Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aung San Suu Kyi nousee ministeriksi Myanmarin hallitukseen

Rauhannobelisti Aung San Suu Kyista ei voi tulla Myanmarin presidenttiä, joten hänestä tulee ministeri.

Ulkomaat
 
SOE ZEYA TUN / Reuters
Aung San Suu Kyi
Aung San Suu Kyi Kuva: SOE ZEYA TUN / Reuters

Rauhannobelisti Aung San Suu Kyistä tulee ministeri Myanmarin uudessa hallituksessa, kertovat kansainväliset uutistoimistot.

Ministerinsalkku antaa hänelle myös muodollisen valta-aseman hallituksessa, kun tie presidentiksi on tukossa.

Uuden hallituksen 18 ministerin nimet luettiin ääneen parlamentin istunnossa tiistaina. Puhemies ei täsmentänyt, minkä ministerinsalkun Suu Kyi, 70, ottaisi.

Parlamentin odotetaan vahvistavan ministerien nimityksen äänestyksessä ensi viikolla.

Sotilasjuntan muotoileman perustuslain mukaan Suu Kyistä ei voi tulla presidenttiä, koska hänen edesmennyt puolisonsa ja hänen kaksi lastaan ovat Britannian kansalaisia. Laki kieltää presidentinviran ulkomaalaisen kanssa avioituneilta kansalaisilta.

Vaalivoiton jälkeen Suu Kyi on yritellyt neuvotella säännön kumoamisesta armeijan johdon kanssa, mutta ei onnistunut siinä.

Kuitenkin myös parlamentin valitsema presidentti Htin Kyaw on vakuuttanut, että todellinen valta on Suu Kyillä.

Suu Kyin arvioidaan ottavan ulkoministerin salkun, joka antaisi hänelle kansainvälistä näkyvyyttä sekä paikan armeijan hallitsemassa maan vaikutusvaltaisessa turvallisuusneuvostossa. Armeijalla on Myanmarissa yhä paljon valtaa.

Suu Kyi on Myanmarin demokratiakamppailun ikoni, jota sotilasjuntta piti kotiarestissa lähes viisitoista vuotta. Hän on maan itsenäisyystaistelua johtaneen kansallissankarin Aung Sanin tytär.

Hänen puolueensa eli demokratialiitto NDL voitti ylivoimaisesti vaaleissa viime marraskuussa. Sen jälkeen kansainvälisestä arvostettua rauhannobelistia on kuitenkin arvosteltu esimerkiksi haluttomuudesta puolustaa syrjittyä Rohingya-vähemmistöä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat