Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Putin ja Niinistö: Sallan ja Raja-Joosepin raja-asemien läpi pääsevät vain suomalaiset, venäläiset ja valkovenäläiset

Niinistö ja Putin sopivat, että Sallassa ja Raja-Joosepissa yli pääsevät suomalaiset ja venäläiset.

Ulkomaat
 
Putin ja Niinistö tapasivat ja päättivät rajoituksista rajalla
Putin ja Niinistö tapasivat ja päättivät rajoituksista rajalla
Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Suomen presidentti Sauli Niinistö tapasivat tiistaina. Tapaamisessa päätettiin sulkea raja-asemia kolmansien maiden kansalaisilta. HS:n Jussi Niemeläinen kokoaa yhteen tapaamisen annin. Toimittaja: Jussi Niemeläinen, kuvaus: Oksana Yushko, leikkaus: Janne Järvinen
Fakta

Kaksipäiväinen vierailu

 Presidentti Sauli Niinistö saapui työvierailulle Moskovaan tiistaina ja palaa kotiin keskiviikkona.

 Seurueessa on mukana myös elinkeinoministeri Olli Rehn, joka tapasi Venäjän talouskehitysministerin Aleksei Uljukajevin.

 Moskovassa oli myös sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg, joka allekirjoitti Suomen puolesta tietojenvaihtosopimuksen Venäjän maahanmuuttoviraston kanssa.

Novo-Ogarjovo

Rajakysymys nousi odotetusti pääosaan, kun Suomen presidentti Sauli Niinistö tapasi tiistaina Venäjän presidentin Vladimir Putinin Putinin virka-asunnolla Moskovan ulkopuolella.

Presidentit ilmoittivat sopineensa, että Sallan ja Raja-Joosepin raja-asemilla rajoitetaan puoleksi vuodeksi kolmansien maiden kansalaisten läpipääsyä. Vastaisuudessa raja on auki lähinnä Suomen, Venäjän ja Valko-Venäjän kansalaisille.

Sallan ja Raja-Joosepin raja-asemien kautta Suomeen alkoi tulla alkutalvesta turvanpaikanhakijoita. Vaikka tulijoita oli alle 2 000 eli selvästi vähemmän kuin viime vuonna Ruotsin kautta tulleita, Suomi hermostui Venäjän linjanmuutoksesta.

Aiemmin Venäjä ei päästänyt Suomen rajalle asti ihmisiä, joilla ei ollut Suomen vaatimia asiakirjoja, kuten viisumia. Nyt tähän on palattu, eikä Suomeen ole maaliskuun alun jälkeen juuri saapunut turvapaikanhakijoita Venäjän kautta.

Putin sanoikin tiistaina, että ongelma on nyt ratkaistu.

”Suomi on hyvin tyytyväinen siitä, että olette ottaneet huomioon meidän toiveitamme”, Niinistö puolestaan totesi.

Molemmat huomauttivat, että Suomen sisäministeriö ja Venäjän maahanmuuttovirasto allekirjoittivat tiistaina sopimuksen tietojenvaihdosta.

Putin myös sanoi, että Venäjälle ulkomaalaiset tulevat yleensä viisumilla, ellei tulijan kotimaalla ole Venäjän kanssa viisumivapaussopimusta. Venäjälle ei siis tulla rantautumalla, kuten Turkista Kreikkaan, hän lisäsi.

Martti Kainulainen / LEHTIKUVA
Venäjän presidentti Vladimir Putin toivotti Ninistön tervetulleeksi Novo Ogorjavoon Moskovassa.
Venäjän presidentti Vladimir Putin toivotti Ninistön tervetulleeksi Novo Ogorjavoon Moskovassa.

Niinistö aloitti tapaamisen puhumalla virkkeen verran venäjää sanoen, että Moskovaan on mukava tulla.

Sen jälkeen presidentit puhuivat lehdistön edessä Brysselin tiistaiaamuisista terrori-iskuista. Molemmat lausuivat surunvalittelunsa ja korostivat yhteistyön merkitystä taistelussa terrorismia vastaan.

Neuvottelujen jälkeen lehdistötilaisuudessa Putin puhui pitkään taloudesta.

Pakotteiden ja vastapakotteiden vuoksi ”kauppavaihto on kärsinyt”, Putin sanoi, mutta listasi onnistumisia. Niihin kuuluu hänen mukaansa telakkateollisuus, Fennovoiman ydinvoimalahanke Pyhäjoelle ja energiayhtiö Fortumin toiminta Venäjällä.

Esimerkkeinä Putin sanoi, että Fortum suunnittelee investoivansa Siperiaan ja Uralille neljä miljardia euroa. Fennovoima taas on saamassa seitsemän miljardin dollarin lainan Venäjältä. Fortumin viestinnästä kiistetään, että yhtiö olisi sopinut uusista investoinneista Venäjälle.

Niinistö puolestaan puhui medialle alkuun kansainvälisistä kysymyksistä, erityisesti Syyriasta sekä yleisestä epävakaudesta Pohjois-Afrikassa ja Lähi-idässä.

Tämä epävakaus näkyy EU:ssa muun muassa muuttoliikkeenä, Niinistö sanoi.

Syyriassa pitäisi tulitauon pysyä, jotta poliittinen prosessi rauhan saamiseksi saataisiin kunnolla käyntiin, hän lisäsi.

Niinistökin puhui talousasioista, kun venäläistoimittajat kysyivät EU:n Venäjälle asettamista pakotteista.

Niinistö sanoi kaikkien toivovan pakotteiden purkamista, mutta huomautti sille olevan ehtoja ja mainitsi Itä-Ukrainan rauhansopimuksen pitämisen.

Hän myös lisäsi, ettei vähentynyt kauppa johdu pelkästään pakotteista ja vastapakotteista vaan myös yleisestä taloustilanteesta.

”On erimoinen asia, että talouskomissio ryhtyy taas aktiiviseen työhön”, Niinistö sanoi.

Talouskomission puheenjohtajia ovat ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka ja varapääministeri Dmitri Kozak.

Niinistö toivotti lopuksi Putinin tervetulleeksi Suomeen, mutta aikataulusta ei ollut puhetta.

Oksana Yushko
Suomen presidentti Sauli Niinistö tapasi tiistaina Venäjän presidentin Vladimir Putinin Putinin virka-asunnolla Moskovan ulkopuolella tiistaina.
Suomen presidentti Sauli Niinistö tapasi tiistaina Venäjän presidentin Vladimir Putinin Putinin virka-asunnolla Moskovan ulkopuolella tiistaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat