Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Obama Kuubassa: Kylmä sota Amerikassa on vihdoin ohi

USA:n presidentti kehotti omaa kongressiaan purkamaan Kuuban kauppasaarron, joka on jatkunut 55 vuotta

Ulkomaat
 
CARLOS BARRIA / REUTERS
Yhdysvaltain presidentti Barack Obama puhui tiistaina Havannassa.
Yhdysvaltain presidentti Barack Obama puhui tiistaina Havannassa. Kuva: CARLOS BARRIA / REUTERS

Washington. Tulin Kuubaan haudatakseni kylmän sodan viimeiset jäänteet Amerikassa ja ojentaakseni ystävän käden, julisti Yhdysvaltain presidentti Barack Obama kuubalaisille pitämässään tunteellisessa puheessa Havannassa tiistaina.

”Olemme kaikki amerikkalaisia”, hän sanoi espanjaksi.

Obaman puhe oli Yhdysvaltain presidentin historiallisen Kuuban-matkan kohokohta. Obama on ensimmäinen istuva Yhdysvaltain presidentti 88 vuoteen, joka vierailee Kuubassa.

Vierailun tarkoitus on lähentää Yhdysvaltain ja Kuuban suhteita sen jälkeen, kun Obama ja Kuuban presidentti Raúl Castro ilmoittivat diplomaattisuhteiden palauttamisesta joulukuussa 2014.

Puheessaan Havannan Grand-teatterissa Obama keskittyi korostamaan asioita, jotka yhdistävät kuubalaisia ja amerikkalaisia: kolonialismin, orjuuden ja siirtolaisuuden historia, uskonto, pallopeli, musiikki, isänmaallisuus ja ylpeys.

Obaman mukaan Yhdysvaltain on tunnustettava, että Kuuban eristäminen epäonnistui ja vaikeutti tavallisten kuubalaisten elämää. Hän kehotti Yhdysvaltain kongressia purkamaan Kuuban 55 jatkuneen kauppasaarron.

”Lapsenlapsemme tulevat katsomaan taaksepäin ja ajattelemaan, että eristäytyneisyyden aika oli poikkeus” Yhdysvaltain ja Kuuban pitkässä yhteisessä historiassa, Obama sanoi.

Obaman viesti Yhdysvaltain kongressille alleviivasi sitä, kuinka erimielisiä amerikkalaispoliitikot Kuuban suhteen ovat. Republikaanienemmistöinen kongressi vastustaa yhä kauppasaarron purkua. Monien republikaanien mielestä Obama teki väärin palauttaessaan diplomaattisuhteet Kuubaan, jonka johto rajoittaa yhä kansalaisoikeuksia.

Puheessaan Obama myönsi, että Yhdysvaltain ja Kuuban suhteissa on edelleen paljon ongelmia, ja niiden korjaaminen vie aikaa. Kuuba on sosialistinen yksipuoluemaa, joka ei anna kansalaisilleen samanlaisia vapauksia kuin länsimaiden demokratiat.

Presidentti sanoi, että toisin kuin historiassa, Yhdysvallat ei kuitenkaan pyri muuttamaan Kuubaa, vaan luottaa siihen, että kuubalaiset osaavat valita itse.

”Emme normalisoi suhteitamme vain Kuuban hallitukseen, vaan Kuuban kansaan”, Obama sanoi.

Obama osoitti sanansa myös Raúl Castrolle, joka istui yleisössä: ”Sinun ei tarvitse pelätä uhkaa Yhdysvalloista, eikä sinun tarvitse pelätä kuubalaisten erilaisia mielipiteitä.”

Esimerkinä moniarvoisen demokratian eduista Obama käytti Yhdysvaltain presidentinvaaleja. Hän muistutti, että ehdolla mustan miehen seuraajiksi on ollut kaksi amerikankuubalaista (senaattorit Ted Cruz ja Marco Rubio ). Vastassa on nainen ( Hillary Clinton ) ja demokraattinen sosialisti ( Bernie Sanders ).

”Tämä kertoo demokratiastamme”, Obama sanoi.

Vaikka Obama piti puheensa synkkänä uutispäivänä, jolloin Brysselissä tehtiin tuhoisa terrori-isku, hän korosti puheensa lopuksi toiveikkuutta tulevaisuuden suhteen.

”On aika jättää menneisyys taakse ja katsoa yhdessä tulevaisuutta kohti”, Obama sanoi. ”Aikani Kuubassa on vahvistanut uskoani ja luottamustani siihen, mihin kuubalaiset pystyvät. Me voimme jatkaa matkaa naapureina, ystävinä ja perheenä. Yhdessä.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat