Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Brasilian korruptioskandaali syvenee – poliisi pidätti 43 epäiltynä lahjontaan osallistumisesta

Laajalle levinneessä vyyhdessä epäiltyjen joukkoon on joutunut myös Brasilian entinen presidentti Luiz Inácio Lula da Silva.

Ulkomaat
 
UESLEI MARCELINO
Valtion öljy-yhtiö Petrobras on joutunut korruptioskandaalin keskiöön.
Valtion öljy-yhtiö Petrobras on joutunut korruptioskandaalin keskiöön. Kuva: UESLEI MARCELINO

Presidentti Dilma Roussefiakin uhkaava Brasilian korruptioskandaali syvenee. Brasilian poliisi pidätti uutistoimisto AFP:n mukaan tiistaisessa suuroperaatiossa 43 ihmistä joiden epäillään osallistuneen rakennusyhtiö Odebrechtin liiketoimien edistämiseen lainvastaisin keinoin.

Poliisin mukaan Odebrecht on hankkinut itselleen vuosien ajan sopimuksia jättimäisten lahjusten voimin. Odebrechtin entinen johtaja Marcelo Odebrecht tuomittiin aiemmin tässä kuussa lähes 20 vuoden vankeuteen.

Poliisin tutkijat epäilevät, että Odebrecht-yhtiö olisi saanut itselleen lahjusten avulla muun muassa vuoden 2014 jalkapallon MM-kisojen avajaisottelun areenana toimineen stadionin rakennusprojektin.

Odebrechtin toiminta kytkeytyy Brasilian valtiojohtoisen öljy-yhtiö Petrobrasin urakoiden jakoon liittyvään korruptiovyyhteen. Laajalle levinneessä vyyhdessä epäiltyjen joukkoon on joutunut myös Brasilian entinen presidentti Luiz Inácio Lula da Silva.

Nykyistä presidenttiä Dilma Roussefia vastaan ei ole nostettu virallisia syytteitä, mutta hänen on väitetty syyllistyneen edeltäjänsä epäeettiseen pelastusyritykseen. Roussef otti maaliskuussa Lula da Silvan ministeriksi hallitukseensa. Ministeriksi nimittäminen vaikeuttaa Lula da Silvan toimien selvittelyä, koska Brasilian perustuslain mukaan liittovaltion ministerien tapaukset voi käsitellä vain korkein oikeus.

Korruptioskandaalin lisäksi Roussefin asemaa heikentää myös liuta muita syytöksiä, joiden vuoksi Brasilian parlamentissa on laitettu vireille prosessi hänen viraltapanemisekseen. Se liittyy budjetin kirjanpidolla keplotteluun ja syytöksiin siitä, että hallitus lainasi laittomasti rahaa valtiollisista pankeista.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Roussef ilmoitti tiistaina, ettei aio erota. Työväenpuolueessa on toivottu, että poliittisesti kokeneen Lula Da Silvan nimitys auttaisi Rousseffia välttämään viraltapanon.

Lula da Silvan lisäksi korruptiovyyhteen on liitetty useita muitakin Brasiliaa johtavan Työväenpuolueen poliitikkoja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat