Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Näin verta kaikkialla” – silminnäkijät kertovat kauhunhetkistä Brysselissä

Silminnäkijät kuvailevat hetkiä, jolloin pommit räjähtivät Brysselin lentokentällä ja Maelbeekin metroasemalla.

Ulkomaat
 
Koonnut: Tuomas Kokko
Kaksi räjähdystä

Belgialainen Zach Mufun lensi tiistaiaamuna Genevestä Brysseliin. Hän oli räjähdysten aikaan alakerrassa saapuvien lentojen aulassa. Lähtevien lentojen aula on sen yläpuolella.

”Ensin oli pieni räjähdys, sen jälkeen toinen isompi räjähdys. Kattorakennelmat putosivat päällemme. Näin verta kaikkialla ja matkalaukkuja sekaisin lattialla, mutta en nähnyt yhtään ruumista”, Muzun kertoi HS:lle lentokentälle johtavalla tiellä.

Piilossa pöydän alla

Virolainen Kristjan Aruoja oli tyttöystävänsä kanssa lentokentän lähtöselvitystiskillä, kun nurkan takana noin 30–40 metrin päässä räjähti.

”Menimme lattialle ja koko huone täyttyi savusta. Oli ihan harmaata. Katsoimme, että [lähtöselvityksen] mies oli mennyt pöydän alle, joten mekin menimme tiskin toiselle puolelle pöydän alle”, hän kertoi HS:lle.

Savun hälvennyttyä Aruoja, hänen tyttöystävänsä ja lähtöselvityksessä työskennellyt mies pakenivat ulos rakennuksesta. Ulkona työntekijä tarjosi heille autokyydin muutaman kilometrin päässä sijaitsevalle Vilvoorden juna-asemalle.

”Hänellä oli auto ja hän ajatteli, että voisi viedä meidät juna-asemalle. Matkalla oli kuitenkin ruuhkaa.”

Roskaa kaikkialla

Ahmed Amdouni oli saapunut Brysseliin aamulennolla Lontoosta.

”Olin 20 metrin päässä tuloaulan ovesta, kun räjähdys tapahtui. Koko rakennus vavahteli ja lasinpalasia ja roskaa lenteli kaikkialle. Ihmiset juoksivat kauhuissaan, yhdellä naisella olivat sormet irti”, Amdouni kertoi HS:lle.

Katto romahti

Ruotsalainen kirjailija Anna Benson oli räjähdyshetkellä lentokentällä puolisonsa kanssa. Hän oli matkalla kotiin Ruotsiin.

”Pommi räjähti yläpuolellamme. Katto edessämme romahti, kävelimme varmasti aivan räjähdyksen alitse. [...] Näin juuri, kuinka he kantoivat sisään neljätkymmenet paarit. Täällä on vaikka kuinka paljon verta ja paljon haavoittuneita. Monet näyttävät kuolleilta”, Benson kuvaili ruotsalaislehti Aftonbladetille.

Lapset luulivat ilotulitteeksi

Euroopan komissiossa työskentelevä Horst Pilger oli vaimonsa ja lastensa kanssa kahvilla lentokentällä. Pilgerin mukaan hänen lapsensa luulivat ensimmäistä räjähdystä ilotulitteeksi.

”Vaimoni ja minä ajattelimme, että se on pommi. Me katsoimme toisiamme silmiin. Viisi tai kymmenen sekuntia myöhemmin lähistöltä kuului todella, todella iso räjähdys. Se oli valtava”, Pilger sanoi uutistoimisto Reutersille.

Uhrien jalat silpoutuivat

Lentokentällä työskentelevä Alphonse Youla kertoi kuulleensa miehen huutavan arabiaksi ennen ensimmäistä räjähdystä.

”Sitten lentokentän katto romahti. Autoin kantamaan ulos viisi kuollutta, joiden jalat olivat silpoutuneet niin kuin pommi olisi ollut matkatavaroiden joukossa”, hän kuvaili uutistoimisto Reutersin mukaan.

Kaupungilla haisi savu

Garry Rowley asuu Maelbeekin metroaseman lähistöllä.

”Näin poliisiautojen saapuvan paikalle ja sen jälkeen ihmisten tulevan asemalta näyttäen siltä, että ovat erittäin pökerryksissä ja järkyttyneitä. Jotkut olivat osittain veren peitossa. He olivat shokissa. Saatoin haistaa savun”, hän kertoi BBC:n mukaan.

Savua tuli metrotunneliin

Thomas Bignal yritti matkustaa metrolla Maelbeekiin välittömästi räjähdyksen jälkeen. Hän kuvaili brittilehti The Guardianille kuulleensa pamauksen, jonka jälkeen metrojuna oli pysähtynyt.

”Minuutti tai kaksi myöhemmin tuli runsaasti savua ja muovin hajua. Sen jälkeen lämpötila nousi ja oli vaikea hengittää. Metronkuljettaja tuli pian, käski kaikkia odottamaan ja kertoi pommista. Hän kertoi, että poistumme ulos junan takaosasta.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat