Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Belgia osasi odottaa iskua – vähemmistön radikalisoitumista ei ole kyetty estämään

Lähes kaikilla Euroopassa viime vuosina tehdyillä terrori-iskuilla on kytkökset Belgiaan.

Ulkomaat
 

Belgiassa on jo pitkään pelätty ja valmistauduttu mahdolliseen terrori-iskuun. Kaupunki on ollut Pariisin marraskuisten terrori-iskujen jälkeen jatkuvassa hälytystilassa, mutta pelolla on juuret paljon syvemmällä.

Lähes kaikilla Euroopassa viime vuosina tehdyillä terrori-iskuilla on ollut kytkökset Belgiaan ja varsinkin sen pääkaupungin Brysselin pahamaineiseen kaupunginosaan Molenbeekiin. Monet iskujen tekijöistä ja suunnittelijoista ovat jossain vaiheessa asuneet Molenbeekissa.

Molenbeek on noin sadantuhannen asukkaan kaupunginosa, jonka kehityksestä viranomaiset ovat menettäneet otteen kauan sitten.

Molenbeek on pitkään tunnettu pikkurikollisten ja jihadistien pesänä. Huonomaineinen kaupunginosa sijaitsee vain kivenheiton päässä turistien suosimalta keskusta-alueelta Sainte-Catherinelta ja keskusaukiolta Grand Placelta. Alueita erottaa toisistaan kanava, jonka toiselle puolelle kantabelgialaiset hyvin harvoin lähtevät iltalenkille tai kahville.

Muslimivähemmistön kansoittamassa köyhässä Molenbeekissa työttömyysaste on 30 prosenttia, mikä on Belgian korkein. Radikaalit saarnaajat löytävät otollista maaperää tyytymättömistä ja toimettomista nuorista, jotka ovat toisen tai jopa neljännen polven maahanmuuttajia. Suuri osa alueen asukkaista on niiden marokkolaisten jälkeläisiä, jotka saapuivat vierastyöläisiksi Brysselin tehtaisiin 1960-luvulla ja toivat myöhemmin myös perheensä maahan perheenydistämisohjelman kautta.

Molenbeekin katunäkymistä on paikoin vaikea tunnistaa, että kyseessä on Euroopan instituutioiden pääkaupunki. Naisten katumuodissa yleistä ovat hijabit eli pään peittävät huivit, ja miehillä leukapieliä peittää usein parta.

Molenbeek ei ole ainoa kotosyntyisen terrorismin pesä Belgiassa, vaan ongelma riivaa myös monia muita paikkakuntia. Belgiasta on lähtenyt väkilukuun suhteutettuna Syyriaan ja Irakiin enemmän taistelijoita kuin mistään muusta Euroopan maasta. Sisäministeriön arvion mukaan Syyriaan ja Irakiin on lähtenyt vajaat 500 ihmistä, mutta luvut vaihtelevat lähteistä riippuen.

Erityisen huolestuneita viraomaiset ovat siitä, että Belgiaan on myös palannut paljon islamistitaistelijoita. Osa heistä on ilmeisesti vältellyt kiinnijäämistä palaamalla Eurooppaan pakolaisvirran mukana väärin paperein.

Myös palanneiden määrästä liikkuu erilaisia lukuja. Viime vuonna sisäministeri Jan Jambon puhui 130 Belgiaan palanneesta jihadistista. Heistä tiettävästi vajaa sata asuu tällä hetkellä Molenbeekissa.

Belgian kyvyttömyys hillitä maahanmuuttajataustaisen vähemmistönsä radikalisoitumista ja terrorismia on ollut pitkään tiedossa paitsi Belgiassa myös sen naapurimaissa. Syyllisiä on etsitty niin entisistä pormestareista, maahanmuuttajataustaisen vähemmistön syrjäytymisestä kuin poliisivoimien kaaoksesta.

Monet belgialaiset syyttävät Molenbeekin ongelmista entistä sosialistipormestaria Philippe Moureaux'ta, joka johti aluetta vuosina 1992-2012. Ääniä kalastellut Moureax sulki arvostelijoiden mukaan silmänsä ongelmilta ja antoi rikollisten rakennella verkostojaan rauhassa.

Syyttävä sormi on osoittanut myös jakautuneen Belgian monimutkaisiin viranomaisrakenteisiin, jotka ovat vaikeuttaneet Molenbeekin asioihin puuttumista. Kolmeen hallinnolliseen ja kielialueeseen jakautuneessa liittovaltiossa alueiden poliisivoimat ja tiedustelupalvelu eivät ole tottuneet jakamaan tietoja keskenään. Brysselin yritykset keskittää poliisivoimien hallintoa pelkästään kaupungin sisällä on törmännyt vastarintaan.

Myös Belgian siviili- ja sotilastiedustelu ovat resursseiltaan pieniä verrattuna muihin EU-maihin. Politicolle puhuneiden lähteiden mukaan tiedustelupalvelulla ei ole tarpeeksi arabiantaitoista henkilökuntaa. Tiedustelutiedon puute on tarjonnut vapaan temmellyskentän terroristien juonittelulle.

Belgia vetoaa terroristeihin myös keskeisen sijaintinsa ansiosta. Brysselistä pääsee kahdessa tunnissa autolla niin Ranskaan, Saksaan kuin Britanniaan. Lisäksi Belgiasta on helppo hankkia laittomia aseita, joita terroristit tarvitsevat iskuissaan.

Poliisin terrorisminvastaista työtä puolestaan ovat vaikeuttaneet myös paikoin käsittömättömät ja päivittämättömät lait. Poliisit eivät esimerkiksi marraskuussa Pariisin iskujen jälkeen päässeet tutkimaan terroristiepäillyn piilopaikaksi epäiltyä asuntoa Molenbeekissa, koska Belgian laki kielsi yksityiskotien ratsaamisen iltayhdeksän ja aamuviiden välillä.

Pääministeri Charles Michel lupasi viime vuoden marraskuussa 400 miljoonaa euroa lisää rahaa terrorisminvastaisiin toimiin sekä lakiuudistuksia poliisityön helpottamiseksi. Luvattujen lakiuudistusten pitäisi muun muassa vapauttaa poliisit tekemään ratsioita myös yöaikaan, estää sim-korttien ostamisen anonyymisti ja antaa viranomaisille paremmat mahdollisuudet valvoa ja sulkea radikaaleja ajatuksia levittäviä, rekisteröimättömiä moskeijoita.

Sisäministeri Jan Jambon myös lupasi viime vuonna siivota Molenbeekin ja selvittää, ketä sen jokaisessa osoitteessa asuu. Työ on tiettävästi vielä pahasti kesken.

FRANCOIS LENOIR / Reuters
Belgialaispoliisi osallistui perjantaina Brysselin Molenbeekissä terrorisminvastaiseen operaatioon, jossa pidätettiin Pariisin iskuista epäilty Salah Abdesalam.
Belgialaispoliisi osallistui perjantaina Brysselin Molenbeekissä terrorisminvastaiseen operaatioon, jossa pidätettiin Pariisin iskuista epäilty Salah Abdesalam.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat