Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Novaja Gazeta: Laatokan kansallispuistosta rajataan pois arvomaita

Vuosia suunniteltu Laatokan luotojen kansallispuiston perustaminen on taas auki.

Ulkomaat
 

Pietari

Vuosia suunniteltu Laatokan luotojen kansallispuiston perustaminen on taas auki.

Sanomalehti Novaja Gazetan mukaan suojelualueen perustamiselta puuttui enää Venäjän hallituksen määräys, kun helmikuussa puiston jo sovittuja rajoja alettiin jälleen muutella.

Suojeltavasta pinta-alasta halutaan karsia pois noin 3 750 hehtaaria. Lehden mukaan asiasta päätettiin Venäjän luonnonvaraministeriön kokouksessa 15. helmikuuta Karjalan tasavallan päämiehen Aleksandr Hudilaisen pyynnöstä.

Virallisesti alue on menossa ”sosiaaliselta kannalta tärkeiden kohteiden” tonttimaaksi.

Novaja Gazetan tietojen mukaan ensisijassa maasta ovat kiinnostuneet Venäjän valtion öljy-yhtiö Rosneftiin kytköksissä olevat tahot.

Suojelualasta leikattaisiin lehden tietojen mukaan Sortavalan eteläpuolelta Sammatsaari ja Rautalahden niemi.

Yhteensä kansallispuiston pinta-ala on noin 120 000 hehtaaria ja se kattaa Laatokan pohjoissaariston Lahdenpohjasta Sortavalan kautta Impilahteen.

Arvossa pidetään sekä alueen maisemia että lajistoa: jyrkkien kallioiden reunustamia lahtia, laatokannorppia ja monimuotoisia metsiä.

Rajamuutokset tekevät venäläisten ympäristöjärjestöjen mukaan suojelusta tehotonta, koska ala jakautuu kahteen osaan. Lisäksi pois rajautuvalla sijaitsee arvokkaita luonnontilaisia metsiä.

Laatokan pohjoissaaristo on Euroopan mittakaavassa ainutlaatuista järviluontoa.

Laatokan hyvin tunteva Vladimir Putin on puhunut kansallispuiston perustamisen puolesta julkisesti ainakin vuodesta 2009 ensin pääministerinä, sitten palattuaan presidentiksi.

Venäläiset ympäristöjärjestöt vetoavat Putiniin, jotta Laatokan suojelualuetta ei leikeltäisi.

Kansallispuistoa on suunniteltu 1990-luvun alusta asti ja 2010-luvulla se on jo julistettu perustetuksi useaan otteeseen. Tämän vuoden tammikuussa viranomaiset vihdoin hyväksyivät tarvittavan ympäristöarvion. Vain hallituksen lopullinen puolto puuttui.

Koska ympäristöarvio on tehty ennen rajamuutoksia, sen perusteella tehdyt päätökset voidaan riitauttaa. Siksi puiston perustaminen venyisi jälleen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat