Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Donald Trump: USA:lla ei ole enää varaa puolustaa Eurooppaa

Republikaanien johtava ehdokas panisi rahat oman maan rakentamiseen.

Ulkomaat
 
JOSHUA ROBERTS
Republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump Israelin ja Yhdysvaltain suhteita varjelevan AIPAC:n tilaisuudessa maanantaina 21.maaliskuuta Washingtonissa.
Republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump Israelin ja Yhdysvaltain suhteita varjelevan AIPAC:n tilaisuudessa maanantaina 21.maaliskuuta Washingtonissa. Kuva: JOSHUA ROBERTS

Washington

Republikaanien johtavan presidenttiehdokkaan Donald Trumpin mielestä Yhdysvaltojen ei tarvitse puolustaa Eurooppaa entiseen tapaan.

”Ei meillä ole enää todellakaan varaa siihen”, Trump sanoi The Washington Post -lehdelle maanantaina. ”Nato maksaa meille omaisuuden, ja tiedän, puolustamme Eurooppaa Naton avulla, mutta käytämme siihen paljon rahaa.”

Hänestä Yhdysvaltain roolin Natossa tulisi lähivuosina ”merkittävästi pienentyä”.

Yhdysvaltain vetäytyminen Natosta merkitsisi loppua toisen maailmansodan jälkeen luodulle Euroopan turvallisuusrakenteelle. Yhdysvallat on taannut Naton avulla Länsi-Euroopan ja myöhemmin Itä-Euroopan liittolaistensa turvallisuuden.

Ilman Yhdysvaltoja Euroopalla olisi heikommat mahdollisuudet puolustautua Venäjää vastaan.

”Ukraina merkitsee meille selvästi vähemmän kuin muille Nato-maille. Ne eivät tee mitään. Minä kysyn: miksi Saksa ei hoitele Naton kanssa Ukrainaa? Miksi muut maat Ukrainan lähellä eivät tee mitään? Me olemme aina etulinjassa mahdolliseen kolmanteen maailmansotaan Venäjän kanssa”, Trump sanoi.

Trump linjasi tulevaa ulkopolitiikkaansa maanantaina The Washington Post -lehden pääkirjoitustoimituksen toimittajille. Pääviesti oli, että Trumpin johdolla Yhdysvallat kääntyisi sisäänpäin.

Yhdysvalloilla on 19 biljoonaa dollaria velkaa, ja Trumpin mielestä Yhdysvaltain pitäisi panna rahansa oman maan rakentamiseen, eikä työntää niitä ulkomaille.

”Kun rakennamme kouluja Irakiin, ne räjäytetään. Me rakennamme uuden, ja se räjäytetään. Me rakennamme kolmasti, ja silti meillä ei ole rahaa kouluun Brooklynissa. Meillä ei ole rahaa koulutukseen, koska emme voi rakentaa omaa maatamme. Missä vaiheessa voi sanoa, että meidän on huolehdittava itsestämme?” Trump sanoi.

Jo vuonna 2000 Trump kirjoitti kirjassaan, ettei Euroopan puolustaminen ole amerikkalaishenkien arvoista.

Trumpin johdolla Yhdysvallat ottaisi entistä pienemmän roolin sekä Euroopassa, Lähi-idässä että Aasiassa. Hän kutsui Etelä-Koreaa ”hyvin rikkaaksi teollisuusmaaksi”, joka ei maksa Yhdysvalloille tarpeeksi korvausta suojelustaan.

Trump haluaisi neuvotella uusiksi myös kauppasopimukset Kiinan kanssa, sillä Trumpin näkemyksen mukaan Kiinaa on rakennettu Yhdysvaltain rahalla.

Trump panisi uusiksi Yhdysvaltain sodanjälkeisen ulkopolitiikan, mutta myös republikaanipuolueen perinteisen linjan, joka on perustunut Yhdysvaltain johtajuuteen maailmassa.

”En usko, että meidän täytyisi rakentaa kansakuntia”, Trump sanoi maanantaina. ”Meidän maamme on huonossa kunnossa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat