Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oslo aikoo kieltää yksityis­autoilun keskustassa – ”Ajatus on ihan prrrrööt!”

Oslolaisia puhuttaa, miten autokielto toimii käytännössä.

Ulkomaat
 
Oslo suunnittelee autojen kieltämistä keskustassa -- "Syyt ovat hyvät, mutta tämä on niin tyypillisesti norjalaista."
Oslo suunnittelee autojen kieltämistä keskustassa -- "Syyt ovat hyvät, mutta tämä on niin tyypillisesti norjalaista."
Oslon punavihreä kaupunginjohto haluaa autot pois kaupungin ydinkeskustasta vuoteen 2019 mennessä. Tarkempia suunnitelmia odotetaan lähiaikoina. HS kysyi Oslolaisilta, miltä autoton kaupunki kuulostaa. Toimittaja: Elina Kervinen HS, kuvaus ja leikkaus Gorm K Gaare

Oslo Nils Ole Oftebro pyörittää sormeaan ohimolla. Päättäjien ruuvit ovat löysällä, hän haluaa sanoa.

”Ajatus on ihan prrrrööt!” Oftebro kajauttaa lukittuaan pyöränsä telineeseen Oslon kansallismuseon edustalla.

Artikkeliin liittyvät

Oftebro on Norjan Esko Salminen – arvostettu vanhan kaartin näyttelijä – ja toimittaja on juuri kysynyt häneltä, onko hyvä idea kieltää autoilu Oslon keskustassa.

Vastaus on vivahteikas monologi valikoiduilla kirosanoilla.

”Tarkoitus on hyvä, mutta tämä on niin norjalaista! He ajattelevat, että autot saastuttavat. Sen sijaan, että he todella panostaisivat pyöräilyyn tai busseihin, he kieltävät autot!” kymmeniä vuosia työmatkansa pyöräillyt Oftebro selittää.

Miten vanhukset sitten liikkuvat, jos keskustassa ei saa autoilla? hän kysyy. Ja miten lapset viedään tarhaan?

Edes lupaukset uusista pyöräteistä eivät lohduta. Ne eivät kuitenkaan ole yhtä hyviä kuin Kööpenhaminassa, Oftebro jatkaa palopuhetta.

Oftebro ei ole lainkaan ainoa kaupunkilainen, jolla on tällä hetkellä vahvoja mielipiteitä liikennepolitiikasta. Kaupungin uusi punavihreä johto on pannut tuulemaan noustuaan valtaan syksyn vaaleissa, ja pian muutokset alkavat tuntua.

Oslo aikoo kieltää yksityisautoilun keskustassa vuoteen 2019 mennessä. Esimakua tulevasta saatiin jo, kun parkkimaksut hiljattain kallistuivat alueella noin 50 prosenttia ja ilmaista parkkiaikaa lyhennettiin samalla.

”Olemme suunnitelleet kaupunkia viimeiset 60 vuotta siten, että autoilu on keskiössä. Nyt haluamme, että ihmiset ovat keskiössä”, sanoo Lan Marie Nguyen Berg kaupungintalolla.

Nguyen Berg on kaupunginhallituksen ympäristöstä vastaava edustaja ja liikennelinjan kasvot julkisuudessa.

GORM K. GAARE
Norjan ympäristöpuolueen Lan Marie Nguyen Berg vastaa Oslon kaupunginhallituksessa ympäristökysymyksistä. Hän haluaa autot pois Oslon keskustasta ja pyöräilijöille turvallisemmat kadut liikkua.
Norjan ympäristöpuolueen Lan Marie Nguyen Berg vastaa Oslon kaupunginhallituksessa ympäristökysymyksistä. Hän haluaa autot pois Oslon keskustasta ja pyöräilijöille turvallisemmat kadut liikkua.

Hän, Norjan ympäristöpuolueen nouseva tähti, on viime kuukausina esiintynyt harva se päivä paikallisessa mediassa kertomassa Oslon suunnitelmista.

”Uskomme, että ihmiset viihtyvät keskustassa paremmin, jos autoja on vähemmän. On enemmän tilaa kahviloille ja ostoskaduille, mutta myös tilaa vain olla ilman kaupallisuutta.”

Autokiellon tavoitteena on Nguyen Bergin mukaan ensi sijassa lisätä viihtyvyyttä ja turvallisuutta kaduilla.

Autolla kuljettujen kilometrien määrän olisi tarkoitus vähentyä 20 prosenttia nykyisestä vuoteen 2020 mennessä. Suurempi tavoite on vähentää ilmastopäästöjä kaupungissa 95 prosenttia vuoden 1990 tasosta 2030 mennessä. Autokielto on osa tavoitetta. ”Tämä on tärkeää, koska 63 prosenttia päästöistä Oslossa tulee tieliikenteestä.”

Autoilu aiotaan kieltää 1,5 neliökilometrin kokoisella alueella, eli vain ydinkeskustassa. Takseille ja huoltoliikenteelle jää mahdollisuudet liikkua rajatusti. Suunnitelmia muun muassa siitä, mihin autot pysäköidään autottoman alueen ulkopuolella on määrä kertoa lähiaikoina.

Alueella asuu vain runsaat tuhat asukasta. Sen sijaan kortteleissa sijaitsee muun muassa rautatieasema, jolta lähtevät pikajunat lentokentälle. Yhteydet asemalle ovat herättäneet kysymyksiä. Lisäksi alueella on useita hotelleja ja paikallisen kauppiasyhdistyksen mukaan noin tuhat liikettä. Äänekkäin vastarinta on tullut juuri kauppiailta. ”Suunnitelma on liian radikaali. Alue on uskoakseni yksi suurimmista autottomista Euroopassa. Sen pitäisi olla pienempi, ja asiassa pitäisi edetä maltillisemmin”, sanoo kehityspäällikkö Lars Fredriksen kauppiaita edustavasta Oslo Handelsstands Foreningistä.

Yhdistys on arvioinut, että keskustan liikkeissä kulutetaan vuosittain noin 10 miljardia kruunua (1,06 miljardia euroa), joista 1,2 miljardia tulee autoilijoilta. Koko potti ei varmasti putoaisi pois, mutta asiaa pitäisi vielä arvioida, Fredriksen sanoo.

Nguyen Berg muistuttaa, että pääkauppakatu Karl Johans Gate on jo autoton, ja se on joka viikonloppu täynnä shoppailijoita.

Kaupunkilaisista niukka enemmistö kannatti autottomuutta hiljattain, kun Aftenposten kysyi asiasta. ”Se on hieno ajatus. Autottomuus parantaa ilmanlaatua ja luultavasti myös elämänlaatua”, sanoo muun muassa Herman Otterlei, 26, joka siemailee kahviaan kaupungintalon läheisellä terassilla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat