Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Niinistö tapasi itsevarman ja vahvan Putinin

Ulkomaat
 
Jussi Niemeläinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n toimittaja.

Brysselin tiistaiaamuinen terrori-isku varjosti myös presidenttien Sauli Niinistön ja Vladimir Putinin tiistaista tapaamista.

Molemmat esittivät heti aluksi surunvalittelunsa ja korostivat yhteisen taistelun tärkeyttä terrorismia vastaan.

Tämä viesti on vanha, eikä sen tärkeyttä kukaan kiistä.

Juuri terrorismin vastaisen taistelun vuoksi Niinistö tapasi itsevarman ja vahvan Putinin.

Vaikka Venäjän talous sakkaa pahasti, eikä helpotusta ole näkyvissä, Venäjä on ulkopoliittiselta asemaltaan vahvempi kuin pitkään aikaan. Venäjän sotilasoperaatio Syyriassa oli ainakin nykytiedon valossa menestys.

Vaikka Venäjä pommitti Syyriassa muitakin kuin terroristijärjestö Isisiä, se on nyt kiistämättä osa kansainvälistä terrorisminvastaista rintamaa. Samalla Venäjän oma operaatio tuki pitkälti liittolaistaan Bashar al-Assadia.

Venäjällä on toki myös oikea halu nitistää Isis, johon merkittävä osa Pohjois-Kaukasian islamistikapinallisista on liittynyt.

Lisäksi EU:ssa on nähtävissä selvää linjan pehmenemistä suhteessa Venäjään, vaikka Venäjälle Krimin valtauksen ja Itä-Ukrainan sodan vuoksi asetettuja pakotteita tuskin ollaan purkamassa. Ministerivierailut Moskovaan ovat yleistyneet ja EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker suunnittelee vierailua Pietarin talousfoorumiin.

Taustalla on pakolaiskriisi, joka oli tärkeänä aiheena myös tiistaina. Suomi huolestui talvella, kun Venäjältä alkoi saapua turvapaikanhakijoita.

Niinpä Suomella oli pitkästä aikaa keskeinen kahdenvälinen kysymys presidenttien tapaamisen asialistalle, vaikka nyt rajalla on palattu vanhaan.

Tähän liittyi myös tiistaina Suomen sisäministeriön ja Venäjän ulkomaalaisviraston allekirjoittama yhteisymmärryspöytäkirja laittoman maahanmuuton torjuntaan liittyvästä tiedonvaihdosta. Kukaan ei tarkkaan tiedä, mitä se tarkoittaa käytännössä, mutta suomalaiset toivovat sen olevan viesti Moskovasta alemmille tasoille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat