Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Irlannissa abortti voi viedä vankilaan – ”jos kuuluu riskiryhmään, on jopa vaarallista tulla raskaaksi”

Irlannissa raiskaus tai insesti eivät oikeuta aborttiin, kuten ei myöskään se, että sikiö on vakavasti epämuodostunut.

Ulkomaat
 
Conor O'Leary
Dublinissa asuva Emily Waszak kampanjoi aborttioikeuden puolesta. ARC-kampanja toimii eri puolilla Irlantia.
Dublinissa asuva Emily Waszak kampanjoi aborttioikeuden puolesta. ARC-kampanja toimii eri puolilla Irlantia. Kuva: Conor O'Leary
Fakta

Lääkärit antoivat naisen mieluummin kuolla

 Syksyllä 2012 intialaissyntyinen hammaslääkäri Savita Halappanavar kuoli, koska irlantilaisen sairaalan lääkärit eivät suostuneet raskaudenkeskeytykseen. Perusteluna oli se, että sikiöllä oli yhä sydänääniä. Kukaan ei saanut varoitusta vakavampaa seuraamusta.

 Irlannin lisäksi abortti on laiton myös Yhdistyneeseen kuningaskuntaa kuuluvassa Pohjois-Irlannissa. Siellä on yhä voimassa vuoden 1861 laki, joka mukaan abortista voi saada teoriassa elinkautisen vankeustuomion.

 Pohjois-Irlannissa on nostettu äskettäin syyte kahta naista vastaan aborttipillereiden käytöstä. Toinen otti pillerin itse, toinen hankki sen tyttärelleen.

Dublin

Irlannissa on yksi Euroopan ja koko maailman tiukimmista aborttilaeista.

Laillisen raskaudenkeskeytyksen voi saada vain, jos naisen henki on välittömässä vaarassa. Raiskaus tai insesti eivät oikeuta aborttiin, kuten ei myöskään se, että sikiö on vakavasti epämuodostunut.

Joka vuosi noin 4 000 naista matkustaakin Irlannista Britanniaan tai muualle ulkomaille aborttia hakemaan. Raskaudenkeskeytyksestä Irlannissa voi saada jopa 14 vuotta vankeutta.

Irlannin perustuslaki määrää, että ”syntymättömän” – eli siis jo pelkän hedelmöittyneen munasolun – henki on yhtä arvokas kun raskaana olevan naisen.

”Irlannissa on jopa vaarallista tulla raskaaksi, jos kuuluu riskisynnyttäjiin”, kertoo Emily Waszak, joka kampanjoi Dublinissa laillisen abortin puolesta The Abortion Rights Campaign -liikkeessä (ARC).

ARC:n toimistolla on arkipäivänä hiljaista. Aktiivijäseniä on 50–60, ja jäsenmaksun maksaneita noin 500.

Kampanjan tavoitteena on kumota perustuslain kohta, joka antaa saman arvon naisen hengelle ja alkiolle. Siihen tarvitaan kansanäänestys.

Sen jälkeen Irlantiin pitäisi luoda moderni aborttilainsäädäntö, joka takaisi laillisen ja turvallisen abortin.

”Olen optimisti. Uskon, että kansanäänestys järjestetään seuraavan kahden vuoden kuluessa. Mielipideilmasto Irlannissa on muuttunut”, Emily Waszak kertoo.

Amnesty International -ihmisoikeusjärjestön teettämän tuoreen mielipidekyselyn mukaan irlantilaiset ovat alkaneet epäillä abortin täyskiellon oikeudenmukaisuutta.

Maaliskuun alussa julkistettu kysely kertoo, että 87 prosenttia vastanneista haluaa laajentaa aborttioikeutta. 90 prosenttia katsoo, että naisen terveys pitää panna etusijalle. Vain viisi prosenttia vastustaa aborttia kaikissa tilanteissa.

Luottamus poliitikkoihin, abortin vastaisiin järjestöihin ja kirkkoon on vähentynyt selvästi. Luotetuimpina tiedonlähteinä irlantilaiset pitävät nykyään terveydenhuollon ammattilaisia ja naisia, jotka ovat itse kokeneet abortin.

Maaseudullakin ollaan entistä suvaitsevaisempia.

”Mielipide-erot kaupunkien ja maaseudun välillä ovat tasoittuneet”, Waszak kertoo.

Myöskään sukupuolella ei ole suurta merkitystä aborttikannalle. Vaikka naisten osuus kampanja-aktiiveissa on suuri, tukevat miehet yhtä lailla aborttioikeuden laajentamista.

”Syntymättömien oikeuksista tuntuvat kantavan eniten huolta ne, jotka eivät ole itse koskaan joutuneet hoitamaan lapsia.”

Waszak itse on syntyisin Pohjois-Carolinasta, Yhdysvalloista. Irlantiin hän muutti kahdeksan vuotta sitten irlantilaisen puolisonsa mukana.

”Olen tehnyt abortin Yhdysvalloissa. Sen saamisessa ei ollut ongelmia, ja sairasvakuutukseni kattoi 300 dollarin maksun. Irlannin lainsäädäntö oli minulle šokki”, Waszak kertoo.

Miksi itseään modernissa pitävässä Irlannissa on niin taantumuksellinen aborttilainsäädäntö?

Waszakin mielestä taustalla näkyy katolisen kirkon voimakas vaikutus. Ehkäisy alkoi vapautua asteittain vasta vuodesta 1980 lähtien. Avioerosta tuli sallittua 1997.

Nyt poliitikot arastelevat muuttaa aborttilakia, vaikka kansan enemmistö pitää nykytilannetta tekopyhänä. Amnestyn kyselyn mukaan jopa 82 prosenttia uskonnollisena itseään pitävistä irlantilaisista ei hyväksy sitä, että omaa uskoa tuputetaan muille.

”Aborttikielto kertoo halusta kontrolloida naisen ruumista ja naisen seksuaalisuutta.”

Nykyään ilmeinen itsemurhan uhka voidaan rinnastaa siihen, että naisen henki on vaarassa. Itsemurhan todennäköisyyttä arvioimaan tarvitaan kuitenkin yleensä kuusi lääkäriä.

Irlannissa on laitonta jakaa tietoa abortista ja sen saamisesta ulkomailla. Lääkkeitä, joilla raskaus voidaan keskeyttää, ei saa tuoda maahan. Aborttipillereitä takavarikoidaan noin tuhat vuodessa.

Waszak ja kumppanit ovat kokeneet kampanjoidessaan vihapuhetta ja jopa tappouhkauksia. Kukaan ei ole silti käynyt kiinni fyysisesti.

”Tässä tehtävässä on pakko olla paksu nahka. Minuakin on kutsuttu lapsenmurhaajaksi.”

Tukeakin tulee, vaikka kaikki eivät uskalla sitä kovaan ääneen kuuluttaakaan.

”Kaduilla vanhat naiset voivat tulla hiljaa kuiskaamaan, että ’olen niin ylpeä teistä’.”

Suomessakaan ei ole vapaata aborttia

Toisin kuin yleensä luullaan, Suomessa ei ole täysin vapaata aborttioikeutta. Naisella ei ole lakiin perustuvaa oikeutta saada raskaudenkeskeytystä vain siksi, että hän niin haluaa.

Käytännössä tilanne on toki sallivampi. Vuonna 1970 voimaan tullut aborttilaki mahdollistaa raskaudenkeskytyksen myös sosiaalisista syistä. Sosiaalisia syitä on tulkittu laajasti.

Raskaus voidaan keskeyttää naisen pyynnöstä monista laissa luetelluista syistä. Pääsääntöisesti raskaus pitää keskeyttää 12. raskausviikkoon mennessä. Naisen sairauden tai ruumiinvian takia abortti on mahdollinen myöhemminkin.

Raskaudenkeskeytyksen voi saada 12. raskausviikon jälkeen myös silloin, jos nainen on raskaaksi tullessaan ollut alle 17-vuotias, tai jos keskeytykseen on muuten erityisiä syitä. Takaraja on tällöin 20. raskausviikko.

Raskaus voidaan keskeyttää aina 24. raskausviikkoon asti, jos sikiöllä on vaikea sairaus tai ruumiinvika.

Suomessa noin 90 prosenttia kaikista aborteista tehdään niin varhaisessa vaiheessa, että raskaus voidaan keskeyttää lääkkeillä. Suurin osa aborteista tehdään sosiaalisista syistä.

Terveyden- ja hyvinvointilaitoksen mukaan Suomessa tehtiin 9 800 aborttia 2014. Keskeytysten määrä on vähentynyt, ja erityisesti alle 20-vuotiaille tehtyjen aborttien määrä on laskenut selvästi.

Eniten abortteja tehdään 20–24-vuotiaille.

Conor O'Leary
Aborttioikeuden laajentaminen saa tukea Irlannin muuttuneesta mielipideilmastosta. Entistä useampi pitää nykylainsäädäntöä vääränä.
Aborttioikeuden laajentaminen saa tukea Irlannin muuttuneesta mielipideilmastosta. Entistä useampi pitää nykylainsäädäntöä vääränä.
Conor O'Leary
Aborttioikeuden kannattajat vetoavat naisten omaan päätösvaltaan. Nyt noin 4000 naista matkustaa joka vuosi ulkomaille hakemaan aborttia.
Aborttioikeuden kannattajat vetoavat naisten omaan päätösvaltaan. Nyt noin 4000 naista matkustaa joka vuosi ulkomaille hakemaan aborttia.
Conor O'Leary
Kampanjan tavoitteena on muuttaa Irlannin perustuslain kohta, joka antaa alkion elämälle yhtä suuren arvon kuin naisen hengelle.
Kampanjan tavoitteena on muuttaa Irlannin perustuslain kohta, joka antaa alkion elämälle yhtä suuren arvon kuin naisen hengelle.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat