamisen rannoilta Morian järjestelykeskukseen.

”YK ei kuljeta suojelua hakevia ihmisiä vankeuteen”, järjestön edustaja Babar Baloch sanoi maanantaina puhelimitse.

Baloch puhui yleisellä tasolla, sillä virallista tiedotetta bussikuljetusten lopettamisesta ei ollut annettu.

Lesboksella näkyi jo maanantaina, ettei YK:n pakolaisjärjestö enää kuljeta ihmisiä Morian pakolaisleirille, josta tehtiin suljettu säilöönottokeskus. Leirin yhteydessä on toiminut järjestelykeskus.

Lesboksen saaren pohjoisosassa Skala Sykamineasissa oli maanantaiaamuna tulleita venepakolaisia, joita ei enää siirretty UNHCR:n busseilla Moriaan. Leirin edustaja sanoi, että bussikuljetukset on keskeytetty.

UNHCR:n ilmoitus on poliittisesti vaikea Turkki-sopimuksen kannalta, sillä sopimuksen on epäilty rikkovan kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia.

EU aikoo käännyttää Kreikan saarilta välittömästi ne, joilla ”ei ole oikeutta suojeluun”.

Epäselvää on, miten nämä ihmiset tunnistetaan niistä, joilla on oikeus suojeluun, jos käännytys halutaan toteuttaa välittömästi. Kansainväliset sopimukset takaavat oikeuden yksilölliseen turvapaikkakäsittelyyn.

”Olemme huolissamme, että EU alkaa soveltaa Turkki-sopimusta keskeneräisellä tavalla”, Bolach sanoo.

Bussikuljetusten loppuminen aiheuttaa myös uuden kuljetusongelman. Jo ennestään uuden pakolaispolitiikan ja pikakäännytysten toteuttaminen edellyttävät EU:lta suuria muutoksia nykyisiin käytäntöihin Kreikan saarilla.

Järjestön bussit ovat hakeneet päivittäin satoja ihmisiä Lesboksen rannoilta, jonne he ovat rantautuneet hengenvaarallisen merimatkan jälkeen. Vapaaehtoiset eivät saa kuljettaa pakolaisia, sillä se tulkitaan ihmissalakuljetukseksi.

Morian pakolaisleiriä ympäröi jo ennestään muuri ja piikkilanka, mutta maanantaina myös etuportti oli suljettu. Porttia vahtivat kreikkalaiset poliisit.

Avustusjärjestöjä oli pyydetty poistumaan keskuksesta UNHCR:ää ja Lääkärit ilman rajoja -järjestöä lukuun ottamatta.

Pakolaiset pääsivät käymään ulkona vain erityisluvalla.

Syyrialainen Rashid sai luvan hakea perheelleen ruokaa kojusta, joita on noussut leirin ympärille. Koko perhettä ei päästetty yhtä aikaa ulos.

Rashid kertoo saapuneensa Lesbokselle salakuljettajien veneellä sunnuntain vastaisena yönä, jolloin EU:n uusi pikakäännytykset salliva pakolaispolitiikka tuli voimaan.

Mukana on kaksi tytärtä ja vaimo.

”Kukaan ei kerro meille, mitä tapahtuu”, Rashid sanoo.

Häntä ei ole rekisteröity, kuten ennen sopimusta tehtiin.

Sen sijaan uudet tulijat on merkitty rannekkeella. Hän esittelee sinistä ranneketta, johon on merkitty saapumispäivä 20. maaliskuuta.

Se on päivä, jolloin Turkki-sopimus tuli voimaan. Perhettä odottanee palautus Turkkiin.

EU:n käännytyspolitiikka ei katkaissut merireittiä Kreikkaan
EU:n käännytyspolitiikka ei katkaissut merireittiä Kreikkaan
Siirtolaiset saapuivat hengenvaarallista merireittiä Turkista Kreikan Lesbokselle sunnuntaina, kun EU:n uuden pakolaissopimuksen oli määrä astua voimaan. Pakolaissopimuksen tavoite on katkaista merireitti Turkista Kreikan saarille. Toimittaja Suvi Turtiainen, kuvaus Rio Gandara, leikkaus Terhi Liimu.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat