Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliisi etsii yhtä epäiltyä – asunnosta löydettiin pommi ja Isisin lippu

Isku Euroopan ytimeen: Näin kymmeniä surmanneet terrori-iskut Brysselissä etenivät

Eurooppa on pysähtynyt seuraamaan EU:n hallintopääkaupunkia vavahduttaneita iskuja. HS:n kooste kertoo keskeisimmät asiat Brysselin tapahtumista.

Ulkomaat
 
Sotilaat vartioivat Brysselin yössä
Sotilaat vartioivat Brysselin yössä
Yön pimennyttyä Brysselin kadut hiljenivät. Väki pysyi kodeissaan yli 30 ihmishenkeä vaatineiden terrori-iskujen jälkeen. Toimittaja, kuvaus ja leikkaus Kalle Koponen

Ainakin 35 ihmistä on kuollut ja noin 200 loukkaantunut tiistaina aamulla tapahtuneissa räjähdyksissä Brysselin kansainvälisellä lentokentällä ja metroasemalla lähellä EU-rakennuksia.

HS kertoo, mitä Brysselin tapahtumista juuri nyt tiedetään.

 

Mitä lentokentän iskusta tiedetään?
FRANCOIS LENOIR / Reuters
Zaventemin lentokentän ikkunat räjähdyksien jälkeen tiistaina.
Zaventemin lentokentän ikkunat räjähdyksien jälkeen tiistaina.
RTL Belgium / REUTERS
Kuvakaappaus tv-lähetyksestä, jossa näytettiin kuvaa pommi-iskun kohteeksi joutuneesta lentokentästä Brysselissä.
Kuvakaappaus tv-lähetyksestä, jossa näytettiin kuvaa pommi-iskun kohteeksi joutuneesta lentokentästä Brysselissä.

Brysselin Zaventemin lentokentän lähtöaulassa tapahtui kaksi räjähdystä tiistaina aamulla kello kahdeksalta paikallista aikaa. Iskuissa kuoli ainakin 10 ihmistä ja jopa 100 loukkaantui.

Viranomaisten mukaan kentällä oli myös kolmas pommi, mutta se ei räjähtänyt. Asiantuntijat räjäyttivät sen myöhemmin hallitusti.

Belgian syyttäjänviraston mukaan kyseessä oli itsemurhaisku.

Poliisi on löytänyt lentokentältä Kalašnikov-rynnäkkökiväärin, joka oli ilmeisesti hyökkääjän käytössä.

”Ensin oli pieni räjähdys ja sen jälkeen toinen, isompi räjähdys. Katto sortui päällemme. Näin verta kaikkialla ja matkalaukkuja sekaisin lattialla, mutta en yhtään ruumista”, belgialainen Zach Muzun kertoi Helsingin Sanomille lentokentälle johtavalla tiellä. Koko Muzun haastattelun voit lukea tästä.

Turvataso koko Belgiassa on nostettu korkeimpaan luokkaan ja lennot Brysseliin on keskeytetty toistaiseksi. Lentokenttä aiotaan pitää suljettuna myös keskiviikkona.

Loukkaantuneita hoidettiin jalkakäytävällä Brysselissä
Loukkaantuneita hoidettiin jalkakäytävällä Brysselissä
Brysselissä räjähti ainakin kolme pommia ja useita kymmeniä ihmisiä kuoli tai loukkaantui. Toimittaja, leikkaus: Heidi Lämsä, grafiikka: Uolevi Holmberg, kuva: Reuters

 

Mitä metroaseman iskuista tiedetään?

Myös Maelbeekin metroasemalla räjähti hieman myöhemmin. Brysselin liikennelaitoksen mukaan iskussa kuoli ainakin 20 ihmistä. Loukkaantuneita on runsaat 100, ja osa heistä sai vakavia vammoja.

Britannian yleisradioyhtiö BBC:n haastattelema Darren Hays oli kävelemässä Maalbeekin metroaseman ohitse, kun räjähdys tapahtui.

”Loukkaantuneita ja veren peitossa olevia ihmisiä juoksi ulos metroasemalta”, hän kertoi BBC:lle. ”Siellä oli kaoottista.”

Lontoosta kotoisin oleva Hays on vierailulla kumppaninsa luona, jonka asunto sijaitsee lähellä Maelbeekin metroasemaa.

”Minun käskettiin mennä sisälle ja pysyä siellä. Kuulin ihmisten huutavan, jotkut heistä tarttuivat loukkaantuneisiin ja juoksivat kauemmas asemasta.”

Puolenpäivän jälkeen poliisi räjäytti hallitusti Rue de la Loin metroasemalta löydetyn räjähteen.

HS:n kirjeenvaihtaja: Kaoottinen tunnelma Brysselin lentoasemalla
HS:n kirjeenvaihtaja: Kaoottinen tunnelma Brysselin lentoasemalla
Helsingin Sanomien Brysselin-kirjeenvaihtaja Pekka Mykkänen on Brysselin lentoaseman lähistöllä ja kertoo, mikä tilanne paikan päällä on. Kuva: Reuters.

 

Mitä iskujen tekijöistä tiedetään?

Terroristijärjestö Isis on ilmoittautunut olevansa iskujen takana. Järjestö kertoi asiasta verkossa julkaisemassaan lausunnossa alkuillasta tiistaina.

Viranomaiset ovat julkaisseet valvontakameran kuvan, jossa esiintyy kolme lentokentän iskusta epäiltyä miestä. Kaksi kuvassa esiintyvistä miehistä kuoli iskussa, mutta yhtä heistä etsitään edelleen.

Uutistoimisto AFP:n mukaan miehet saapuivat lentokentälle taksissa. Pommit olivat jo tässä vaiheessa miesten laukuissa.

Reutersin mukaan Belgiassa oli tiistai-illalla useita ratsioita eri puolilla maata. Illalla poliisi tiedotti löytäneensä pommin ja Isisin lipun Brysselin Schaerbeekin kaupunginosassa tutkimastaan asunnosta.

Lue lisää terroristiepäillyistä tästä.

Belgian poliisi
Valvontakameran kuvaa miehistä, joita epäillään lentokenttäiskuista.
Valvontakameran kuvaa miehistä, joita epäillään lentokenttäiskuista.

Belgia on ollut terrorismin polttopisteessä Pariisissa tapahtuneista iskuista alkaen.

Pariisissa neljä kuukautta sitten noin 130 ihmistä surmanneiden terrori-iskujen etsityin tekijä Salah Abdelslam saatiin kiinni Belgian Molenbeekin lähiöstä viime perjantaina.

Hän onnistui pakoilemaan poliisia neljä kuukautta. Lisää tapahtumista voit lukea tästä.

 

Miten silminnäkijät ovat kuvanneet tapahtumia?

”Edessäni on 40 ihmistä paareilla ja ihmiset itkevät, tämä on aivan kamalaa”, kuvaili räjähdyksen sattuessa lentokentällä ollut ruotsalaiskirjailija Anna Benson Aftonbaldetille. ”Katto edessämme romahti, kävelimme varmasti aivan räjähdyksen alitse.”

Lisää Bensonin kokemuksista voit lukea tästä.

Myös beniniläinen Frank Gbodogbe oli kentällä räjähdyksen sattuessa.

”Räjähdys oli valtava. Näin vain savua. Jalkaani tarttui afrikkalaismies, joka huusi ’auta minua, auta minua’”, Gbodogbe kertoi HS:n kirjeenvaihtaja Pekka Mykkäselle.

Lisää silminnäkijöiden kertomuksia voit lukea tästä.

 

Mitä vaikutuksia iskuilla on ollut Belgiassa?

Kaikki julkinen liikenne Brysselissä oli tiistaina pysähdyksissä. Useita julkisia tiloja, esimerkiksi kauppoja ja museoita suljettiin. Ihmisiä on kehotettu pysymään toistaiseksi sisätiloissa.

Myös liikenne kaupungista pois on ruuhkautunut.

Brysseliin tiistai-illalla matkalla ollut HS:n toimittaja Kalle Koponen arvioi, että Hollannin ja Belgian rajalle on muodostunut jopa kymmenen kilometrin mittainen autojono.

”Autot kulkevat rajalla hitaasti, koska viranomaiset tarkistavat kaiken Belgiasta lähtevän liikenteen”, Koponen kertoi puhelimitse Belgiasta kello 18 jälkeen.

MUHAMMAD HAMED / Reuters
EU:n ulkosuhteista vastaava korkea edustaja Federica Mogherihni poistui tiistaina Jordanian ulkoministerin Nasser Judehin kanssa pidetystä lehdistötilaisuudesta järkyttyneenä Brysselin tapahtumista.
EU:n ulkosuhteista vastaava korkea edustaja Federica Mogherihni poistui tiistaina Jordanian ulkoministerin Nasser Judehin kanssa pidetystä lehdistötilaisuudesta järkyttyneenä Brysselin tapahtumista.

Uutistoimisto Reutersin mukaan osa kahden belgialaisen ydinvoimalan työntekijöistä evakuoitiin päivällä varotoimenpiteenä.

Voimalat pidetään kuitenkin toiminnassa pienemmän työvoiman turvin.

Brysselin Etterbeekissa paikallisen yliopiston opiskelijoita varoitettiin läheiseltä poliisiasemalta mahdollisesti löytyneestä pommista.

”Myöhemmin oli kuultu räjähdyksen ääniä. Meille kerrottiin, että pommi saatiin räjäytettyä hallitusti”, kertoo koulussa opiskeleva Toni Vuorinen HS:lle.

Lue lisää Etterbeekin tapauksesta tästä.

Euroopan parlamentin turvatasoa nostettiin ja sen pääsisäänkäynnit suljettiin. Kaikkien vieraiden turvatarkastuksia on tehostettu ja parlamentin parkkitiloja käyttävät autot tarkastetaan.

Euroopan parlamentti on myös keskiviikkona suljettu.

”Kokouksia täällä on peruttu. Yritän lukea raportteja mutta ei siitä oikein tule mitään”, kertoi Paavo Väyrysen (kesk) poliittinen avustaja Joonas Könttä parlamenttirakennuksesta HS:lle.

Lisää Brysselin jähmettyneestä arjesta voit lukea tästä.

 

Ovatko suomalaiset kunnossa?

Belgiassa oleskelee yhteensä yli 4 000 suomalaista. Suomen ulkoministeriön (UM) mukaan kolmen suomalaisen tiedetään loukkaantuneen terrori-iskuissa.

Kaksi suomalaista oli iskujen sattuessa Brysselin kansainvälisellä lentokentällä ja yksi Maalbeekin metroasemalla.

Ulkoministeriö on kehottanut Brysselissä olevia suomalaisia välttämään julkisia paikkoja ja toivoo suomalaisten ottavan yhteyttä. Ministeriö toivoi, että ihmiset tekisivät matkustusilmoituksen.

Alkuiltapäivästä ministeriö oli saanut noin sata matkustusilmoitusta lisää, eikä sen tietoon ollut tullut iskuissa loukkaantuneita tai kuolleita suomalaisia.

Lisätietoja saat tästä jutusta sekä Suomen Brysselin-suurlähetystön Facebook-sivulta.

Facebook on ottanut käyttöön turvallisuustarkistuksen, jolla Brysselissä oleskelevat voivat ilmoittaa verkostoilleen olevansa turvassa. Jos olet kirjautuneena Facebookiin, pääset turvallisuustarkistukseen tästä.

HSTV-keskustelu: Näin lentoasemia valvotaan
HSTV-keskustelu: Näin lentoasemia valvotaan
Suomenkin lentoasemilla nostettiin valmiutta Brysselin terrori-iskujen jälkeen. Trafin yksikön päällikkö Jari Nurmi vieraili HSTV:n suorassa lähetyksessä kertomassa, miten asemat valmistutuvat meillä ja muuallakin Euroopassa turvallisuusuhkiin. Toimittaja: Esa Juntunen, ohjaus: Kristiina Marttinen.

 

Miten tapahtumat vaikuttavat Suomeen?

Poliisi on nostanut valmiuttaan myös Suomessa. Lisää voit lukea tästä.

Sisäministeri Petteri Orpon (kok) mukaan Suomessa käynnistettiin tehostettu viranomaisvalvonta rajoilla ja lentokentillä heti aamulla.

Finavia kertoi aikaisemmin kiristäneensä turvatoimia Helsinki-Vantaalla, mutta ainakaan lähtöaulassa, turvatarkastuspisteiden edustalla mitään normaalista poikkeavaa ei huomaa, sanoo HS:n toimittaja Juho Jokinen. Terminaalissa ei näy poliiseja, ja matkustajat ovat rauhallisia.

Tiistaina kaikki Finnairin Brysselin-lennot peruttiin. Koska Brysselin kansainvälinen kenttä on kiinni myös keskiviikkona, on Finnair perunut myös kello 07.35 lennon Helsinki-Vantaalta Brysseliin.

Lisää vaikutuksista lentoliikenteeseen voit lukea tästä.

 

Miten iskuja on kommentoitu?

Suomen valtionjohto esitti surunvalittelun uhreille. Presidentti Sauli Niinistö, valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) ja sisäministeri Orpo kommentoivat asiaa viestipalvelu Twitterissä.

”Järkyttäviä uutisia Brysselistä. Suomen viranomaiset seuraavat tilannetta tiiviisti”, Orpo kirjoitti.

Ranskan pääministerin Manuel Vallsin mukaan Eurooppa on sodassa.

”Viimeisten kuukausien aikana olemme Euroopassa kohdanneet useita sotatoimia”, Valls sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Pommi-iskut ovat osuneet koko Eurooppaan, sanoi Ranskan presidentti François Hollande.

Britannian pääministeri David Cameron kutsui hyökkäyksiä ”vastenmielisiksi”.

Poliitikkojen kommentteja voi lukea lisää tästä.

”Surullinen suunta, mihin maailma on menossa”
”Surullinen suunta, mihin maailma on menossa”
Brysselin räjähdysten vuoksi Finavia kiristi turvatoimia myös Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Matkustajat kertoivat tunnelmistaan. Toimittaja: Juho Jokinen, kuvaus ja leikkaus: Janne Järvinen

 

Miksi juuri Belgiassa?

Belgian kyvyttömyys hillitä maahanmuuttajataustaisen vähemmistönsä radikalisoitumista ja terrorismia on ollut pitkään tiedossa paitsi Belgiassa myös sen naapurimaissa, kirjoittaa HS:n pitkäaikainen Brysselin-kirjeenvaihtaja Virve Kähkönen. Koko Kähkösen analyysin voit lukea tästä.

Belgian sijainti on keskeinen: Brysselistä pääsee kahdessa tunnissa autolla niin Ranskaan, Saksaan kuin Britanniaan. Pääkaupunki Bryssel on myös Euroopan unionin hallinnollinen ydin.

Lentomatkustajien ei tarvitse panikoida
Lentomatkustajien ei tarvitse panikoida
Brysselin lentoasemalle tehtiin terrori-isku, mutta lentäminen on yhä turvallista, vakuuttelee yksikön päällikkö Jari Nurmi, joka vieraili HSTV:n suorassa lähetyksessä. Toimittaja: Esa Juntunen, ohjaus: Kristiina Marttinen.
REUTERS TV
Televisiokuvaa Zaventemin lentokentältä hetki pommi-iskun jälkeen.
Televisiokuvaa Zaventemin lentokentältä hetki pommi-iskun jälkeen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat