Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Obama Kuubassa: Kylmä sota Amerikassa on ohi

USA:n presidentti kehotti Havannassa kongressia purkamaan Kuuban kauppasaarron.

Ulkomaat
 
CARLOS BARRIA / REUTERS
Presidentti Barack Obama puhui Kuubassa tiistaina.
Presidentti Barack Obama puhui Kuubassa tiistaina. Kuva: CARLOS BARRIA / REUTERS

Washington

Tulin Kuubaan haudatakseni kylmän sodan viimeiset jäänteet Amerikassa ja tarjotakseni ystävyyttä, julisti Yhdysvaltain presidentti Barack Obama kuubalaisille pitämässään tunteellisessa puheessa Havannassa tiistaina.

Obaman puhe oli Yhdysvaltain presidentin historiallisen Kuuban-matkan kohokohta. Hän keskittyi korostamaan asioita, jotka yhdistävät kuubalaisia ja amerikkalaisia: kolonialismin, orjuuden ja siirtolaisuuden historia, uskonto, pallopeli, musiikki, isänmaallisuus ja ylpeys.

Obaman mukaan Yhdysvaltain on tunnustettava, että yli 50 vuotta jatkunut Kuuban eristäminen epäonnistui. Hän kehotti Yhdysvaltain kongressia purkamaan Kuuban kauppasaarron.

”Lapsenlapsemme tulevat katsomaan taaksepäin ja ajattelemaan, että eristäytyneisyyden aika oli poikkeus” maiden pitkässä yhteisessä historiassa, Obama sanoi.

Samalla Obama kuitenkin myönsi, että Yhdysvaltain ja Kuuban suhteissa on edelleen paljon ongelmia, joiden korjaaminen vie aikaa. Kuuba on sosialistinen yksipuoluemaa, joka ei anna kansalaisilleen samanlaisia vapauksia kuin länsimaiden demokratiat.

Presidentti sanoi, että toisin kuin historiassa, Yhdysvallat ei kuitenkaan pyri muuttamaan Kuubaa, vaan luottaa siihen, että kuubalaiset osaavat valita itse.

”Emme normalisoi suhteitamme vain Kuuban hallitukseen, vaan Kuuban kansaan.”

Obama osoitti sanansa myös Kuuban presidentti Raúl Castrolle, joka istui yleisössä: ”Sinun ei tarvitse pelätä uhkaa Yhdysvalloista, eikä sinun tarvitse pelätä kuubalaisten erilaisia mielipiteitä.”

EsimerkKinä moniarvoisen demokratian eduista Obama käytti Yhdysvaltain presidentinvaaleja. Hän muistutti, että ehdolla mustan miehen seuraajiksi on ollut kaksi amerikankuubalaista (senaattorit Ted Cruz ja Marco Rubio ). Vastassa on nainen ( Hillary Clinton ) ja demokraattinen sosialisti ( Bernie Sanders ).

”Tämä kertoo demokratiastamme”, Obama sanoi.

Obama saapui sateiseen Kuubaan
Obama saapui sateiseen Kuubaan
Yhdysvaltain presidentti Barack Obama aloitti sunnuntaina historiallisen vierailun Kuubaan. Edellisen kerran Yhdysvaltain istuva presidentti vieraili maassa 88 vuotta sitten. Kuva: Reuters.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat