Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Brysselissä lentoaseman terrori-iskun läheltä kokenut: ”Näimme räjähdyksen ja tulta”

Matkustajia evakuoitiin ja heitä pakeni Zaventemin kansainväliseltä lentoasemalta terrori-iskujen jälkeen. Lähtöselvitysaula täyttyi savusta.

Ulkomaat
 

Brysselissä tyttöystävänsä kanssa lomaillut virolainen Kristjan Aruoja oli Zaventemin lentoaseman lähtöselvitystiskillä tiistaiaamuna, kun nurkan takana noin 30–40 metrin päässä räjähti.

Epäillyt terroristit olivat räjäyttäneet ensimmäiset pomminsa Brysseliä ravistelleiden iskujen sarjassa.

”Menimme lattialle ja koko huone täyttyi savusta. Oli ihan harmaata, Katsoimme, että [lähtöselvityksen] mies oli mennyt pöydän alle, joten mekin menimme tiskin toiselle puolelle pöydän alle”, Aruoja kertaa HS:lle.

”Näimme räjähdyksen ja tulta mutta meidän kannalta oli hyvä, että räjähdys oli kulman takana”, Aruoja kertaa.

Ainakin 30 ihmistä kuoli ja yli kaksisataa loukkaantui tiistaina aamulla tapahtuneissa räjähdyksissä Zaventemin lentoasemalla sekä Maelbeekin (toiselta nimeltään Maalbeek) metroasemalla lähellä EU-rakennuksia. Jihadistijärjestö Isis ilmoittautui iskujen tekijäksi.

Aruojan mukaan muutamia ihmisiä juoksenteli räjähdysten jälkeen lähtöselvitysalueella mutta iso osa heittäytyi makuulle tai suojautui muuten. Hän kertoo nähneensä myös haavoittuneita.

Kun savu hälveni, Aruoja pakeni tyttöystävänsä ja lähtöselvityksessä työskennelleen virkailijan kanssa ulos noin 500 metrin päähän rakennuksesta. Ulkona virkailija tarjosi pariskunnalle autokyydin muutaman kilometrin päässä sijaitsevalle Vilvoorden juna-asemalle.

”Hänellä oli auto ja hän ajatteli, että voisi viedä meidät juna-asemalle. Matkalla oli kuitenkin ruuhkaa.”

”Sitten saimme uutisen, että myös metrossa on räjähtänyt. Siinä kohtaa mietimme, että jäämme asemalle. Saimme yhteyden Viron suurlähetystöön, joka järjesti virolaisille bussikuljetusta Amsterdamiin.”

Aruoja kertoi HS:lle kokemuksistaan tiistai-iltana puhelimitse Amsterdamin kansainväliseltä lentoasemalta, josta hän ja tyttöystävänsä pääsisivät pian iltalennolla kotiin Tallinnaan.

Rauhallisesti puhuva Aruoja kiittelee lentoyhtiön ja suurlähetystön toimintaa.

”Jaksamme molemmat ihan ok. Päällimmäisenä on mielessä räjähdys ja se, kun menimme sinne tiskin taakse. Päivä on ollut erityisen pitkä, mutta toivottavasti pääsemme kotiin tänä iltana.”

Aruojan kanssa samoihin aikoihin Zaventemin lentoasemalla oli myös itävaltalainen Horst Pilger perheineen, kertoo uutistoimisto Reuters. Pilger oli lentoasemalla lähdössä vaimonsa ja lastensa kanssa lomamatkalle Roomaan.

Lennon lähtöön oli noin kaksi tuntia, ja perhe istui lähtöaulassa sijaitsevassa kahvilassa. Sitten kuului ”hieman etäinen mutta kova” pamaus.

”Vaimoni ja minä molemmat ajattelimme, että ’pommi’”, Pilger kertaa uutistoimisto Reutersille.

”Myöhemmin lapset kertoivat minulle, että he luulivat sitä ilotulitukseksi.”

EU-virkamiehenä työskentelevä Pilger kertoi tarinansa Reutersille puhelimitse terminaalirakennuksen kupeessa sijaitsevasta hotellista, jonne lentoaseman henkilökunta ohjasi joukon matkustajia.

Pilgerin mukaan tilanteen todellinen luonne valkeni lapsillekin viimeistään sen jälkeen, kun toinen pommeista räjähti. Hänen mukaansa ”koko katto romahti” ja rakennus täyttyi savusta.

”Olimme todella peloissamme”, hän sanoo.

Pilgerin perhe jäi hotelliin useiksi tunneiksi, jonka aikana pommi räjähti myös Maalbeekin metroasemalla Brysselin EU-kortteleiden tuntumassa.

Myöhemmin hotelliin evakuoituja ihmisiä kehotettiin siirtymään rakennuksen takaosiin. Kyseessä oli ilmeisesti hetki, jolloin viranomaiset räjäyttivät lentoasemalta löytyneen räjähtämättömän pommin.

HSTV-keskustelu: Iskua Brysseliin on osattu odottaa ja pelätä pitkään
HSTV-keskustelu: Iskua Brysseliin on osattu odottaa ja pelätä pitkään
HSTV-keskustelussa etsittiin syitä siihen, miksi terroristit iskivät juuri Brysseliin. HS:n entinen Brysselin-kirjeenvaihtaja Virve Kähkönen taustoittaa kaupungin historiaa ja syitä siihen, miksi kaupunkiin on pesiytynyt terroria. Toimittaja: Esa Juntunen, ohjaus: Matti Nousiainen.
Loukkaantuneita hoidettiin jalkakäytävällä Brysselissä
Loukkaantuneita hoidettiin jalkakäytävällä Brysselissä
Brysselissä räjähti ainakin kolme pommia ja useita kymmeniä ihmisiä kuoli tai loukkaantui. Toimittaja, leikkaus: Heidi Lämsä, grafiikka: Uolevi Holmberg, kuva: Reuters
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat