Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Isis on ennennäkemätön hirviö – mutta miksi se haluaa hyökätä Euroopassa?

Pakolaisista huolehtiminen Euroopassa sotkee Isisin propagandaa. Eurooppaan hyökkäämällä se pyrkii sekä kostamaan lännen ilmaiskuja että lietsomaan vihaa. Mitä suuremmaksi muslimiviha yltyy, sitä tyytyväisempi Isis on.

Ulkomaat
 
CHARLES PLATIAU / Reuters
Ihmiset kerääntyivät muistohetkeen Brysselissä tiistain terrori-iskujen jälkeen.
Ihmiset kerääntyivät muistohetkeen Brysselissä tiistain terrori-iskujen jälkeen. Kuva: CHARLES PLATIAU / Reuters

Ennen sanoja tulivat kyyneleet. Federica Mogherini ei pystynyt peittämään liikutustaan yrittäessään kuvata tapahtunutta.

Terroristit olivat räjäyttäneet kuolettavat pomminsa Brysselissä. Yksi isku lentokentällä, toinen keskustan metroasemalla, lähes Euroopan unionin päämajan portailla.

EU:n ulkoministeri puhui Jordaniassa, Syyrian ja Irakin naapurissa.

”Tämä on erittäin surullinen päivä Euroopalle”, hän sanoi. ”Eurooppa ja sen pääkaupunki kärsivät samasta tuskasta, jota tämä alue on tuntenut joka ikinen päivä.”

Joka ikinen päivä.

MUHAMMAD HAMED / Reuters
EU:n ulkoministeri Federica Mogherinin silmät kostuivat kyyneliin, kun hän puhui Belgian hyökkäyksistä.
EU:n ulkoministeri Federica Mogherinin silmät kostuivat kyyneliin, kun hän puhui Belgian hyökkäyksistä.

Mogherinin lausunto tiivisti ilmeisen. Syyrian ja Irakin tragediat ovat nyt suora uhka myös Euroopassa. Niin ei käynyt hetkessä. Irakissa on sodittu kolmetoista vuotta. Syyriassa viisi. Osia näistä maista miehittävä terroristiliike Isis ei aluksi ollut Euroopasta kiinnostunut.

Mutta viime marraskuussa se hyökkäsi Pariisissa. Nyt Brysselissä.

Miksi Isis haluaa tappaa siviilejä Euroopassa?

Isis on terrorismin historiassa ennenäkemätön hirviö. Sen lyhenne tulee sanoista Irakin ja Shamin (Suur-Syyrian) islamilainen valtio. Itse se haluaisi, että sitä kutsuttaisiin Islamilaiseksi valtioksi.

Se erottaa Isisin aiemmista islamilaisista terroriliikkeistä. Isis haluaa hallinnoida aluetta, ”valtiota”. Sen alaisuudessa elää arviolta viisi kuusi miljoonaa ihmistä Syyriassa ja Irakissa.

Isisillä on oma verohallinto, viemäriosasto, koulutusvirasto ja muita valtiomaisia elimiä. Se saa miljoonatuloja muun muassa öljyn, viljan ja teollisuustuotteiden myynnistä. Isisin aseistukseen kuuluu panssarivaunuja ja ilmatorjuntatykkejä. Sen mediayksikkö tuottaa ammattimaisia propagandavideoita, jotka sosiaalisen median välityksellä tavoittavat kenen tahansa kännykän vaikkapa brysseliläisessä kahvilassa.

Isisin menestys on sen tavoitteisiin nähden ollut maailmanhistoriallinen, arvioivat tutkijat Michael Weiss ja Hassan Hassan tuoreessa kirjassaan ”Isis: Inside the Army of Terror”.

Isisin johtaja Abu Bakr al-Baghdadi (taistelijanimi) julisti Islamilaisen valtion syntyneeksi heinäkuussa 2014. Seuraavan vuoden Isis keskittyi ”kalifaattinsa” hallinnointiin ja sotimiseen vihollisiaan vastaan. Lähivihollisia ovat Irakin ja Syyrian hallinnot ja useat sodan aseryhmät, erityisesti shiiamuslimien liikkeet.

Elokuussa 2014 tapahtui käänne.

Internetissä julkaistiin maailmaa järkyttänyt video siepatun amerikkalaisen toimittajan James Foleyn teloituksesta. Mestaaja oli lempinimellä Jihadi John tunnettu britti Mohamed Emwazi.

Reuters / SITE Intel
Britti Mohamed Emwazista eli ”Jihadi Johnista” tuli Isisin ikoni kohua herättäneillä teloitusvideoilla syksyllä 2014.
Britti Mohamed Emwazista eli ”Jihadi Johnista” tuli Isisin ikoni kohua herättäneillä teloitusvideoilla syksyllä 2014.

Viikkoa aiemmin Yhdysvallat oli aloittanut ilmapommitukset Isisiä vastaan Irakissa. Presidentti Barack Obama perusteli iskuja joukkosilpomisten ja raiskausten kohteeksi joutuneiden jesidien sekä Irakissa olevien amerikkalaisten suojelulla.

Videolla Emwazi julistaa:

”Obama, et taistelee enää kapinaa vastaan. Me olemme islamilainen armeija ja valtio. Obama, jos yrität kieltää muslimeilta heidän oikeutensa elää turvassa islamilaisessa kalifaatissa, se johtaa kansasi verilöylyyn.”

Seurasi kuusi videota, joissa teloitetaan amerikkalaisia, brittiläisiä ja japanilaisia panttivankeja.

Teloituksista alkoi Isisin vastahyökkäys Yhdysvaltain ilmaiskuihin. Sen jälkeen seurasi terrori-iskuja ulkomailla.

”Islamilainen valtio on käynyt 12 kuukauden ajan kostokampanjaa vihollisiaan vastaan”, arvioi brittiläinen terrorismintutkija Shiraz Maher, joka työskentelee Lontoon King’s Collegessa. Hänen analyysinsä julkaistiin tiistaina New Statesman -lehden verkkosivulla.

Isis sanoo pudottaneensa venäläisen matkustajakoneen Siinailla. Se on räjäyttänyt pommeja Turkissa ja Libanonissa. Yhdysvalloissa Isis on yrittänyt iskuja, mutta ei ole onnistunut. Ranska ja Belgia ja muu Eurooppa kuitenkin edustavat sille samaa länsimaista vihollista.

Silkan koston lisäksi terrori-iskut pyrkivät sekoittamaan Isisiä vastaan taistelevan sekalaisen liittouman rivejä. Ristiriidat, hajanaisuus ja päättämättömyys palvelevat Isisin etuja.

Toinen merkittävä syy iskeä Eurooppaan liittyy Isisin ideologiaan. Se on niin äärimmäinen, että jopa al-Qaida irtaantui siitä.

Isis on totalitaarinen diktatuuri, tutkijat Weiss ja Hassan kirjoittajat kirjassaan. Isis pitää vihollisenaan kaikkia, jotka eivät kannata sitä. Eli vihollisia ovat myös muslimit, jotka hylkivät Isisiä.

Kuten Jihadi John videollaan esitti, Isis pitää ”kalifaattiaan” muslimien luvattuna maana. Isisin ideologiassa kalifaatti on ”islamin maa” (darul-Islam). Sen vastakohta on islamille vihamielinen pakanoiden maa. Maailma on jakaantunut näihin kahteen.

Siksi Isisiä on raivostuttanut erityisesti se, että muslimeita on paennut ”kalifaatista”. Eurooppaan asti on tullut pakolaisia, jotka kertovat kärsineensä Isisin terrorista joka ikinen päivä. Ja eurooppalaiset ovat ottaneet pakolaisia vastaan, auttaneet heitä ja tarjonneet turvaa. Se romuttaa Isisin levittämää maailmankuvaa, jonka mukaan länsimaat vihaavat kaikkia muslimeita.

© Wolfgang Rattay / Reuters
Saksaan maaliskuussa selvinnyt nelivuotias syyrialaistyttö Maroa esitteli saksalaista rekisteröintitodistusta.
Saksaan maaliskuussa selvinnyt nelivuotias syyrialaistyttö Maroa esitteli saksalaista rekisteröintitodistusta.

”Islamilainen valtio tunnustaa, ettei se voi tappaa kaikkia pakolaisia. Mutta käyttämällä hyväkseen eurooppalaisia pelkoja pakolaisten tulosta ja läsnäolosta se voi ainakin tehdä pakolaisten elämän vaikeammaksi ja pakottaa heidät pohtimaan uudelleen valintaansa”, kirjoittaa brittitutkija Maher.

Eurooppaan hyökkäämällä Isis pyrkii siis lietsomaan rasismia ja islam-kammoa. Mitä suuremmaksi muslimiviha Euroopassa yltyy, sitä tyytyväisempi Isis on.

Sotilaat vartioivat Brysselin yössä
Sotilaat vartioivat Brysselin yössä
Yön pimennyttyä Brysselin kadut hiljenivät. Väki pysyi kodeissaan yli 30 ihmishenkeä vaatineiden terrori-iskujen jälkeen. Toimittaja, kuvaus ja leikkaus Kalle Koponen

Kolmas iso syy hyökkäyksille on käytännöllinen. Isis iskee Euroopassa, koska se voi.

Isis on onnistunut houkuttelemaan riveihinsä ennennäkemättömän määrän jihadisteja eri puolilta maailmaa. Syyriaan ja Irakiin on matkustanut 27 000–31 000 ihmistä, arvioi arvostettu tutkimuslaitos The Soufan Group. Määrä on kaksinkertaistunut sen jälkeen, kun Isis julisti kalifaattinsa syntyneeksi.

Ulkomaisten jihadistien määrä Syyriassa ja Irakissa on jo ylittänyt islamilaisten taistelijoiden ensimmäisen suuren muuttoliikkeen, joka vei Afganistaniin 1980-luvun lopussa taistelemaan Neuvostoliittoa vastaan.

EU-maista Syyrian on matkustanut yli 5 000 ihmistä, Soufan Group laskee. Eniten lähtijöitä, 1 700, on Ranskasta, ja paljon pienemmästä Belgiasta jopa 470. Suomesta taisteluihin on liittynyt viranomaisten mukaan ainakin 70 ihmistä.

Ulkomaisista jihadisteista moni on kuollut, osa paennut ja jotkut palanneet kotimaihinsa. Palanneista osa toimii nyt Isisin ”soluina”.

Brysselin ja Pariisin hyökkäysten pääepäillyt kasvoivat Belgiassa mutta saivat aivopesun Isisiltä.

Yhdysvalloissa Isis ei ole onnistunut hyökkäämään osaksi siksi, että sieltä Syyrian lähtijöitä ja palaajia on ollut selvästi Eurooppaa vähemmän.

Kamppailu Isisin terrorismia vastaan on Euroopassa nyt ennen kaikkea poliisi- ja tiedustelutyötä: Isisin solut on pysäytettävä. Hyvä tieto on, että tiedusteluviranomaiset tietävät ja tuntevat nimeltä suuren osan Eurooppaan tulleista Isisin jäsenistä. Pariisissa ja Brysselissä tekijöitä ei saatu napattua ajoissa. Kaikkiaan kiinni saatuja on kuitenkin enemmän kuin iskuissa onnistuneita.

Euroopan johtajat ovat opiskelleet terrorismibriiffinsä. Tiistaina ensikommentit eri EU-maista puhuivat samaa viestiä: Eurooppa on yhtenäinen ja tulee voittamaan. Suomessa ulkoministeri Timo Soini (ps) kommentoi: ”Nyt ei pidä antaa pelolle voimaa eikä valtaa.”

Terrorismi kohdistuu siviileihin, joten siviilit voivat myös vastustaa sen päämääriä. Pelätä vai ei, lietsoa vihaa vai ei? Jokaisen valinnalla on väliä.

Lopulta Euroopan – ja koko muun maailman – olisi kuitenkin kyettävä lopettamaan sotiminen Syyriassa ja Irakissa. Isisin erityinen voima on sen hallinnoima alue, joka antaa sille tukikohdan, rahoituslähteen, koulutuspaikan ja perustan sen ideologialle.

”Kalifaatin” haltuunotto sotavoimin on vaikea tehtävä. Muistissa on, että Isisin juuret ovat Irakin kaaoksessa, joka alkoi Yhdysvaltain miehityksestä vuonna 2003. Valtatyhjiössä Irakiin saapui al-Qaida. Myös Saddam Husseinin hirmuhallinnon syrjäytetyt sunnit ryhtyivät kapinaan. Moni heistä radikalisoitui Yhdysvaltain kidutuskeskuksissa. Nyt he muodostavat Isisin ylimmän johdon.

Syyriassa joka ikinen päivä jatkuvassa sodassa on kuollut noin 250 000 ihmistä. Irakissa jatkuvan sodan uhrit lasketaan sadoissatuhansissa. Miljoonia ihmisiä on paennut kotoaan. Kaaokseen ei ole näkyvissä ratkaisua.

Siksi myös Euroopan kamppailusta Isisiä vastaan on tulossa hyvin pitkä. Mogherinin ja uhrien omaisten kyyneleet eivät välttämättä jää viimeisiksi.

Asiantuntija: Terrorismi elää epävarmuuden levittämisestä
Asiantuntija: Terrorismi elää epävarmuuden levittämisestä
Maanpuolustuskorkeakoulun kapteeni Oscar Lassenius arvioi HSTV:n studiossa Brysselin iskuja. Hän arvioi, että terrori-iskun mahdollisuus on aina mahdollinen Euroopassa. "Onko se tällä hetkellä kasvanut vai ei, se riippuu jokaisen valtion turvallisuusviranomaisen arviosta." Toimittaja: Esa Juntunen, ohjaus: Kristiina Marttinen
Euroopan monumentit valaistiin Belgian lipun värein
Euroopan monumentit valaistiin Belgian lipun värein
Pariisin Eiffel-torni ja Berliinin Brandenburgin portti valaistiin keskiviikon vastaisena yönä mustaan, keltaiseen ja punaiseen Brysselin uhrien kunnioittamiseksi ja solidaarisuuden osoitukseksi. Toimittaja: Tomi Peurakoski, kuva: Reuters.
HS:n kirjeenvaihtaja: Kaoottinen tunnelma Brysselin lentoasemalla
HS:n kirjeenvaihtaja: Kaoottinen tunnelma Brysselin lentoasemalla
Helsingin Sanomien Brysselin-kirjeenvaihtaja Pekka Mykkänen on Brysselin lentoaseman lähistöllä ja kertoo, mikä tilanne paikan päällä on. Kuva: Reuters.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat