Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Trump haluaa Euroopan kanssa uuden diilin

Ulkomaat
 
Laura Saarikoski Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja.

Jotkut suomalaiset ajattelevat, että Yhdysvallat huseeraa maailmalla kuin norsu posliinikaupassa särkien kaiken mikä tielle sattuu. Hyökkäys Irakiin vuonna 2003 johti osaltaan nykyiseen kaaokseen Irakissa ja Syyriassa.

Mutta entä jos Donald Trump voittaisi presidentinvaalit ja Yhdysvallat todella vetäisi joukkojaan kaikkialta?

Eurooppalaisilla – myös suomalaisilla – tulisi nopeasti ikävä.

Yksi syy eurooppalaisten korkeaan elintasoon on se, että Euroopan maat eivät ole käyttäneet yhtä paljon rahaa puolustukseen kuin Yhdysvallat. Euroopan ei ole tarvinnut, koska Yhdysvallat on taannut maanosan turvallisuuden toisen maailmansodan jälkeen. Vastavuoroisesti Eurooppa on tunnustanut Yhdysvallat läntisen maailman johtajaksi.

Samaan aikaan Yhdysvallat ei ole rahoittanut omille kansalaisilleen samanlaista sosiaaliturvaa kuin Länsi-Euroopan maat. Yhdysvaltain suurkaupungeissa on eurooppalaisen näkökulmasta järkyttäviä slummeja.

Natossa on sovittu, että jäsenmaiden pitäisi panna puolustukseen vähintään kaksi prosenttia. Viime vuonna siihen yltivät Yhdysvaltain lisäksi vain Britannia, Puola, Kreikka ja Viro.

Trumpilla on vapaamatkustajille karu viesti. Eurooppalaiset voivat toivoa, että se on vain diilimiehen neuvottelun avaus.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat