Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen poliisi nosti valmiutta – rajoilla käynnistettiin tehostettu valvonta

Suojelupoliisin mukaan iskut eivät toistaiseksi vaikuta uhkatasoon Suomessa.

Ulkomaat
 
HS
HSTV-keskustelu: Suomalaisten ei pidä nyt huolestua
HSTV-keskustelu: Suomalaisten ei pidä nyt huolestua
Maanpuolustuskorkeakoulun kapteeni Oscar Lassenius ei usko, että Suomi olisi uhattuna Brysselin tapahtumien vuoksi. Toisaalta hän sanoo, että terrori saa voimavaraa luomastaan epätietoisuuden ilmapiiristä, joten uusia iskuja Euroopassa ei voi poissulkea. Lassenius vieraili HSTV:n suorassa lähetyksessä. Toimittaja: Esa Juntunen, ohjaus: Kristiina Marttinen.

Poliisi nostaa valmiustilaa Suomessa, poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen ilmoitti lyhytviestipalvelu Twitterissä tiistaina iltapäivällä. Suojelupoliisi oli aiemmin tiistaina ilmoittanut, että Brysselin iskut eivät toistaiseksi vaikuta terrorismin uhkatasoon Suomessa.

Suojelupoliisi seuraa Brysselin tapahtumia ja tilannetta muun muassa kansainvälisen yhteistyön ja tiedonvaihdon avulla.

Ylitarkastaja Tuomas Portaankorva Suposta sanoi Helsingin Sanomille räjähdysten jälkeen, että Suomessa uhka ei ole muuttunut. Ainakaan toistaiseksi ei ole mitään merkkejä Brysselin iskujen yhteyksistä Suomeen. Belgia on ollut terrorismin polttopisteessä Pariisin räjähdyksistä sakka.

”Huomionarvoista on, että terroristihyökkäys vaikuttaa koordinoidulta ja suunnitellulta. Voidaan spekuloida sillä, onko viimeaikaisilla pidätyksillä ollut vaikutusta ajoitukseen.”

Portaankorva piti mahdollisena, että pidätykset Brysselissä ovat saneet terroristit aikaistamaan suunnittelemiaan iskuja, koska pidätysten yhteydessä vuotovaara suunnitelmista kasvaa.

”Tämä on arvelua vasta”, hän korosti.

Heikki Saukkomaa / LEHTIKUVA
Poliisit partioivat Helsinki-Vantaan lentokentällä tiistaina. Finavia on lisännyt valvontaa lentokentillä.
Poliisit partioivat Helsinki-Vantaan lentokentällä tiistaina. Finavia on lisännyt valvontaa lentokentillä.

Kapteeni Oscar Lassenius Maanpuolustuskorkeakoulusta ei usko, että Suomi olisi uhattuna Brysselin tapahtumien vuoksi. Toisaalta hän sanoo, että terrori saa voimaa luomastaan epätietoisuuden ilmapiiristä, joten uusia iskuja Euroopassa ei voi poissulkea.

Sisäministeri Petteri Orpo (kok) sanoi, että Suomessa käynnistettiin heti aamulla tehostettu viranomaisvalvonta rajoilla ja lentokentillä. Ulkoministeriö on käynnistänyt kriisiorganisaationsa tapahtumien takia.

Orpon mukaan terrorismin torjuntaa on käsitelty jokaisessa ministerineuvoston kokouksessa, ja Brysselissä on ollut korotettu valmius. Hyökkäystä oli odotettu ja pelätty.

Artikkeliin liittyvät

”Avoimessa yhteiskunnassa ei kokonaan pystytä sulkemaan pois tapahtumia, ja varmasti terrorismin vastainen yhteistyö tiivistyy entisestään.”

Finavia on lisännyt valvontaa suomalaisilla lentokentillä. Matkustajille tämä näkyy esimerkiksi normaalia yksityiskohtaisempina turvatarkastuksina.

”Eri viranomaistahot reagoivat nopeasti aamulla tapahtuneen jälkeen. Toimintamalleja syntyi Pariisin terrori-iskujen myötä, niitä kehitettiin sen jälkeen ja niitä käytetään tällä hetkellä”, liikenteen turvallisuusvirasto Trafin ilmailujohtaja Pekka Henttu sanoo.

”Kyse on ilmailu- ja liikennejärjestelmän turvallisuudesta, mutta kuva on paljon laajempi. Kyllä tätä pitää tarkastella laajana, koko yhteiskunnan turvallisuuskysymyksenä.”

Sisäministeri Petteri Orpon mukaan on iso riski, että iskut kiristävät asenteita maahanmuuttajia kohtaan.

”Sitähän he haluavat, iskevät Euroopan ytimeen Brysseliin silmittömällä väkivallalla ja ruokkivat eripuraa ja pyrkivät saamaan kaaosta aikaan. Ei saa antaa periksi.”

Sekä presidentti Sauli Niinistö että pääministeri Juha Sipilä (kesk) ilmaisivat surunvalittelunsa tapahtumien johdosta.

”Seisomme yhdessä rintamassa taistelussa terrorismia vastaan. Syvä osanottoni uhrien omaisille ja läheisille. Isku EU:n ytimeen koskettaa meitä kaikkia”, pääministeri Sipilä sanoi valtioneuvoston tiedotteessa.

”Hallitus ja Suomen viranomaiset seuraavat tilannetta koko ajan tiiviisti. Avoimen yhteiskunnan ja demokratian arvoista ei pidä tinkiä eikä pelolle antaa sijaa”, pääministeri sanoi.

Sipilä on esittänyt Suomen hallituksen puolesta surunvalittelut Belgian pääministeri Charles Michelille.

HS-työryhmä: Olli Pohjanpalo, Juha-Pekka Raeste, Reetta Paavilainen, Tomi Peurakoski

HSTV-keskustelu: Näin lentoasemia valvotaan
HSTV-keskustelu: Näin lentoasemia valvotaan
Suomenkin lentoasemilla nostettiin valmiutta Brysselin terrori-iskujen jälkeen. Trafin yksikön päällikkö Jari Nurmi vieraili HSTV:n suorassa lähetyksessä kertomassa, miten asemat valmistutuvat meillä ja muuallakin Euroopassa turvallisuusuhkiin. Toimittaja: Esa Juntunen, ohjaus: Kristiina Marttinen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat