Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Presidentti Obama: Kuuba ei ole uhka

”Uusi päivä” suhteissa, julisti Yhdysvaltain presidentti Havannassa.

Ulkomaat
 
JONATHAN ERNST / Reuters
Kuuban presidentti Raúl Castro ja Yhdysvaltain presidentti Barack Obama kättelivät tapaamisensa aluksi Havannassa Kuubassa maanantaina.
Kuuban presidentti Raúl Castro ja Yhdysvaltain presidentti Barack Obama kättelivät tapaamisensa aluksi Havannassa Kuubassa maanantaina. Kuva: JONATHAN ERNST / Reuters

Kuuban ja Yhdysvaltain suhteissa alkoi ”uusi päivä” – ”nuevo día” – julisti Yhdysvaltain presidentti Barack Obama maanantaina Havannassa.

Obaman mukaan Yhdysvaltain 54-vuotinen kauppasaarto Kuubaa vastaan tulee loppumaan, mutta vielä ei tiedä, koska. Alkua suhteiden lämmittämiselle on se, että amerikkalaiset kaupalliset lentoyhtiöt aloittavat suorat lennot Yhdysvalloista Kuubaan tänä vuonna.

Kuuban presidentti Raúl Castro otti presidentti Obaman vastaan Vallankumousaukion hallintopalatsissa Havannassa. Kyseessä oli ensimmäinen virallinen tapaaminen maiden johtajien välillä sen jälkeen, kun sosialistit ottivat vallan Kuubassa vuonna 1959.

Historiallisessa tapaamisessa käytiin Obaman mukaan suorasukaisia keskusteluita ihmisoikeuksista ja demokratiasta.

Johtajat kuitenkin myönsivät, että maiden erimielisyydet ovat edelleen syviä. Castron mukaan Yhdysvallat harjoittaa yhä ”kaksinaismoralismia” oikeuksista puhuessaan. Castro myös vastasi tuohtuneesti lehdistötilaisuudessa kysymykseen Kuuban poliittisista vangeista.

”Antakaa minulle lista poliittisista vangeista nyt. Jos sellainen lista on, heidät vapautetaan ennen kuin yö päättyy”, Castro sanoi.

Kuuba kanta on pitkään ollut, että maassa ei ole poliittisia vankeja.

Castron ja Obaman yhteisesiintyminen median edessä oli pitkään epävarmaa. Castrolla ei ole tapana asettua median tentattavaksi.

Lehdistötilaisuudessa Obama teki pesäeroa Yhdysvaltain politiikassa vuosikymmeniä jatkuneeseen linjaan sanoen, että ”Yhdysvallat ei pidä Kuubaa uhkana”.

”Yhdysvallat ei päätä Kuuban kohtaloa, kuubalaiset päättävät”, Obama sanoi.

Yhdysvaltain presidentin edellisestä vierailusta Kuubassa on 88 vuotta. Obama ja Raùl Castro aloittivat pyrkimykset suhteiden normalisointiin 15 kuukautta sitten.

Lehdistötilaisuudessa Castro sanoi, että mukaan suhteiden normalisoinnin esteenä ovat edelleen kauppasaarto ja Guantánamossa sijaitseva Yhdysvaltain sotilastukikohta. Castron mukaan Kuuban ja Yhdysvaltain on nyt osoitettava ”sivistyneen yhteiselon taitoa”.

Yhdysvalloissa kuusi kymmenestä amerikkalaisesta pitää diplomatian aloittamista Kuuban kanssa hyvänä asiana, kertoi CBS Newsin ja New York Timesin kysely.

Obamaa on Yhdysvalloissa kuitenkin myös arvosteltu välien lämmittämisestä kansalaistensa ihmisoikeuksia rikkovaan yksinpuoluevaltaan.

Obaman vierailun yhteydessä ilmoitettiin myös, että amerikkalainen internetyhtiö Google alkaa rakentaa Kuuban lisää laajakaistayhteyksiä ja langattomia verkkoja.

Viime vuonna tehdyn kyselyn mukaan vain 16 prosentilla kuubalaisista on pääsy internetiin.

Myös rahansiirtopalvelu Western Union kertoi maanantaina laajentavansa toimintansa Kuubassa. Yhdysvallat on jo helpottanut valuuttarajoituksia Kuubaan.

Tiistaina Obama pitää puheen, joka on määrä lähettää suorana Kuuban televisiossa.

Obama saapui sateiseen Kuubaan
Obama saapui sateiseen Kuubaan
Yhdysvaltain presidentti Barack Obama aloitti sunnuntaina historiallisen vierailun Kuubaan. Edellisen kerran Yhdysvaltain istuva presidentti vieraili maassa 88 vuotta sitten. Kuva: Reuters.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat